Amenajarea de toamna a gradinii (III) - 10 plante ce se pot cultiva toamna

24 octombrie, 2016

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Toamna este recunoscuta drept un anotimp al recoltei, dar cel putin la fel de important in aceasta perioada este si pregatirea productiei pentru anul urmator.

Am apelat la specialistii Pestre.ro pentru a afla care sunt legumele care trebuie insamantate acum si care vor rodi in primavara. Am aflat, totodata, despre cultivarea lor ca nu necesita o tehnica speciala si nici nu este necesara protejarea lor impotriva frigului sau a zapezii.

Asadar, lista celor 10 plante leguminoase care ar trebui insamantate in gradina chiar din aceasta toamna:

1. Ceapa verde

Daca esti amator de ceapa verde, proaspata, de primavara, atunci plantarea arpagicului toamna este varianta de luat in calcul. Lunile octombrie si noiembrie sunt considerate o buna perioada pentru infiintarea acestei culturi. Daca in gradina solul este argilos, recolta va fi una excelenta. Daca nu, ar fi bine sa aduci o cantitate suficienta de argila si sa o amesteci cu solul existent. Arpagicul are nevoie de umiditate pentru a incolti, iar argila este cel mai bun substrat in acest sens.

2. Prazul

Prazul este o leguma care se dezvolta foarte bine la temperaturi scazute, ceea ce inseamna ca trebuie sa o plantezi toamna. Se cultiva din rasaduri, plantate la o distanta de 15-20 centimetri intre randuri. Prazul are nevoie de multa lumina si apa suficienta pentru o dezvoltare optima, iar daca iti doresti ca acesta să fie suficient de lung, este recomandat sa il plantezi mai adanc in sol.

3. Broccoli

Broccoli este o specie din familia cruciferelor, originara din Europa, inrudita cu conopida, care este o alternativa pentru gradina de toamna. Broccoli este rezistenta la paraziti, bogata in vitamine si minerale si poate creste la fel de bine, indiferent daca este plantata toamna sau primavara. Plantele pot fi crescute in interior, in sera/ solarii sau afara (in august sau inceputul lui septembrie, cand caldura este inca destul de mare pentru a putea fi suportata de rasadurile sensibile). Pentru recolte exceptionale, odata cu venirea frigului este indicat sa protejezi planta de temperaturile scazute.

4. Sparanghelul

Sparanghelul este o leguma delicata si rafinata. Acesta se cultiva in perioada octombrie – noiembrie, intr-un sol care se dreneaza foarte usor, intrucat aceasta leguma nu tolereaza un nivel ridicat de umezeala. Astfel, in perioada de primavara, te vei putea bucura de primele fire de sparanghel.

5. Salata verde

Salata verde este o leguma bogata in vitamine si minerale. Salata verde necesita temperaturi scazute pentru a germina, iar in acest scop, ea poate fi cultivata chiar si toamna. Un sfat pentru salata recoltata in toamna este ca aceasta sa fie tinuta la frigider pentru cel putin 24 de ore pentru a preveni aparitia gustului amarui.

6. Morcovii

Intr-o zona in care iernile sunt blande, morcovii pot fi cultivati la inceputul sezonului rece. In acest sens, perioada octombrie-noiembrie este una propice pentru semanarea morcovului. Semintele se introduc in sol la aproximativ doi centimetri, astfel incat, sa incolteasca mai usor.

7. Mazarea

La inceputul toamnei, mazarea poate fi cultivata, dar numai sub clopote de sticla sau plastic. Inainte de cultivare, solul trebuie sa fie nivelat si fertilizat cu ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu, asa cum este sarea potasica. Un lucru extrem de important este acela ca mazarea nu suporta gunoiul de grajd la semanare. Insa, pe masura ce planta se dezvolta, se pot adauga ingrasaminte naturale, dar numai in cantitati mici, care pot creste treptat pe masura ce planta avanseaza in vegetatie.

8. Ridichiile

In cazul ridichiilor, exista varietati care se cultiva atat toamna, cat si primavara sau vara. In acest sens, este nevoie de un substrat care se dreneaza usor, bogat in potasiu si sarac in azot. Pentru fertilizare, se poate adauga cenusa rezultata din arderea lemnului, in cantitati mici.

9. Spanacul

Spanacul este o planta comestibila din familia Amarantaceae care creste pana la 30 de cm inaltime. Spanacul poate supravietui inghetului si iernilor, rezistand pana la -25°C. Este una dintre cele mai nutritive si valoroase verdeturi, fiind o sursa principala de fier, vitamina A si C. Fie ca este folosit in salata sau gatit, spanacul poate fi recoltat de la inceputul toamnei si pana tarziu in sezon.

10.  Telina

Telina este o leguma crescuta in toate mediile temperate din jurul lumii. Sensibila la temperaturile ridicate aceasta tolereaza temperaturi de pana la -15°C. Telina este usor de crescut. In perioada de toamna, umiditatea ridicata stimuleaza dezvoltarea rapida a telinei, ceea ce inseamna ca in cateva luni se pot obtine variante mai mici, potrivite pentru consum.

(Seria “Amenajarea de toamna a gradinii” va continua cu sfaturi pentru fertilizarea solului. Citeste aici si aici primele doua parti ale seriei)

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Insamantarile de toamna: ce poti planta acum pentru o recolta bogata la primavara Insamantarile de toamna: ce poti planta acum pentru o recolta bogata la primavara
Ingrijirea gladiolelor – plantarea, mediul, intretinerea si taierea Ingrijirea gladiolelor – plantarea, mediul, intretinerea si taierea
Ingrijirea muscatelor Ingrijirea muscatelor
Tuia, un conifer nepretentios si vesnic verde Tuia, un conifer nepretentios si vesnic verde
Fierul forjat confera eleganta gradinii Fierul forjat confera eleganta gradinii
Activitati de intretinere a gazonului Activitati de intretinere a gazonului

Vezi mai multe articole