Gradina

Daca esti fericitul posesor al unei gradini, afla cum poti crea o oaza verde de relaxare. Oricat ar fi de mica sau de mare, orice gradina poate fi transformata intr-un loc infloritor. Aici gasesti informatii despre ingrijirea plantelor, unelte de gradinarit, mobilier pentru gradina, iluminat si construirea teraselor.

on

Delimitatoarele de gradina: sfaturi de montare a acestor elemente decorative

20 octombrie, 2017

Lucrarile de amenajare din curte, peisagistice sau nu, implica utilizarea diferitelor combinatii de materiale care pun in valoare elemente naturale sau diverse amenajari florale sau cu arbori decorativi. In general, spatiul verde dorit de cei mai multi proprietari este realizat cu gazon, in timp ce in alte zone ale curtii pot fi realizate insertii sau insule decorative cu flori, arbori, arbusti, decoratiuni cu piatra naturala sau alte elemente. O parte dintre amenajarile de tip insula pot utiliza diverse pietre decorative naturale ca piatra rotunjita sau piatra concasata pentru gradina, mulci cu diferite culori etc. Pentru aceste proiecte este necesara alegerea unor soluţii de delimitare a zonei si de protejare a materialului de decorare. Delimitarea este elementul cel mai important in aceasta…

mai mult >
on

Sofranul: sfaturi de plantare si intretinere ale celui mai scump condiment din lume

13 octombrie, 2017

Recent, postul de televiziune Pro TV a difuzat un reportaj in care se vorbea despre plantatiile de sofran existente in regiunea Olteniei si administrate de cetateni straini care au remarcat potentialul solului din zonele Gorj si Mehedinti. Aceasta nu este, insa, o noutate pentru tara noastra, deoarece plantarea sofranului dateaza de cativa ani buni deja. Cunoscut pentru faptul ca este considerat cel mai scump ingredient din lume, sofranul este supranumit si “aurul rosu”, aceasta deoarece kilogramul este cotat la sume astronomice. Desigur, aceste preturi sunt determinate si de dificultatea cu care acest condiment este obtinut, mai ales ca operatiunea de culegere trebuie efectuata exclusiv manual, iar pentru a scoate 1.000 de grame de produs sunt necesare peste 150.000 de filamente! Cum…

mai mult >
on

Ghivecele cu flori: cand este momentul sa le aduci inauntru

28 septembrie, 2017

Dupa mai multe luni de caldura pe alocuri insuportabila, vremea din Romania a inceput sa migreze usor catre cealalta extrema. Astfel, de la temperaturi situate in jurul a 30 de grade, finalul lunii septembrie a adus o scadere semnificativa a mercurului din termometre. Asadar, este momentul nu doar pentru haine mai groase si verificarile finale ale surselor de incalzire, ci si pentru introducerea in casa a plantelor din ghivece, care pana acum si-au facut fotosinteza in exterior. Cum temperaturile anuntate pentru perioada urmatoare vor scadea sub 10 grade Celsius, devine clar ca aceasta operatiune trebuie sa aiba loc cat mai curand. Inainte, insa, trebuie indepartate frunzele uscate, iar pamantul afanat si imbogatit cu ingrasaminte cu dizolvare treptata. Deoarece plantele intra in repaus vegetativ…

mai mult >
on

Taierile de toamna la pomii fructiferi: de ce aspecte trebuie sa tii cont

27 septembrie, 2017

Taierile anuale ale pomilor fructiferi sunt lucrari extrem de importante pentru sanatatea acestora si pentru obtinerea unor recolte bune an de an. Acestea pot fi efectuate atat primavara, cat si toamna, insa exista cateva reguli de care trebuie tinut cont, pentru a nu afecta aparitia fructelor, cat si longevitatea pomilor. In general, taierile ar trebui sa aiba loc dupa scurgerea primei jumatati a lunii ianuarie, insa cum in acea perioada sunt geruri destul de puternice in tara noastra, este de preferat ca lucrarile sa inceapa toamna. O conditie importanta pentru aceasta operatiune este aceea ca temperaturile sa nu scada sub 0 grade. Toamna, taierile trebuie aplicate dupa ce coroanele au fost dezbracate complet de frunze si doar pomilor care produc fructe cu seminte. In timpul toaletarii,…

mai mult >
on

Mustul, un “must drink” al fiecarei toamne: cum se obtine si cum se conserva

11 septembrie, 2017

Toamna a sosit, iar odata cu aceasta se da startul si la culesul viilor, practic un ritual-simbol al acestui anotimp. Multi cultivatori se gandesc deja la vinul care va iesi din aceasta recolta, insa nu putini sunt si mari fani ai primului produs care rezulta din aceste fructe: mustul. Cuvantul “must” isi are originea in latinescul “vinum mustum”, a carui traducere era “suc proaspat din fructe presate”. Exact asta este mustul, un suc proaspat, care este obtinut din struguri, inainte ca procesul de fermentatie sa aiba loc. Pentru a realiza acest proces, este nevoie de cateva ustensile, dar si de trucuri care sa ajute la obtinerea unui produs de calitate si cu un gust excelent. 1. Foloseste struguri cat mai proaspeti Este important ca in procesul de obtinere a mustului, si ulterior…

mai mult >