2008, anul exploziei imobiliare

29 decembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza


Arhitectul-sef al Timisoarei spune ca anul viitor  va fi anul densificarii prin constructia de blocuri in zone de case.  
 
Pe fondul incremenirii orasului intr-un Plan Urbanistic General vechi de aproape zece ani in Timisoara nu au demarat, in 2007, investitii imobiliare foarte mari. Cei cativa dezvoltatori au continuat doar investitiile in zone minimale cu cateva blocuri. Dezvoltatorii acuza municipalitatea ca nu promoveaza un nou PUG, care sa faca fata nevoii de dezvoltare imobiliara a orasului. Un fenomen nou a aparut insa in 2007 si se preconizeaza ca va continua mult mai agresiv in 2008. Este vorba de constructia de blocuri in zonele de case.
Hotararea care a revoltat proprietarii de case
Anul acesta Consiliul Local a emis o hotarare care a permis demararea construirii de blocuri in zonele de case. Conform sefului Directiei Urbanism a Primariei Timisoara, arhitectul Sorin Ciurariu, peste 70 de proiecte de acest fel au fost demarate in 2007. Acest tip de dezvoltare imobiliara va continua insa mult mai agresiv in 2008 pentru ca, spun surse importante din Directia Urbanism, aproape 150 de proiecte similare sunt pregatite spre aprobare in 2008. „Solutia de dezvoltare a orasului pentru 2008 este densificarea. Eu am datoria sa prezint consiliului local variantele”, a declarat arhitectul-sef Sorin Ciurariu.

Intamplator sau nu, la inceputul anului 2007, una dintre primele firme care au demarat proiecte de construire a unor blocuri in zone de case este MG Building Design, firma in care fiul primarului Gheorghe Ciuhandu e asociat cu consilierul local PNTCD, Constatin Catana. Hotararea de consiliu care permite construirea blocurilor in zonele de case a scandalizat in toamna sute de proprietari de case, care au demarat o actiune de modificare a legislatiei locale in domeniu. La presiunea proprietarilor de case s-au propus modificari a caror adoptare este amanata de doua luni de administratia Ciuhandu, proiectele fiind constant retrase din dezbaterea Consiliului Local.  
Mii de apartamente noi
Doua mii de apartamente noi se vor inaugura in 2008. Numai in complexul Noua Timisoara vor fi predate la cheie 230 de apartamente. „Anul acesta am finalizat 120 de apartamente. Toate s-au vandut. Pentru 2008 avem planificata finalizarea a 230 de apartamente”, declara Dan Manolache, presedintele Trustee Grup care dezvolta proiectul Noua Timisoara. Manolache spune ca apartamentele noi se vand bine numai daca sunt finisate cu materiale de calitate.

Nicoleta Pop, propriertarul agentiei RHM Cartier spune ca sunt in curs de finalizare 2000 de apartamente care vor fi finalizate in 2008, dar ca aceasta cifra nu acopera necesarul de pe piata. „Consider ca piata nu e saturata pentru ca 15 ani nu s-a construit mare lucru la capitolul apartamente. Blocurile pe care le-am avut in exclusivitate, le-am vandut foarte bine si repede, pentru ca pretul a fost bun. Pretul le-a vandut, nu atat locatia sau finisajele. Stiu ca sunt 2000 de apartamente care vor fi finalizate la anul, nu sunt suficiente. E foarte clar ca nu sunt suficente”, a declarat aceasta.

Anul viitor vor demara investitii masive in zona de sud a orasului, unde o companie greceasca vrea sa construiasca o zona rezidentiala care cuprinde si un bloc cu 12 etaje. Grecii de la Urban Development & Construction cu sediul in Bucuresti au toate asprobarile pentru un complex rezidential cu 250 de apartamente in patru blocuri, la care lucrarile vor incepe in 2008. „Proiectul cuprinde construirea a patru blocuri. Cel mai inalt va avea 12 etaje. Restul sunt de sapte etaje, cu ultimul etaj retras. Valoarea totala a investitiei este de peste 20 de milioane de euro si planificam sa finalizam complet complexul imobiliar in maxim doi ani”, a declarat Cristian Hanu, consultant al dezvoltatorului.

FINtIZARI

Primele proiecte rezidentiale complexe inaugurate
Multi dezvoltatori imobiliari au reusit sa inaugureze proiecte rezidentiale in anul care tocmai se incheie. Din acest punct de vedere anul 2007 a fost cel mai bun din perioada constructiei masive a blocurilor din cartierele comuniste. Un astfel de proiect este cel al Banu Cosntruct, inaugurat in septembrie, al doilea complex rezidential al acestui dezvoltator. Campina 2, situat in Calea Aradului este compus din trei blocuri cu opt, sase si cinci etaje. In total 165 de apartamente au fost finalizate. Aceeasi companie inaugurase la inceputul anului primul complex Campina, cu 215 apartamente.
SOLUTIE

Blocurile comuniste reabilitate
In 2007 s-au finalizat cele mai multe proiecte de reabilitare partiala a blocurilor comuniste prin intelegeri intre asocialtiile de proprietari si firme private. Asociatiile au cedat uscatoriile si parte din casa scarii unor firme de constructii care au amenajat aici garsoniere. In schimb firmele au construit acoperis si au renovat casa scarii.

Din 2007 insa tot mai multe asociatii de proprietari au acceptat construirea unor mansarde pe terasele blocurilor, in schimb fiind reabilitate termic fatadele blocurilor si au schimbat toate instalatiile interioare. Primul bloc reabilitat astfel in 2007 este pe strada Constantin cel Mare, la numarul 105. Amenajarea mansardelor pe blocurile comuniste cu patru etaje pentru reabilitarea blocurilor comuniste este solutia care se va aplica in 2008.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Daikin Romania, afaceri in crestere cu 26% in 2016 si planuri de consolidare a pozitiei pentru 2017 Daikin Romania, afaceri in crestere cu 26% in 2016 si planuri de consolidare a pozitiei pentru 2017
Factura la gaze explodeaza din ianuarie Factura la gaze explodeaza din ianuarie
Pe umerii cui sta relansarea economiei prin Pe umerii cui sta relansarea economiei prin "Prima casa": doi batrani care au incasat 54.000 de euro - 09 Iulie 2009
3.000 de locuinte noi din Capitala apartin speculatorilor - 28 Ianuarie 2009 3.000 de locuinte noi din Capitala apartin speculatorilor - 28 Ianuarie 2009
Creditul imobiliar s-a blocat in lift Creditul imobiliar s-a blocat in lift
Scenariu Eveniment Craiova Scenariu Eveniment Craiova

Vezi mai multe articole