83 milioane de euro, impozite din tranzactii imobiliare in 2006

19 februarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Valoarea taxelor incasate anul trecut de notari si varsate la bugetul de stat a fost dubla fata de anul precedent
 
Imobiliarul a fost si in 2006 un domeniu extrem de efervescent. O dovedeste atat numarul tranzactiilor incheiate, cat si impozitele si taxele incasate in contul acestora de catre notarii publici. Acestia din urma au incheiat anul trecut aproximativ 500.000 de tranzactii imobiliare, retinand un impozit total de 289,9 milioane de lei, adica aproximativ 83 milioane de euro.
 
"Cei aproape 1.600 de notari din Romania au incasat efectiv in anul 2006 un impozit de peste 289 milioane de lei, in urma a 486.151 de tranzactii imobiliare incheiate in aceeasi perioada", a declarat pentru Adevarul Viorel Manescu, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).
 
Un nou sistem de impozitare a tranzactiilor imobiliare
 
Potrivit datelor statistice furnizate de catre UNNPR, sumele totale incasate anul trecut de notari si varsate la bugetul statului s-au ridicat la aproximativ un miliard de lei, mai mult decat dublu fata de nivelul din 2005, de 450 milioane de lei. "Din acestea, mai mult de jumatate, respectiv 629,1 milioane lei, au reprezentat taxele de timbru pentru activitatea notariala, 6,6 milioane de lei- timbrul judiciar si 289,9 milioane de lei - impozitul din tranzactiile imobiliare", a precizat presedintele Manescu.
 
Daca in 2006, in cazul tranzactiilor imobiliare se percepea impozit pe profit (n.r. - 16% aplicat diferentei dintre pretul de vanzare si cel de achizitionare al bunului respectiv), de la 1 ianuarie 2007, cota de impunere se stabileste diferentiat. Acesta se calculeaza in functie de anumite criterii si se retine doar persoanelor fizice. Astfel, in cazul vanzarii unui apartament cu 200.000 de lei, impozitul retinut este de 2% din valoarea tranzactiei, daca bunul este instrainat dupa trei ani de la dobandire, sau de 3% - daca apartamentul este vandut mai repede de trei ani. Daca apartamentul valoreaza insa mai mult de 200.000 de lei, notarul retine un impozit de 2%, daca proprietarul detine bunul de mai putin de trei ani de zile, sau 1%, in cazul in care apartamentul se afla in proprietatea vanzatorului de mai mult de trei ani. "Si acum, tot notarii incaseaza impozitul pe tranzactiile imobiliare", precizeaza Manescu, amintind ca, anul trecut, tranzactiile imobiliare se impozitau cu 16% pe profit (n.r. - diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare), daca bunul era instrainat mai devreme de trei ani.
 
Trebuie amintit insa ca acest impozit este achitat doar de persoanele fizice. Firmele nu mai platesc de la 1 ianuarie 2007 nici taxe notariale de timbru, nici impozit. "Persoanele juridice nu platesc separat impozit pe tranzactiile imobiliare, ci doar impozit pe intregul profit, de 16%", explica reprezentantul UNNPR.
 
De la inceputul anului se impoziteaza si tranzactiile de terenuri care au constructii. Daca pana anul trecut, acestea erau scutite de impozit, in cazul detinerii pentru o perioada mai mare de trei ani, de la 1 ianuarie, ele au acelasi regim ca toate celelalte bunuri imobile ce fac obiectul unui act de vanzare-cumparare.
 
170 de notari au intrat in sistem, anul trecut
 
Numarul persoanelor care aleg aceasta profesie creste de la an la an. Numai in 2006, 170 de romani au dat examen pentru a deveni notari. Printre acestia se afla si persoane publice, precum fiica cea mare a presedintelui Traian Basescu, Ioana, sau creatoarea de moda Vanda Vlasov. Daca primeia i-a fost repartizat, in urma concursului, un "post" in Paunesti, judetul Vrancea, cea de-a doua va putea sa-si deschida birou notarial in Sovata.
 
Nu se mai platesc taxe notariale
 
Potrivit reglementarilor in vigoare ale Codului Fiscal, in acest moment nu se mai platesc taxe notariale de timbru. Notarii nu mai incaseaza, asadar, de la inceputul anului, decat impozitul pe tranzactiile imobiliare si onorariile aferente serviciilor prestate. "Ordonanta 12/1998 care reglementa taxele notariale de timbru a fost abrogata incepand cu 1 ianuarie a.c., astfel ca notarii nu mai percep in acest moment aceste taxe", a explicat presedintele UNNPR. Acest tip de taxe nu exista in nicio tara membra a Uniunii Europene.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Solutia pentru Solutia pentru "razboiul apei calde" - promisiuni si majorarea tarifelor
Coalitia pentru Siguranta la Incendiu: Legislatia privind focul este depasita. Normativul de siguranta la incendiu este neschimbat de 20 de ani Coalitia pentru Siguranta la Incendiu: Legislatia privind focul este depasita. Normativul de siguranta la incendiu este neschimbat de 20 de ani
Dependintele scumpesc casa cu mii de euro Dependintele scumpesc casa cu mii de euro
Solutiile de iluminat inteligent cu LED contribuie la scaderea emisiilor CO2 cu peste 60% Solutiile de iluminat inteligent cu LED contribuie la scaderea emisiilor CO2 cu peste 60%
De ce este important managementul defecțiunilor în construcții? De ce este important managementul defecțiunilor în construcții?
De la lansare, preturile apartamentelor noi au crescut cu pana la 60% - 26 Februarie 2009 De la lansare, preturile apartamentelor noi au crescut cu pana la 60% - 26 Februarie 2009

Vezi mai multe articole