on

Acoperisul si caracteristicile sindrilei din lemn de cedru

21 august, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Discutam din ce in ce mai mult despre sanatatea casei, despre casa nepoluata, despre o izolare cat mai buna a locuintelor noastre si, mai ales, de costuri cat mai reduse de exploatare si intretinere, dar de cele mai multe ori nu reusim sa ne concentram asupra acestor elemente decat dupa ce ajungem sa locuim o perioada de timp in locatia respectiva. In mod normal, toate aspectele ce tin de reusita unui proiect si asigurarea unui confort optim la interior pleaca de la prima idee, continua cu proiectarea, selectia solutiilor tehnice si a materialelor utilizate, iar la final sunt puse in opera de o echipa profesionista.

 

Asadar, atunci cand ne aplecam din timp asupra tuturor aspectelor ce tin de realizarea unei case eficienta energetic, cu grad de poluare interioara redus, vom reusi sa obtinem rezultatul dorit. Dincolo de aspectele de eficienta si confortul interior, o casa trebuie sa aiba o anumita arhitectura, ceea ce inseamna ca fiecare element exterior va influenta aspectul final al casei, iar intre acestea avem ca punct principal de influenta acoperisul casei.

 

Dincolo de forma unui acoperis (compus din partea de structura de rezistenta – sarpanta si invelitoare) este la fel de importanta alegerea unei invelitori de calitate. Cand spunem calitate avem in vedere atat aspectele ce tin de durabilitate, cat si pe cele ce tin de greutate specifica, rezistenta la factorii externi de mediu, rezistenta la murdarire si microorganisme, dar si de o termoizolare superioara. Este cunoscut faptul ca locuintele pierd o cantitate insemna de energie prin pod sau prin acoperis - in cazul mansardelor, iar utilizarea unor tipuri de invelitori din materiale grele sau care acumuleaza caldura pot influenta negativ confortul interior si comportarea izolatiilor interioare.

 

In articolul de astazi dorim sa va prezentam un produs deosebit, natural, foarte popular printre arhitecti, in special in Europa si SUA. Discutam de o invelitoare de tip sindrila, dar nu sindrila cunoscuta la mesterii din tinuturile romanesti, ci de una realizata din lemn de cedru rosu si galben.

 

De ce lemn si de ce neaparat cedru?

 

Lemnul de cedru este printre cele mai rezistente tipuri de lemn din lume folosite pentru realizarea acoperisurilor din lemn. In prezent, fiind cel mai folosit lemn pentru productia de sindrila de tip shingles si shakes pe continentul american. Lemnul de cedru prezinta o textura fina si uniforma, este flexibila, dar are o rezistenta mare – bucatile de sindrila din lemn de cedru sunt suficient de subtiri si usoare incat sa faca posibila folosirea la proiecte arhitecturale de anvergura atat pe fatada, cat si pe acoperis - in proiecte traditionale, dar si in proiecte moderne.

 

Pentru ca discutam de protectia mediului si sanatatea casei, este important de mentionat faptul ca lemnul de cedru provine din curatarea naturala a padurilor certificate FSC si are de regula peste 200 de ani vechime. La sfarsitul duratei de viata, care poate fi si de peste 100 de ani, sindrila se poate recicla foarte usor. Shakes and Shingle Bureau - autoritatea care reglementeaza de mai bine de 100 de ani productia de sindrila din lemn de cedru in Canada si SUA, certifica faptul ca durata minima a sindrilei din lemn de cedru pe acoperis este de 50 de ani.

 

Atunci cand vorbim de lemn ne gandim si la realizarea unor tratamente de protectie, dar pentru sindrila de cedru sunt recomandate doar tratamentele optionale de ignifugare care se pot realiza direct pe linia de productie. Sindrila din lemn de cedru pe acoperis actioneaza ca un repelent natural impotriva daunatorilor precum tantari, muste si chiar si soareci, deci fara poluare. Aceasta se intampla deoarece cedrul este bogat in rasina cu un continut mare de uleiuri de tip fenoli, fiind un repelent bun pentru daunatori, dar si pentru microorganismele care cauzeaza putregaiul, astfel viata lemnului de cedru de Alaska fiind mai lunga.

 

Cea mai atractiva proprietate este aspectul unic al fiecarui acoperis – in functie de zona de amplasare. Coloritul sindrilei de cedru este dat de conditiile meteo si modul de taiere, motiv pentru care fiecare bucata de sindrila este unica, astfel ca in combinatie cu particularitatile mediului de amplasare va rezulta o patina unicat. Aspectul sindrilei este unul deosebit, sortimentul din lemn de cedru galben are o patina spectaculoasa gri-argintie, iar sortimentul de cedru rosu ajunge de la o culoare rosiatica la o pigmentare rosie sau maro-violet. Intreg procesul de pigmentare in functie de conditiile de mediu dureaza cateva luni, primele schimbari de nuanta avand loc la cateva ore de la taiere. Accentuarea culorilor se produce odata cu expunerea indelungata la radiatia UV, in final obtinandu-se o culoare uniforma si incomparabila cu orice tip de pigment sau vopsea.

 

 

Caracteristicile principale ale sindrilei din cedru galben/rosu:

Culoare: galben pal pana la gri inchis, argintiu/maro pal pana la maro inchis, rosiatic

Latime:  Variabila (100 - 355 mm)/450mm

Lungime: 450 mm / variabila

Grosime: mm / 11mm (baza)

Expunere: 190 mm montaj in doua straturi / 140 mm montaj in trei straturi

Densitate: 495 kg/mc / ~400kg/nmc

 

 

Pentru ca am discutat la inceput de eficienta energetica si izolare, din acest punct de vedere sindrila din lemn are cea mai eficienta rata de transfer termic dintre toate materialele folosite pentru acoperis. Acest lucru are un efect pozitiv relevant asupra confortului interior si modului de izolare, racoarea pe timp de vara si pastrarea caldurii pe timpul iernii fiind atuuri de necontestat ale sindrilei din lemn de cedru.

 

Durata de viata a sindrilei este un alt parametru foarte important in economia casei, mai ales ca aceasta se obtine in conditiile in care nu este necesar vreun tratament special. Discutam de o durata de viata a unui acoperis din sindrila de lemn de cedru ce poate depasi 100 de ani. Rezultatele inregistrate de Cedar Bureau de-a lungul a celor 100 de ani de functionare arata ca pot trece si 50 de ani de la montajul sindrilei din lemn de cedru pana sa fie nevoie de vreo reparatie.

 

Cateva elemente de baza specifice montajului sindrilei din cedru

 

Din punct de vedere al montajului discutam de un sistem de fixare cu cuie din inox ascunse sub fiecare element de sindrila. Este posibila montarea sindrilei direct pe o astereala fibrolemnoasa sau pe un sistem de rigle din lemn.

 

Se vor executa doua prinderi pe fiecare element de sindrila, la o distanta de circa 20 mm fata de margine si la circa 4 cm fata de linia de expunere a sindrilei. Intre doua sindrile alaturate se va pastra un rost de montaj cuprins intre 10 si 15 mm. In zona de streasina se va utiliza un montaj prin dublarea sau triplarea randurilor de sindrila pentru a realiza etanseitatea la apa.

 

Intre randurile de sindrila, pe partea de suprapunere, se vor intercala fasii de membrana impermeabila pentru a obtine o etanseitate sigura a invelitorii la apa si vant. Marginea inferioara a membranei se va pozitiona astfel incat sa fie la o distanta egala cu de doua ori lungimea de expunere a sindrilei. Se va asigura o suprapunere laterala a fasiilor de membrana pe o latime de circa 10 cm. In cazul montajului pe astereala realizata din placi fibrolemnoase se recomanda prevederea unui strat de ventilare sub aceasta.

 

Se va pastra decalajul randurilor de sindrila astfel incat sa se evite alinierea fata de mijlocul sindrilei, cel putin 3 randuri se va pastra decalarea elementelor.

 

Indiferent de unghiul in care sunt montate, sindrilele din lemn de cedru rosu dau o textura aparte acoperisului, facand posibila crearea oricaror forme, cu respectarea unor principii simple.

 

 

Indiferent de tipul proiectului pe care il realizam, invelitoarea din sindrila de cedru intruneste toate calitatile pe care ni le dorim la un acoperis: rezistenta mare, intretinere redusa, aspect placut, natural, eficient energetic, prietenos cu mediul de la exploatarea materiei prime pana la reciclare la sfarsitul duratei de viata. De departe este cel mai cald acoperis posibil si chiar daca nu ne aflam la munte sau in zona de deal, aspectul rustic ne face sa ne simtim bine la noi acasa.

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pregateste-te de iarna cu cele mai bune carlige de jgheab Pregateste-te de iarna cu cele mai bune carlige de jgheab
Wetterbest – Sfaturi pentru un acoperis rezistent Wetterbest – Sfaturi pentru un acoperis rezistent
Panourile solare flexibile sau cum energia solara tocmai a devenit mult mai accesibila Panourile solare flexibile sau cum energia solara tocmai a devenit mult mai accesibila
Acoperisul - sistemele parazapada Acoperisul - sistemele parazapada
Intretinerea acoperisului dupa trecerea sezonului rece Intretinerea acoperisului dupa trecerea sezonului rece
Accesorii pentru un acoperis perfect Accesorii pentru un acoperis perfect

Vezi mai multe articole