Administratorii vechi si noi

09 octombrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Unii au ramas captivi in listele scrise de mana si in cartile de imobil. Altii strang banii de intretinere cu laptopul.
 
 
Folclorul spune ca un bloc din zece are probleme cu administratorul necinstit. Si daca nu baga mana in vistieria asociatiei, administratorul e hulit fie ca incarca nota de plata la unii, fie ca-i spioneaza pe altii.
 
Viata la bloc, conceputa in sistemul comunist, n-a reusit sa se adapteze legilor democratice decat acolo unde locatarii au stiut sa-si aleaga conducatori cu vederi liberale.
 
Cele mai multe blocuri se zbat si azi in vrajbele de palier, in care vecinul toarna in urechea presedintelui cine a mai bagat pe furis un locatar in plus, ca sa nu-l declare la intretinere.
 
In Bucuresti, inca se mai gaseste modelul pensionarului care isi rotunjeste veniturile calculand de mana listele de intretinere. Dar a aparut si categoria "administrator de profesie" cu laptop in dotare si viziuni globaliste. Noi am gasit cate unul din fiecare categorie.
La mijloc, locatarul doreste sa fie cat mai putin solicitat la munca patriotica, dar sa stie ca banii pe care-i plateste la intretinere nu se duc in conturi private.
 
IT LA TOT CARTIERU’
 
Dai un click si vezi intretinerea
 
Severin Balan a inceput cu propria scara de bloc, pentru ca se saturase de administratori tepari, care fugeau cu banii. "In zece ani, trei administratori ne-au tepuit.
 
Am vrut sa vad, se poate face administratie fara sa furi?" Si a vazut. Nu doar el, ci si altii care l-au recomandat, din gura-n gura, la inca noua blocuri.
 
Balan a ajuns in ultimii cinci ani "un brand" in Bucuresti, cum ii place sa se laude. Are 44 de ani si a fost electrotehnician la Danubiana. Acum e administrator de profesie.
 
Balan este opusul administratorului clasic. E un tip jovial, imbracat modern. Merge la adunat intretinerea cu laptopul. "Daca un locatar vrea sa stie cat a platit in urma cu cativa ani, cu un click pot sa-i spun toata fisa apartamentului", se mandreste Balan.
 
Cand merge la un bloc care vrea sa-l angajeze, ia cu el dosarul altui bloc din portofoliu. ala e CV-ul. Il prezinta, raspunde la intrebari. Cel mai des e chestionat in legatura cu ce ofera in plus.
 
"N-a fost interviu pe care sa-l pic. Dar au fost cateva blocuri de care n-am putut sa ma lipesc. Pur si simplu nu am simtit la fel ca oamenii de acolo si am plecat. Am mereu alte doua-trei asociatii care ma asteapta sa le preiau", conchide Balan.
 
Trasformarea unui bloc dureaza un an
 
Toate blocurile pe care le-a preluat Balan au fost intr-o situatie critica. "Datorii, administratori care nu stiau activele, pasivele. Sindromul casierului care e tentat de caramida de bani din casa se manifesta peste tot. La un bloc din Aparatorii Patriei, administratorul nu putea justifica 600 de milioane", povesteste Balan.
 
Dupa o reteta proprie, patentata in timp, el incepe mai intai cu recuperarea datoriilor. Dureaza trei luni. Alte cinci-sase luni pana cand reuseste sa plateasca restantele blocului si, in functie de puterea financiara a locatarilor, intr-un an blocul incepe sa-si schimbe imaginea.
 
"De regula incepem cu subsolul. Acolo se pierd cei mai multi bani, pentru ca toate au robinete defecte care curg. Dupa ce rezolvi subsolul, opresti risipa electrica. Lumina nu trebuie sa stea aprinsa tot timpul, de asta exista intrerupatoare cu temporizare", socoteste Balan.
 
Visul lui e sa administreze o strada intreaga: "Va dati seama ce forta ai in fata furnizorilor daca negociezi pentru o strada? De exemplu, nea Gigi instalatorul imi ofera cel mai mic pret pentru ca stie ca la mine are de lucru la noua blocuri. La fel negociez si cu Ascensorul, si cu firmele de salubrizare".
 
A inceput in 2001 cu o indemnizatie de 500.000 de lei, pe langa salariul de la Danubiana. Acum se ocupa numai de blocuri si castiga peste 20 de milioane, cat sa fie multumit si sa puna conditii cand i se cere sa preia alta asociatie.
 
"De cate ori aud la stiri de un administrator tepar, ma simt prost, ca si eu fac parte din breasla. Controlul primariilor si interesul locatarilor sunt doua conditii esentiale ca in asociatie sa mearga treaba", conchide Balan.
 
MILITIA E CU NOI
 
Stie tot ce misca in bloc
 
Modelul clasic: general in rezerva, 77 de ani, cu o conceptie disciplinata despre viata, traieste din 1961 in blocul B din Calea Giulesti 125. Ieronim Suciu a devenit administratorul blocului in august 1989, cand s-a pensionat din Militie.
 
Vechiul administrator trecuse in lumea celor drepti. Cine l-a invatat meserie? "Ce sa ma invete pe mine, ca eu am fost ofiter, jurist. Controlam asociatiile la Politia Capitalei. Eram in problema, ca sa zicem asa", ne spune domnul Suciu la ureche.
 
Si azi calculeaza si face listele de mana, ca sa verifice calculatorul. Totusi, la primavara intentioneaza sa se retraga. I-a ajuns. "Macar sa faca si altul cat mine. Imi tremura mana si ma enervez cam din orice", recunoaste vremea pensionarii domnul Ieronim.
 
Asociatie fruntasa pe sector
 
Prima data, domnul Suciu ne arata mandru placheta aurita pe care a primit-o in 2004 din mainile primarului Darabont: Asociatie fruntasa pe sector. Primaria a venit, i-a controlat, si pentru ca n-au avut datorii i-a invitat la o masa rotunda.
 
"A fost foarte frumos, au invitat si din primarie, si de la partidele politice, foarte frumos. Iacata ca pe 2005 n-a mai facut. Pacat!", se arata nostalgic domnul Suciu.
 
"Nu mai iese unu’ la munca patriotica"
 
Pe vremuri, asociatiile n-aveau datorii. Intretinerea era mica, iar locatarii, mai responsabili. "Ieseau oamenii, dom’le, la munca patriotica. Acum nu iese unul", remarca domnul Suciu, la fel cum spune si ca politia nu mai e ce-a fost, dar admite ca e posibil sa se fi reorganizat din necesitate: droguri, prostitutie.
 
Lumea s-a schimbat, dar asociatia domnului Ieronim a ramas la fel de disciplinata. "Suntem oameni intelegatori, batrani, disciplinati. Acuma a inceput sa mai intinereasca". Cu cei mai tineri e mai greu.
 
Dar domnul Suciu se arata intelegator si zice ca nu pleaca urechea la barfe, daca e anuntat dinainte ca urmeaza o petrecere: "Imi spune cineva ca a facut o petrecere, lasa sa faca! O fata de la liceu, de ziua de nastere. A cantat. Dar m-a anuntat inainte, bineinteles. Daca nu stiam, era altceva. Eu am si cartile de imobil, le stiu cand au toti zilele de nastere. Au fost abandonate cartile de imobil. Politia nu se mai intereseaza, dar eu, fiind politist, le-am adunat, sunt la mine".
 
Cine vine in loc? Aceasta e intrebarea. "O firma? Nu pot sa faca fata oamenii cu banii. Eu am o indemnizatie de 3 milioane. Dai 6 milioane la firma, pentru ce? Ca ea nu vine sa stea de vorba cu oamenii. Cel mai grav e sa nu ai administratorul din bloc. Eu cunosc toti oamenii, stau de vorba cu ei, stiu care e bolnav, ca are nu stiu ce nevoie. Vine la mine, ca jurist, ii dau consultanta juridica. E foarte important sa fie administratorul din bloc, nu din alta parte", insista domnul Suciu.
 
Modelul cautat trebuie sa corespunda la lege: moral si profesional: "Noi cautam un candidat, sa-l si pregatim, nu asa. Se face scoala, se da examen, cum am dat si noi".
 
Sursa: Evenimenul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Minimalism si sustenabilitate, trendurile sezonului in materie de baterii si accesorii de baie Minimalism si sustenabilitate, trendurile sezonului in materie de baterii si accesorii de baie
Expozitie Dacian Andoni la Galleria 28 din Timisoara: ”Pictura care zideste” Expozitie Dacian Andoni la Galleria 28 din Timisoara: ”Pictura care zideste”
O banca, cel mai nou jucator de pe piata portalurilor Imobiliare - 03 septembrie 2010 O banca, cel mai nou jucator de pe piata portalurilor Imobiliare - 03 septembrie 2010
Adela Smeu a fost numita CEO Brico Depot Romania Adela Smeu a fost numita CEO Brico Depot Romania
Hornbach va comercializa gama de maşini şi accesorii BOSCH Professional Hornbach va comercializa gama de maşini şi accesorii BOSCH Professional
Casa Radio Casa Radio

Vezi mai multe articole