on

Alegerea caloriferelor: fonta, otel sau aluminiu?

07 decembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In ultimii ani, tot mai multi proprietari de apartamente au ales sa inlocuiasca vechile calorifere din fonta cu unele mai moderne, din otel sau aluminiu. Motivul principal invocat de acestia este varsta inaintata a acestor radiatoare, insa, in realitate, si aspectul determina indezirabilitatea acestora.

Astfel, locul lor este luat de radiatoare din otel sau aluminiu, in functie de posibilitatile proprietarilor, iar schimbarea in ceea ce priveste randamentul se simte. Uneori in bine, alteori in rau. De aceea, vom discuta pe larg despre avantajele si dezavantajele fiecarui tip de calorifer utilizabil in acest moment.

Caloriferele din fonta - Clasicele si batranele calorifere din apartamentele vechi sunt extrem de eficiente din punct de vedere termic, deoarece degaja o cantitate foarte mare de caldura. In plus, pentru apartamentele inca racordate la reteaua centrala de termoficare, acestea reprezinta in continuare cea mai buna optiune. Speranta de viata a unui calorifer din fonta este de aproximativ 30 de ani. Daca aceasta a fost depasita, pe piata exista in continuare variante de inlocuire realizate tot din fonta, insa pretul acestora este unul destul de piperat.

Rezistenta este un alt punct forte al acestui tip de calorifere, insa designul grosolan, consumul de apa ridicat si incalzirea destul de greoaie constituie dezavantaje peste care multe persoane nu pot trece foarte usor. In plus, curatarea acestora se face destul de dificil, spre deosebire de caloriferele din aluminiu sau otel.

Caloriferele din otel - Acestea sunt poate cele mai populare modele disponibile pe piata, in special datorita pretului accesibil. Caloriferele din otel rezista la temperaturi inalte de pana la 100 de grade Celsius si degaja rapid caldura, insa la capitolul minusuri se numara speranta de viata destul de mica, de pana la 10 ani. De asemenea, printre dezavantaje se numara si faptul ca acestea necesita si intretinere, respectiv tratarea apei din instalatii.

Caloriferele din aluminiu - Majoritatea specialistilor prefera instalarea acestor solutii, considerate a fi cele mai potrivite pentru incalzirea locuintelor. Speranta de viata a acestora ajunge si pana la 20 de ani, iar consumul redus de agent termic le face foarte eficiente. Nu necesita interventii asupra aspectului fizic, datorita faptului ca sunt vopsite in camp electrostatic, ceea ce determina pastrarea intacta a aspectului initial pentru mai mult timp.

Totusi, caloriferele din aluminiu se pot coroda in urma reactiilor electrochimice, in special daca instalatia este compusa din cupru. Apoi, fragilitatea lor este un alt dezavantaj important, precum si faptul ca nu retin caldura pentru prea mult timp. In fine, la capitolul “minusuri” mai poate fi trecuta si necesitatea de a aerisi aceste calorifere foarte des.

Asadar, toate cele 3 variante reprezinta o optiune pentru proprietarii de locuinte. Diferenta dintre caloriferele de aluminiu, otel si fonta este facuta de speranta de viata, de design si de consum. Practic, nu exista un produs mai bun decat celelalte, ci doar produse diferite, pe care un cumparator le va alege in functie de nevoile sale. Pentru alte sfaturi sau recomandari, nu uita sa vizitezi si topicul dedicat de pe forumul nostru: http://www.misiuneacasa.ro/forum/showthread.php/17259-Totul-despre-RADIATOARELE-din-aluminiu-fonta-otel-etc

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Pompe de caldura: viitorul incalzirii durabile Pompe de caldura: viitorul incalzirii durabile
Descopera atmosfera magica a semineului electric care consuma cat un singur bec! Descopera atmosfera magica a semineului electric care consuma cat un singur bec!
Electrosemineul – Element de decor si sursa suplimentara de caldura Electrosemineul – Element de decor si sursa suplimentara de caldura
Debransarea de la furnizorul de agent termic Debransarea de la furnizorul de agent termic
Panouri solare termice - cum le putem utiliza adecvat in timpul verilor caniculare pentru a maximiza beneficiile Panouri solare termice - cum le putem utiliza adecvat in timpul verilor caniculare pentru a maximiza beneficiile
Centrala pe gaz - Instalarea cosului de fum Centrala pe gaz - Instalarea cosului de fum

Vezi mai multe articole