Antichitatile oare chiar au viata fara de moarte? (I)

11 aprilie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Toate formele de expresie, fie ele ornamentale sau functionale, reflecta gustul unei societati, stilul unei perioade sau un mod de a trai. Mobilierul antic are rostul lui si astfel capata in acelasi timp o valoare abstracta si concreta, caracterizand un om, un mediu
sau o perioada. Pentru a putea respira in fiecare zi aerul rafinat oferit de aceste minunatii arhitecurale va trebui sa acordam o atentie sporita ingrijirii lor.
 
Umiditatea afecteaza mobilierul antic?
In desert, unde temperatura atinge usor 60ºC, o zi fierbinte este mai usor de suportat decat o zi calduroasa din tara noastra unde temperatura rareori depaseste 40ºC, deoarece gradul de umiditate de la noi este cu mult mai mare. Cu cat umezeala din aer este mai mare, cu atat toleranta la caldura este mai scazuta.
Lemnul „reactioneaza“ la umiditate, dilatandu-se si contractandu-se deoarece incearca sa metina o balanta cu mediul in care este depozitat. Nu schimbarile bruste de temperatura de-a lungul zilei reprezinta cauza deteriorarii mobilierului antic, fluctuatiile datorate schimbarii de sezon provocand pagubele serioase. Cald inauntru si frig afara ne poate face viata mai confortabila dar mobilierul antic are de suferit. De-a lungul iernii uscate, luni intregi cand afara este frig si in casa este cald, lemnul se contracta, iar in timpul verii, cand umiditatea din aer este crescuta, lemnul isi mareste volumul. Expunerea pe termen lung la aceste conditii conduce la aparitia fisurilor si a deformarilor.
Fluctuatiile de umiditate pot fi totusi evitate. O solutie simpla ar fi aceea de a folosi un umidificator pe parcursul anotimpului rece si un deumidificator in timpul verilor umede. In general nivelul optim de umiditate a aerului este cuprins intre 60 - 70%, dar de cele mai multe ori acest nivel nu este atins. Ganditi-va de doua ori inainte sa va puneti antichitatile la demisol sau in pod, aproape de canalul de aerisire sau langa semineu. Lasati aerul racoros sa circule. Mentineti o temperatura constanta in camera, iar pe timpul noptii temperatura sa fie mai scazuta.
Finisarile sunt la randul lor afectate de catre umiditate. Asa cum lemnul se intinde si se contracta, la fel se intampla si cu finisarile, care devin sfaramicioase (fragile) si apar microfisuri.
Ce poate fi facut in cazul microfisurilor? Folositi un solutie destinata restaurarii acestor mici fisuri care sa penetreze fisura si sa inlature petele, aducand mobila la culoarea initiala si sa-i redea lustrul.
 
Caldura mare...
Precum razele soarelui afecteaza cumulativ si permanent pielea omului, efectele lor asupra lemnului sunt la fel de importante. Actiunea difuza a soarelui pe o perioada lunga de timp poate fi la fel de pagubitoare pentru antichitati precum lumina directa: lemnul capata o nuanta permanenta (galbuie). Singura veste buna legata de acest aspect ar fi ca este usor de evitat, dar cum...? O prima masura ar fi sa amplasati obiectele intr-un loc cat mai ferit de lumina solara. Ati mai putea pune folii semitransparente pe suprafetele geamurilor, ele avand ca scop diminuarea puterii de penetrare a UV sau pur si simplu sa... trageti draperiile.
 
De n-ar fi atat de multe insecte
Cel mai mare pericol este reprezentat de catre termite, care sunt nelipsite din imobilele cu o varsta considerabila. Din fericire veti observa invazia din casa inainte ca termitele sa ajunga la lemnul atat de pretios. Fungicidul profesional este cea mai buna solutie pentru eradicarea „furnicutelor“. Dar cei 
mai de temut dusmani ai lemnului sunt carii, care se hranesc cu mobila noastra fara nici cea mai mica remuscare. Acestia isi depun ouale in crapaturile din lemn, iar larvele rezultate isi croiesc drum prin lemn mancand din acesta; rezultatul este o vasta retea de canale in interiorul lemnului. Aparitia neobositilor „razboinici“ este semnalata de praful de pe mobila si excrementele insectelor. Un alt mod de a afla daca sunteti victima unei monstruase infestari este acela de a ridica un articol/obiect din lemn, iar daca acesta este foarte usor atunci sunt mari sanse ca o portiune din interior sa fi fost mancata de cari.
Oare exista vreo cale prin care sa va puteti salva mobilierul antic de acesti neinfricati si neobositi „criminali“? Ar fi cateva solutii. Prima masura pe care trebuie s-o luati este de a izola obiectul infestat, dupa care trebuie sa va asigurati ca infestatia nu s-a raspandit si in restul lemnului. Este de preferat, daca se poate spune asa, ca aparitia carilor sa aiba loc in timpul sezonului rece, deoarece cel mai usor mod de a scapa de acestia este sa scoateti obiectul infestat afara intr-o zi uscata si cu o temperaturi negative.
- Sfarsitul primei parti -

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ghidul complet pentru alegerea mobilierului de birou perfect Ghidul complet pentru alegerea mobilierului de birou perfect
Tipuri de lemn pentru mobila Tipuri de lemn pentru mobila
Amenajarea biroului de acasa - Idei practice Amenajarea biroului de acasa - Idei practice
Early Black Friday | Reduceri de pana la 85% la Delta Studio Early Black Friday | Reduceri de pana la 85% la Delta Studio
Alegerea canapelei potrivite Alegerea canapelei potrivite
Alegerea mobilierului pentru birou Alegerea mobilierului pentru birou

Vezi mai multe articole