antichizare mobilier lemn

Antichizarea mobilierului din lemn

14 decembrie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Mobilierul vechi este apreciat pentru ca a capatat deja in timp o poveste si o personalitate ce ii sporesc valoarea. Totusi, daca nu intentionezi sa cheltuiesti sume mari pentru a achizitiona o piesa de mobilier cu patina autentica, dar apreciezi stilul, poti, destul de usor si cu un buget redus sa “falsifici” varsta mobilierului tau mai nou. De la dulapuri, pana la mese, scaune, rame foto sau rame de oglinda, lemnul poate fi reconditionat pentru a capata acel aspect patinat care poate da caminului tau impresia de caldura si sofisticare.

Procesul de antichizare a lemnului implica slefuirea, vopsirea si lacuirea lui. Culoarea sau culorile pe care le folosesti depind the stilul sau perioada din care te inspiri atunci cand reconditionezi. Fie ca iti indrepti atentia spre o paleta mai deschisa, precum verdele, albul, albastrul sau ocrul, fie ca folosesti nuante mai inchise pentru a simula esente de lemn precum mahonul, totul depinde de restul mobilierului si de locul in care vrei sa incadrezi piesa reconditionata.
Incepe prin a slefui cu un smirghel foarte abraziv primul strat de vopsea sau lac de pe mobila pentru ca noua vopsea sa poata fi absorbita cum trebuie. Acorda atentie deosebita zonelor ce sunt in mod natural cele mai predispuse la uzura: marginile si colturile, sertarele, picioarele si zona manerelor. Daca piesa de mobilier este nevopsita si nelacuita, e suficient sa o slefuiesti usor cu smirghelul fin si sa o cureti de praf.  Aplica un prim strat de vopsea alba sau intr-o culoare deschisa, laptoasa. Las-o sa se usuce timp de o zi, apoi slefuieste mobila pentru a expune lemnul de dedesupt, insistand asupra zonelor supuse in mod obisnuit uzurii.
Cea de-a doua optiune ar fi sa mai aplici inca un strat de vopsea dupa ce ai slefuit si indepartat partial primul strat. Lasa cel de-al doilea strat sa se usuce si urmeaza procedeul descris mai sus pana reusesti sa expui atat primul strat de vopsea, cat si lemnul. Imbina cele doua culori astfel incat rezultatul final sa produc un efect placut. Iata cateva exemple de combinari reusite: maro si turcoaz, alb si maro, albastru inchis si maro, maro deschis si culoarea fisticului, rosu si maro, bej si gri.
Pentru un plus de autenticitate poti folosi un ciocan care va lasa urme de cuie si lanturi pe suprafata lemnului, ce vor simula gauri de termite sau lovituri produse de-a lungul timpului.
La final, poti opta sa-ti personalizezi mobilierul prin pictarea diferitelor elemente decorative. Inspira-te din stilul frantuzesc pentru a crea propriile modele personalizate. Foloseste sabloane, daca vrei un model simetric, si o pensula subtire. Utilizeaza culori care vor contrasta placut cu straturile de vopsea aplicate anterior.
La final, protejeaza intreaga suprafata a mobilei cu lac si bucura-te de un obiect original si unicat, reconditionat cu un buget redus.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

zagalca

16 septembrie, 11:45

Buna ziua,

Doresc sa inchiriez o masina de antichizat lemn.

Multumesc

Alte articole

Bricolajul, un concept mondial Bricolajul, un concept mondial
Rastel vin - Bricolaj - Do It Yoursef Rastel vin - Bricolaj - Do It Yoursef
Micile proiecte pentru casa ta debuteaza in forta Micile proiecte pentru casa ta debuteaza in forta
Tutorial realizare masuta in forma de floare Tutorial realizare masuta in forma de floare
DIY: Corpuri de iluminat pe care le poti realiza singur DIY: Corpuri de iluminat pe care le poti realiza singur
Cum sa protejezi si sa reconditionezi mobila veche Cum sa protejezi si sa reconditionezi mobila veche

Vezi mai multe articole