on

Ce trebuie sa stim despre caramida

13 februarie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Chiar daca progresul tehnologic a condus la aparitia de noi materiale de constructie, caramida - un material traditional - folosit inca din cele mai vechi timpuri - si-a mentinut prezenta in topul preferintelor constructorilor.

Realizata din argila arsa, caramida a cunoscut o serie de imbunatatiri in timp, astfel ca in prezent este disponibila pe piata o mare varietate de blocuri ceramice – acestea mai poarta si numele de termoblocuri sau caramida eficienta. Acestea folosesc golurile de aer din interior ca material termoizolant, proces inspirat de faptul ca aerul este, in continuare, cel mai ieftin material izolant cunoscut.

O calitate importanta este capacitatea caramizii de a “participa” la structura de rezistenta a cladirii, datorita proprietatilor portante. Mai pe intelesul tuturor, peretii din caramida preiau o parte din greutatea constructiei, iar astfel se reduce consumul de beton si otel utilizate la structura de rezistenta.

De asemenea, rezistenta este un alt aspect care conteaza in alegerea caramizilor ca material de constructii. In prezent procesul de productie a devenit unul mult mai riguros, ceea ce conduce la crearea unor produse finale mult mai performante.

Eficienta termica este un alt argument in favoarea caramizilor. Acest material detine proprietati de “masa termica” remarcabile, ceea ce inseamna o retinere mai buna a caldurii, pe care apoi o elibereaza lent. Procesul conduce la o mai buna eficienta atat iarna, cand caldura din interior este stocata mai mult timp, cat si pe timpul verii, deoarece caramida se mentine rece inclusiv in zilele cele mai caniculare.

Sustenabilitatea este inca unul dintre motivele pentru care caramida este in continuare preferata de catre constructori. Datorita eficientei termice si a faptului ca este preparat dintr-un material ecologic - argila – este usor de inteles de ce isi gaseste locul in orice strategie de construire ecologica. In plus, caramida poate fi reciclata, astfel ca materialul poate fi utilizat ulterior, chiar si sub alta forma, in diverse alte aplicatii.

Desigur, printre calitatile caramizii si ale constructiilor din caramida se numara si proprietatile de fonoabsorbtie si rezistenta la foc, precum si absenta componentelor poluante sau alergene din compozitie.

Iata cateva cateva situatii cu care se confrunta forumistii nostri.

Cris2d2, forumist incepator Misiunea Casa: Se poate folosi caramida plina pentru constructii pentru pavare, in loc de elemente specifice de pavaj? Ce dezavantaje are?

Specialistul MC: Nu este recomandat sa placati cu caramida plina in exterior datorita gradului de absorbtie si de porozitate destul de ridicat al caramizilor. Placarea executata cu caramida plina obisnuita nu va rezista in timp la factorii atmosferici si la ciclul de inghet/dezghet.

Citeste continuarea discutiei despre pavarea cu caramida

Parintele_Azarie, forumist incepator Misiunea Casa: Cum as putea repara niste zone cu tencuiala cazuta la o casa veche, cu peretii din caramida. Mi s-a sugerat sa dau jos toata tencuiala si sa o refac, dar imi este imposibil din punct de vedere financiar. Totodata, as dori sa gletuiesc peretii pe care-i vedeti. Cum as putea proceda pentru o mai mare siguranta. Ma gandeam sa aplic o plasa din fibra de sticla. Ar fi indicat?

Specialistul MC: Puteti repara zonele unde este cazuta tencuiala cu pasta de ipsos in care adaugati nisip. Indepartati straturile de zugraveala veche pana la tencuiala, aplicati un grund de profunzime, dupa care gletuiti cu un glet de egalizare.

Citeste intreaga discutie aici

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Avantajele si dezavantajele placilor din gips-carton Avantajele si dezavantajele placilor din gips-carton
Totul despre vata bazaltica - origine, productie si caracteristici principale Totul despre vata bazaltica - origine, productie si caracteristici principale
Potentialul lemnului - termoizolare Potentialul lemnului - termoizolare
Catalogul 2015 - Constructii si amenajari de la Praktiker Catalogul 2015 - Constructii si amenajari de la Praktiker
Hidroizolatia buna te apara de umezeala rea Hidroizolatia buna te apara de umezeala rea
Placile de fibrociment: ce sunt si in ce aplicatii pot fi utilizate Placile de fibrociment: ce sunt si in ce aplicatii pot fi utilizate

Vezi mai multe articole