on

Casa inteligenta: despre Smart Home si economisirea energiei

04 iunie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

La auzul termenului “smart home”, multi dintre noi se duc cu gandul la inovatii tehnice extrem de costisitoare, la o implementare dificila a acestora si la solutii tehnice desprinse de pe site-urile tehnice.

Puterea de cumparare din Romania ii indeparteaza pe multi proprietari si de la ideea de a implementa un astfel de sistem, insa adevarul este ca gestionarea echipamentelor electrice indispensabile si a solutiilor de climatizare poate duce pe termen lung la economii importante. Confortul presupune costuri suplimentare, dar cateva grade in plus iarna sau in minus vara pot subtia radical facturile la gaze si electricitate.

In acest artiucol vom incerca sa facem o introducere in lumea caselor inteligente si a multitudinii de posibilitati de interactiune intre om si dispozitivele inteligente care ne fac viata mai usoara.

Intr-o locuinta exista interactiuni, in mod uzual, cu sisteme de iluminat, de securitate, de climatizare si chiar sistemele multimedia sau cele de control pentru jaluzele si ferestre. Toate acestea pot fi controlate de catre proprietari sau anumite procese pot fi automatizate pentru eficientizarea si usurarea exploatarii. Nu in ultimul rand, unele actiuni definite in scenarii presetate pot conduce la economii substantiale de energie.

In cazul unei locuinte bine izolate, economia energiei necesare cu incalzirea se poate face prin gestionarea separata a temperaturilor pentru spatiile locuintei sau prin setarea unei reguli de oprire a incalzirii in anumite conditii.

O locuinta cu multe incaperi poate avea costuri mari de incalzire, insa pe timpul noptii, spre exemplu, sistemul de control inteligent poate reduce debitul de agent termic sau poate controla incalzirea electrica din camerele care nu sunt utilizate. Astfel, va fi pastrata o temperatura optima in dormitoare si bai. La fel se poate intampla si in timpul zilei, cand casa este goala. Sistemul de incalzire poate ramane in functiune, pentru ca ulterior sa nu existe o inertie mare la repornirea acestuia. In acelasi timp, setarea unei temperaturi mai scazute va conduce la o economie substantiala. Deschiderea unei anumite ferestre poate fi monitorizata printr-un mic senzor magnetic, care va transmite sistemului comanda opririi climatizarii in aceea camera, asa cum se intampla la unele hoteluri.

Spre exemplu, sa presupunem ca intreaga familie pleaca intr-o excursie de weekend direct de la munca, la finalul zilei de vineri. Centrala de acasa este setata pe 23°C, iar in conditii normale, temperatura ar urma sa se mentina pana la revenirea proprietarilor, duminica seara. In schimb, cu ajutorul unei aplicatii instalate pe telefonul mobil, va putea fi accesat sistemul smart home si modificata temperatura, de la distanta. Tot din aplicatie poate fi selectata inclusiv optiunea "away from home" (plecat de acasa), iar sistemul va gestiona aprinderea alternativa a unor lumini pentru a simula prezenta locatarilor (cu scop antiefractie) si va monitoriza prin senzori specifici o inundatie, un incendiu sau o tentativa de furt.

In cazul in care vorbim despre locuinte dotate cu jaluzele electrice, lucrurile sunt la fel de interesante. Tot cu ajutorul telefonului si al sistemului smart home poate fi actionata inchiderea acestora pentru a proteja tamplaria ferestrelor si interiorul casei, chiar si de la mare departare.

Un alt scenariu integrat in comanda unui sistem smart home poate fi trezirea de dimineata. In functie de starea vremii si de lumina de afara, sistemul poate ajusta temperatura si poate aprinde progresiv luminile la ora setata, pentru a nu creea un disconfort optic. Acelasi lucru se poate intampla cu un sistem audio care poate face trezirea intr-un mod placut, prin pornirea postului de radio preferat, cu o crestere graduala a sonorului.

Standardizarea acestor sisteme de control si a protocoalelor de conectare va permite interactiunea a tot mai multe dispozitive, chiar si de la producatori diferiti. In plus, tehnologia fara fir faciliteaza implementarea sistemelor smart home si in locatii construite anterior.

Abordarea unei astfel de automatizari inca din faza de proiectare ofera posibilitati uimitoare de control si de integrare a majoritatii sistemelor electrice. Astfel, cu echipamentele potrivite pot fi obtinute si informatii referitoare la consumul de energie electrica pe circuitele monitorizate, detaliu de mare ajutor pentru reglarea sistemului si pentru economisirea energiei electrice si termice.

Pentru mai multe discutii si prezentari ale sistemelor integrate te asteptam in sectiunea dedicata instalatiilor electrice de pe Forumul Misiunea Casa.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Mercusys ofera experiente complete la cele mai inalte standarde cu ajutorul tehnologiei Wi-Fi 6 Mercusys ofera experiente complete la cele mai inalte standarde cu ajutorul tehnologiei Wi-Fi 6
CES 2013, gadget-uri pentru casa CES 2013, gadget-uri pentru casa
4 gadget-uri pentru acasa 4 gadget-uri pentru acasa
Tesla Solar Roof: acoperisul viitorului apropiat Tesla Solar Roof: acoperisul viitorului apropiat
Aspiratorul integrat in mobila Aspiratorul integrat in mobila
O locuinta mai sigura prin supraveghere video O locuinta mai sigura prin supraveghere video

Vezi mai multe articole