Ce-i de facut cu o casa din paianta?

29 septembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

VIATA LA TARA
Constructiile din paianta sau din chirpici sunt destul de des intalnite la noi, mai cu seama in zonele de campie, putin industrializate, unde satele s-au intemeiat pe truda pamantului si cresterea animalelor. Si in Europa Occidentala mai stau in picioare case din lut, in speciale in zonele traditional sarace, civilizate relativ recent. Aceste case au varste respectabile, iar faptul ca ele au suportat bine trecerea anilor este cea mai elocventa dovada a calitatii lor.
 
Vom mai spune ca pamantul (de o anume compozitie) amestecat cu diverse materiale a fost folosit si la construirea unor case impunatoare la oras. Spre exemplu, plafoanele caselor cu un nivel erau facute din impletituri de nuiele sau trestie acoperite cu pamant. Un amestec similar era utilizat si la tencuielile interioare la subsoluri sau mansarde.
 
CtITATI INCONTESTABILE
Paianta sau chirpiciul, ca si materiale de constructie, au cateva calitati incontestabile. Cea mai importanta dintre ele este aceea de buni termoizolatori, primind caldura cu greutate si cedand-o lent. Acesta este motivul pentru care spunem ca in casele de la tara este racoare vara si cald iarna. Peretii sunt ridicati fie din craci uscate sau impletituri pe care se "bate" pamant amestecat cu paie si balegar, fie din caramizi de chirpici. Ei sunt suficient de rezistenti pentru a suporta chiar si acoperiri cu materiale mai grele, cum sunt olanele sau tigla.
 
In sfarsit, atat paianta, cat si chirpiciul sunt materiale ecologice, naturale, oferind un mediu interior sanatos, benefic. Peretii "respira", preiau ori cedeaza excesul de umiditate, fac locuirea placuta. Casele construite din paianta pot fi usor reparate, cu costuri mici. Ba chiar pot fi consolidate folosind materiale moderne.
 
CATEVA INCONVENIENTE
Cel mai mare inconvenient este acela ca, in cazul in care nu sunt bine intretinute o perioada mai lunga de timp intra intr-un proces de degradare greu de controlat. Un alt neajuns major este faptul ca odata construita casa asupra ei nu se mai pot face modificari majore cum ar fi recompartimentarile sau supraetajarile. Constructia este un tot bine inchegat, rezistent si aproape imposibil de atacat pe segmente constructive. Altfel spus, daca ai o casa din paianta, ori o consolidezi si o protejezi asa cum este, ori o dai jos cu totul si faci alta in locul ei.
 
BRAURI, TENCUIELI, PODELE
In general casele din paianta sau chirpici nu sunt construite pe o fundatie continua, ci pe fundatii sub ziduri. Este bine daca aceste fundatii au, pe conturul exterior al constructiei si un brau de beton inalt de cel putin 30 de centimetri, pentru a proteja peretele de infiltrari, umezeala, atacul diverselor insecte sau chiar al rozatoarelor.
 
Este de asemenea foarte important ca peretii sa fie tencuiti corespunzator la interior, dar mai ales la exterior, cu mortar de ciment.
 
O vopsea protectore la exterior va ridica considerabil gradul de rezistenta la agresiunea factorilor de mediu.
 
Foarte important este sa existe in toate incaperile podele din sapa de beton armat, peste care puteti aplica orice finisaje doriti, de la dusumeaua traditionala la parchetul laminat, mocheta, linoleum sau gresie.
O MOSTENIRE BINEVENITA
"Am mostenit de la bunicii mei o casa la tara, construita din paianta. Ce imbunatatiri pot sa-i aduc? As vrea, spre exemplu sa daram cativa pereti interiori si sa mai inalt podul, sa construiesc un fel de mansarda. Sau poate ar fi mai bine sa o demolez si sa-mi fac o casa din caramida? Daca se poate, vreau sa-mi mai spuneti cum se comporta o astfel de casa la cutremur. Riscurile sunt mai mari sau mai mici decat pentru constructiile din beton sau altceva? Sa spun drept, inima ma indeamna sa pastrez casa asa cum e, dar ratiunea…" Mihai V. din Conteni (Arges)
 
SOLUTII PENTRU REABILITAREA CASELOR DIN PAIANTA
In cazul in care casa din paianta pe care ati cumparat-o sau ati mostenit-o se afla intr-o stare buna credem ca merita sa o pastrati.
1. Peretii, atat cei exteriori, cat si cei interiori, pot fi consolidati si perfect conservati printr-o metoda simpla si putin costisitoare: se aplica pe ei, de sus pana jos, plasa de Buzau peste care se pune mortar si se tencuieste. Ei vor deveni netezi, mai rezistenti la umezeala si gata de a primi un strat de vopsea lavabila.
2. Puteti renunta la tavanele din paianta (daca ele exista). Pe grinzile din pod asezati o dusumea de mansarda, groasa de cinci cm, iar la interior, pe tavan, puteti aplica un lambriu sau instala tavane false din gips-carton. Intre dusumea si tavan izolati cu vata minerala.
3. Pentru decopertari in ideea fie de a acoperi casa cu alt material (tigla in loc de tabla spre exemplu) sau mansardari consultati in mod obligatoriu un specialist. Acesta va trebui sa constate daca greutatea suplimentara rezultata in urma unor astfel de modificari va putea fi suportata de structura de rezistenta a casei.
4. Tot specialistii va vor da solutii si daca intentionati recompartimentarea sau supraetajarea casei. Se pot turna stalpi si grinzi din beton armat care vor prelua orice sarcina suplimentara, fara a afecta structura existenta. Desigur, acest tip de lucrari presupun costuri importante, un proiect al arhitectului si calculele inginerului structurist.
5. Cercetati existenta, tipul si calitatea fundatiei pe care este ridicata casa. Daca ea nu ofera suficiente elemente de siguranta, este obligatoriu sa va ganditi de doua ori daca nu ar fi de preferat solutia radicala: demolarea. O casa fara o temelie solida este supusa unor riscuri greu de evaluat, mai ales in cazul unor calamitati naturale (cutremure, inundatii, alunecari de teren etc.)
 
Sursa: Jurnalul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Miele provoaca bucatarii creativi cu noua gama SmartLine Miele provoaca bucatarii creativi cu noua gama SmartLine
Cumpar un apartament vechi sau sa mai astept? Cumpar un apartament vechi sau sa mai astept?
Imprumut pentru locuinta cu perioada de gratie de patru ani Imprumut pentru locuinta cu perioada de gratie de patru ani
Case noi de 3,29 miliarde euro Case noi de 3,29 miliarde euro
Daniel Guzu a lansat pe piata prima vopsea fara miros Daniel Guzu a lansat pe piata prima vopsea fara miros
Ghidul unei petreceri reusite Ghidul unei petreceri reusite

Vezi mai multe articole