on

Ce sunt robinetii termostatici si la ce folosesc?

17 noiembrie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Robinetii termostatici sunt elemente de reglaj al debitului de agent termic care permit controlul individual al functionarii fiecarui corp de incalzire (radiator, denumit si "calorifer"). In acest fel vom obtine atat un confort sporit prin ajustarea temperaturilor conform necesitatilor din fiecare incapere, dar si o importanta economie de energie. In plus, robinetii termostatici Honeywell Home cu presetare realizeaza echilibrarea hidraulica a instalatiei prin limitarea debitului maxim de agent termic la o valoare care poate fi selectata.

 

Functionarea robinetului cu cap termostatic se bazeaza pe un senzor special, plasat in capul de reglaj. Acesta se dilata sau contracta corespunzator cresterii, respectiv scaderii temperaturii, actionand ventilul (robinetul) de pe corpul de incalzire ce creste sau scade debitul de agent termic ce strabate caloriferul.

 

Prin utilizarea acestui tip de robinet se poate controla consumul de energie pe radiator si, implicit, putem tine sub control cheltuielile pentru incalzire, evitand risipa inutila atat in cazul sistemelor de incalzire cu sursa proprie (cazan sau centrala de apartament), cat si centralizate (cazan de bloc sau de cvartal, termoficare etc.).

 

Pentru ca astazi robinetul termostatat este o solutie optima pentru controlul debitului pe fiecare radiator din instalatia de incalzire, Resideo Technologies Inc. (NYSE: REZI), furnizor mondial de top in domeniul solutiilor pentru confortul si siguranta casei, lanseaza o noua gama de produse Honeywell Home pentru radiatoare – robineti si capete termostatice - care contribuie la asigurarea unui debit de agent termic continuu si fiabil.

 

Honeywell Home Thera-6 este un cap termostatic elegant si compact, cu un invelis rezistent la praf si decolorare, care asigura cel mai bun sistem de reglare a temperaturii, cu ajutorul unui senzor cu lichid, fabricat in Germania. Resideo lanseaza si o gama optimizata de robineti Honeywell Home V2000SX, cu urmatoarele beneficii tehnice:

 

•  Robinetul SX din gama standard intruneste 90% din cerintele privind debitele de agent termic

•  Gama a fost testata la un nivel superior standardelor europene de calitate in vigoare

•  Are un design de etansare dublu inelar cu performante demonstrate

 

 

Gama de robineti termostatici cu presetare V2000SX

 

Sub indicativul V2000SX sunt furnizati robinetii termostatici de radiator cu o gama larga de debite presetabile pentru echilibrarea sistemelor de incalzire, ceea ce face ca V2000SX sa fie un robinet aproape universal pentru sistemele de incalzire si de racire cu doua tevi. Robinetii V2000SX au o functionare silentioasa atat in directia standard, cat si in cea de curgere inversa. Se recomanda instalarea pe turul radiatorului, insa este posibil sa ii instalati si pe retur. Gama V2000SX acopera un domeniu larg de dimensiuni, modele si racorduri, oferind solutii pentru aproape toate cazurile de instalare din proiecte de cladiri noi, de renovare si modernizare.

 

 

Robinetul V2000SX functioneaza impreuna cu capul termostatic pentru a controla debitul de agent termic catre radiator, la nivelul necesar pentru a mentine temperatura la punctul fixat. Robinetul este optimizat pentru aplicatiile uzuale de incalzire cu radiatoare, asigurand o crestere a debitului proportionala cu cursa si determinand un reglaj continuu al temperaturii camerei. Designul O-ringurilor cu nivel redus de frecare si etansare dubla, arcul de revenire puternic, piesele de precizie si ansamblul automat sunt combinate pentru a garanta un control precis al debitului si o durata lunga de viata pentru robinet. Robinetii V2000SX dispun de o functie de presetare a debitului maxim pentru echilibrarea circuitului de incalzire. Un cadran de reglaj situat in partea superioara a robinetului, cu sase valori clar vizibile si un marcaj distinct de referinta sunt concepute pentru a permite reglarea rapida a robinetului, chiar in conditii de vizibilitate redusa. Orificiul de limitare a debitului maxim este selectat prin rotirea cadranului.

 

Dupa cum se observa in foto anterioara, sunt disponibile numeroase tipuri constructive de robineti, adaptate fiecarei situatii concrete pe care o avem in cadrul diverselor instalatii de incalzire pe care le proiectam sau executam. Seria V2000 este potrivita pentru corpurile de incalzire cu racorduri cu filete interioare si etansare metal pe metal, fiind disponibile in variantele cu corpuri de tip „E” inclinat, unghiular, tip „D” – drept, tip „B” – drept cu adaptor curbat, tip „A” – axial, tip „L” – unghi (colt) dublu stanga, tip „R” – unghi (colt) dublu dreapta, cu Dn (diametrul nominal) de 10mm, 15mm si 20mm si racorduri de 3/8”, 1/2” si 3/4”.

 

In imaginea urmatoare putem observa modul de constructie al robinetului V2000SX

 

Caracteristici cheie ale robinetului V2000SX

•  Curgere bidirectionala;

•  Debit nominal de 20–170 kg/h cu capul standard;

•  Debit nominal de 20–210 kg/h cu capul cu cursa lunga;

•  Control proportional al debitului;

 •  Presetare simpla la una din cele 6 valori de debit;

•  36 de modele, dimensiuni si racorduri diferite;

•  Racord standard M30 × 1,5.

 

Capetele termostatice pentru radiator Thera-6

 

Capetele termostatice de radiator Thera-6 sunt regulatoare auto-actionate ce controleaza debitul de agent termic prin robinetii termostatici de radiator V2000SX, pentru a regla continuu temperatura camerei la punctul fixat selectat pe cap. Thera-6 este un cap cu dimensiuni compacte, design modern, eficienta energetica si durabilitate, care il fac sa fie alegerea ideala pentru aplicatii de incalzire rezidentiale si nu numai.

 

Modul de functionare

 

Elementul de dilatare termica reactioneaza la temperatura camerei, dilatandu-se sau contractandu-se proportional. Miscarea este transmisa la tija robinetului termostatic, pe care este montat capul. Astfel, capul regleaza cantitatea de apa care curge in schimbatorul de caldura exact la debitul necesar pentru a mentine temperatura camerei fixata pe capul termostatic. Punctul fixat al temperaturii (setpointul) poate fi selectat prin rotirea manerului, care schimba pozitia unui limitator de cursa pentru elementul de dilatare termica. In cazul unei temperaturi mari in camera si a unui cap capsulat, dilatarea senzorului este absorbita de arcul de protectie la supra-cursa, protejand robinetul si senzorul de o forta excesiva.

 

Sunt disponibile doua tipuri de capete termostatate Thera-6: cap cu senzor incorporat si cap cu senzor la distanta. La instalarea capetelor cu senzori de distanta, manipulati capilarul cu grija, pentru a preveni deteriorarea racordurilor sale lipite si a evita indoirile bruste ale capilarului, care ar obstructiona miscarea libera a lichidului.

.

Durata de viata este de 10 ani pentru capetele termostatate Thera-6 (si garantie 10 ani) si de 15 ani pentru robinetele V2000SX (si garantie 15 ani).

 

Caracteristici cheie ale capului termostatat Thera-6

•  Design modern, minimalist si compact;

•  Senzor premium de constructie germana;

•  Design durabil cu carcasa din plastic care nu se ingalbeneste;

 •  Cea mai buna clasa de eficienta energetica (conform EN 215 revizuit);

 •  Varianta cu cursa lunga pentru debite marite sau design cu banda ingusta;

•  Maner inchis, fara fante, pentru a preveni acumularea prafului.

 

Recomandari privind montarea si exploatarea robinetilor termostatici:

 

1. Robinetii V2036ESX pot fi utilizati pentru mai multe instalatii, rotind robinetul pentru a permite capului Thera-6 sa fie directionat spre planul radiatorului sau sa fie dispus perpendicular pe radiator. 

2. Robinetul termostatic nu se monteaza pe radiatoare amplasate in nise.

3. Nu se mascheaza robinetul termostatic cu perdele, draperii sau alte materiale ce pot influenta temperatura in zona capului termostatat.

4. Nu aerisiti incaperea cu robinetul termostatic pe pozitia deschis, ci pe pozitia minima sau o pozitie ce corespunde unei temperaturi inferioare celei din camera.

5. Nu se monteaza robinetul fara spalarea in prealabil a instalatiei.

6. Capul termostatic se curata cu detergenti neutri si se seteaza pe pozitia deschis maxim atunci cand sistemul de incalzire este oprit (vara).

In imaginea urmatoare putem observa modul corect de montare a robinetului termostatic, in functie de tipul constructiv al acestuia.

 

 

Robinetul termostatic Honeywell Home este cel mai eficient mijloc pentru mentinerea unei temperaturi constante pentru fiecare incapere, reducand astfel consumul de energie termica si scazand semnificativ costurile de intretinere (o crestere nejustificata a temperaturii interioare cu 1°C duce la o crestere a consumului de energie cu circa 7%).

 

Reglajul temperaturii

 

Temperatura dorita a camerei se seteaza rotind capul termostat spre dreapta (mai rece), sau spre stanga (mai cald). Sageata indicatoare trebuie sa fie orientata spre cifra corespunzatoare. Fiecarui reper ii corespunde o anumita valoare a temperaturii si anume: pozitia 0 corespunde valorii de 1°C (doar pentru capete cu scala 0), pozitia antiinghet (steluta) - 6°C, pozitia 1 - 14°C, pozitia 2-18°C, pozitia 3 - 21°C, pozitia 4 - 24°C, pozitia 5 - 28°C. Este recomandata pozitia 1 pentru regim redus de temperatura (cand locatarul lipseste) si din considerente de protectie a finisajelor interioare iar simbolul fulgului de nea reprezinta protectia la inghet (valoarea de 6°C), recomandata cand se aeriseste camera sau pentru pivnite.

 

Asadar, pentru o economie de energie termica ce poate insemna atat reducerea costurilor cu incalzirea, cat si reducerea poluarii, asigurarea unui confort interior prin mentinerea unei temperaturii constante in camera independent de conditiile climatice exterioare, optati pentru robinete cu cap termostatat Honeywell Home. Sunt solide, rezistente la coroziune, silentioase, au precizie in reglaj si nu necesita intretinere pe durata de viata, iar amortizarea se va realiza intr-un timp extrem de scurt.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cele 4 modalitati de montare a unei chiuvete Cele 4 modalitati de montare a unei chiuvete
Despre poluarea apei Despre poluarea apei
Alimentarea cu apa - o investitie absolut necesara Alimentarea cu apa - o investitie absolut necesara
Partea nevazuta a instalatiei Partea nevazuta a instalatiei
Pompa submersibila pentru foraj: inainte de a da banii, e bine sa stii aceste detalii Pompa submersibila pentru foraj: inainte de a da banii, e bine sa stii aceste detalii
Sistemul de canalizare, instalatiile si obiectele sanitare Sistemul de canalizare, instalatiile si obiectele sanitare

Vezi mai multe articole