Bonsaiul nu este o planta, ci este numele dat unei plante care este cultivata intr-un ghiveci si, prin iscusinta si creativitate, este taiata si mentinuta la o anumita forma si dimensiune. Poti creste un bonsai doar daca iubesti cu adevarat acea planta, daca o ingrijesti cu rabdare si cu pasiune. Bonsaiului trebuie sa ii acorzi foarte multa atentie. Se spune ca bonsaiul este iluminare si aduce pace in spirit, probabil acesta este motivul pentru care chinezii si japonezii sunt cei care au ridicat aceasta activitate la rang de arta.
Bonsaiul in China si Japonia
In China, bonsaiul este mai contorsionat si reprezinta un simbol. In Japonia, bonsaiul trebuie sa fie nu atat contorsionat, cat rafinat. Japonezii creeaza, cu ajutorul bonsailor, adevarate peisaje in miniatura.
Ingrijirea bonsaiului
Bonsaiul iubeste lumina naturala, ii place sa fie mangaiat de razele soarelui, de aceea ghiveciul trebuie asezat la fereastra si, o data pe saptamana, sa fie rotit cu 1800. Bonsaiul poate fi tinut si in gradina, dar nu in zilele caniculare. Atentie, daca nu are lumina suficienta, devine sensibil la daunatori si boli.
Daca nu-l uzi suficient, bonsaiul se usuca, dar nu este bine nici sa-l uzi in exces. Pamantul din ghiveci trebuie sa fie semiud. In principiu, trebuie sa uzi doar pamantul, nu si frunzele si florile. Evident, cantitatea de apa depinde in functie de arbustul pe care il transformi in bonsai.
De regula, tunderea bonsaiului se realizeaza primavara, dar exista si specii pe care este bines a le tunzi vara. Ca regula, trebuie sa tunzi ramurile care se intersecteaza intre ele, ramurile drepte care ies din coroana, precum si ramurile care cresc spre sol.
Pentru a preveni aparitia daunatorilor, trebuie sa aerisesti camera in care se afla bonsaiul, sa-I oferi suficienta lumina si apa. Printre daunatorii bonsaiului se numara paduchele lanos, afidele si musculitele negre.
In concluzie, bonsaiul este foarte pretentios si numai un specialist sau o persoana cu adevarat pasionata va reusi sa il tina in viata.
Comentarii
Nu exista comentarii.