Revenirea pietei imobiliare depinde de ieftinirea terenurilor

25 noiembrie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Terenurile sunt prea scumpe, existand inca proiecte in care terenul reprezinta 50% din investitia totala
 
Calin Negoescu (Westfourth Architecture):
Au existat terenuri vandute la preturi aberante si de multe ori nici nu se putea construi pe ele
 
Piata imobiliara este dependenta de scaderea costurilor cu terenurile, existand inca proiecte in care terenul reprezinta 50% din investitia totala, sunt de parere jucatorii din domeniu, care apreciaza ca este nevoie si de micsorarea taxelor si de imbunatatirea infrastructurii pentru revenirea pietei.
"Terenurile sunt prea scumpe si apasa pe costul proiectului, iar cheltuielile de infrastructura sunt mai mari decat in alte parti. Nu visez ca societatea de apa sau de gaz sa-mi aduca la poarta gratis utilitatile, desi se intampla in alte parti, dar nici nu ma pot bucura cand mi se spune ca cel mai apropiat punct de alimentare cu energie electrica este la 8,4 kilometri, desi lucrarea era langa InterContinental", a declarat, ieri, Calin Negoescu, partener al firmei de avocatura Westfourth Architecture, in cadrul unei conferinte.
 
Unii dezvoltatori nu tin cont de cerintele pietei
 
Negoescu a adaugat ca exista in continuare proiecte in care costul constructiei in totalul investitiei este de 50%, iar restul reprezinta costul terenului, dar si dezvoltatori care nu tin cont de cerintele de pe piata.
"Au existat terenuri vandute la preturi aberante si de multe ori nici nu se putea construi pe aceste terenuri. Mai sunt proiecte pentru care proprietarii spun "sa coste cat or costa, sa moara lumea in parcare". Dar pentru proiectele care fac sens in piata, dupa o crestere normala a preturilor de 15-20%, care s-au transpus la o crestere a profitului antreprenorilor, in perioada 2006-2008, a urmat o scadere a costurilor", a precizat Negoescu, citat de Mediafax.
In acest sens, el spune ca daca in perioada de boom, contractele de constructie pentru proiectele rezidentiale erau semnate la un pret de 600 euro/mp, acum acestea se incheie la 400 de euro/mp, ceea ce inseamna economii de 33%.
Negoescu considera, pe de alta parte, ca o crestere a pietei imobiliare poate veni din statutul Romaniei de tara aflata la inceputul dezvoltarii, unde cererea reala este enorma.
"Acesta este marele nostru avantaj fata de altii. Orice te apuci sa faci in Romania este binevenit. Cererea reala este enorma, cel putin nu avem aceasta grija pe care o au tarile dezvoltate, sa inventam tot felul de afaceri. In materie de rezidential exista un indice tehnic, care arata ca in fiecare an pentru a se mentine varsta unui oras trebuie sa construiesti 1% din case pentru 1% din populatie. In Bucuresti de 20 de ani ar fi trebuit construite 20.000 de locuinte pe an, dar nu s-au facut, astfel ca este nevoie de 200.000-400.000 de locuinte. Toata lumea are nevoie de o camera sau doua in plus, sa nu zic de o a doua casa. Nu din cauza cererii lucrurile stau prost pe piata rezidentiala, ci din alte cauze", a spus reprezentantul casei de arhitectura.
Pe de alta parte, Negoescu vede oportunitate pentru investitii si in cladirile publice. "Bucurestiul are extrem de putine cladiri publice, cele mai multe sunt de pe vremea lui Carol I. La Paris fiecare a doua casa este o cladire publica", a mai spus Negoescu.
 
70% din autorizatii sunt pentru constructii mici
 
Incasarile din autorizatii de constructie cresc in acest an, dupa un declin de 50% in 2010, a declarat Stefan Dumitrascu, arhitectul-sef al sectorului 3, care considera ca Romania n-a avut un boom al dezvoltarilor imobiliare si ca Bucurestiul este "un sat semiimpadurit", fara cladiri foarte inalte.
"Dupa o perioada dramatica a incasarilor din autorizatiile de constructie, anul acesta am constatat o revigorare a activitatii undeva la nivelul din 2007-2008 in ceea ce priveste cuantumul taxelor pentru autorizatiile de constructie. Oamenii au inceput sa gaseasca bani si sa aiba curaj de a construi din nou. Circa 70% din autorizatiile eliberate au fost pentru investitii mici, locuinte individuale si imobile mici", a declarat Dumitrascu, citat de Mediafax.
Dumitrascu a aratat ca dezvoltarea imobiliara din Bucuresti a fost limitata de legislatia in vigoare, dar si de reactia romanilor la aparitia proiectelor de zgarie-nori.
 
Avocat: In 11 ani nu am vazut niciun teren fara probleme legale
 
Problemele legate de titlurile de proprietate ale terenurilor sunt responsabile de o parte din blocajul pietei imobiliare, dezvoltatorii fiind mai atenti in prezent la aceste riscuri, a declarat Oana Albota, partener PeliFilip, care a mentionat ca in 11 ani de experienta nu a vazut un teren "curat". "In experienta de 10-11 ani, nu am vazut un teren curat, fara probleme judiciare. Sunt probleme legate de titlurile de proprietate si daca acum 5 ani dezvoltatorii luau in calcul si aceste aspecte, dar tineau cont mai ales de beneficiile pe care le-ar fi avut daca achizitionau un teren chiar si cu probleme, astazi o parte din blocaj este determinat de riscurile legale ale terenurilor care cantaresc mai mult in luarea deciziei de investitie. Dezvoltatorii sunt mai atenti", a afirmat Albota.
 
Sursa: Curierulnational.ro

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Ce inseamna Full Array LED? Va oferim raspunsul SONY Ce inseamna Full Array LED? Va oferim raspunsul SONY
DTZ: 2009, un an foarte bun pentru inchirierile de locuinte premium si de lux - 10 DECEMBRIE 2008 DTZ: 2009, un an foarte bun pentru inchirierile de locuinte premium si de lux - 10 DECEMBRIE 2008
Despagubirile tip Pasajul Basarab: 10.000 euro casa, 5 milioane euro 700 mp Despagubirile tip Pasajul Basarab: 10.000 euro casa, 5 milioane euro 700 mp "de firma"
Ariston Thermo Romania: Care sunt costurile instalarii unei centrale termice si in cat timp se amortizeaza investitia Ariston Thermo Romania: Care sunt costurile instalarii unei centrale termice si in cat timp se amortizeaza investitia
Repartitiile ANL de la Bragadiru, gasite ilegale de Ministerul Internelor Repartitiile ANL de la Bragadiru, gasite ilegale de Ministerul Internelor
Produsele Guardian Glass din sticla plana, cu pelicula si laminata obtin certificarea Bronz Cradle to Cradle in Europa Produsele Guardian Glass din sticla plana, cu pelicula si laminata obtin certificarea Bronz Cradle to Cradle in Europa

Vezi mai multe articole