Cine nu incepe reabilitarea termica da banii inapoi

24 septembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Proprietarii vor trebui sa restituie fondurile pentru reabilitarea termica daca intirzie lucrarile.
 
Asociatiile de proprietari care nu vor incepe in termenul legal lucrarile de reabilitare termica a locuintelor, finantate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, vor fi obligate sa restituie fondurile primite, potrivit unui proiect de act normativ propus de Ministerul Dezvoltarii, informeaza MEDIAFAX.
Coordonatorii programelor anuale de reabilitare termica a locuintelor si asociatiile de proprietari beneficiare ale acestor lucrari au la dispozitie maxim trei ani de la predarea proiectelor la Consiliile Locale pentru a incheia contractele de executare a lucrarilor, se arata intr-un proiect de lege pentru modificarea Ordonantei nr. 174/2002 privind masuri de reabilitare termica a locuintelor, elaborat de Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL). In caz contrar, asociatiile de proprietari vor fi obligate sa restituie sumele primite de la buget, acordate pentru expertizarea si auditul energetic, precum si cele pentru proiectarea lucrarilor de reabilitare termica.
Ordonanta de Urgenta nr. 174/2002 prevedea ca 85% din fondurile necesare reabilitarii termice a locuintelor sa provina din credite sau alocatii de la bugetul de stat, iar 30% din aceasta suma sa reprezinte subventie. Restul sumelor, respectiv 15% din valoarea totala a proiectului, ar trebui sa fie atrase de la fondurile de reparatii ale asociatiilor de locatari. In situatia in care asociatiile de proprietari nu vor restitui fondurile primite, vor fi actionate in instanta de primarii. Potrivit proiectului de lege, cererile si actiunile adresate justitiei in temeiul prevederilor prezentei legi sint scutite de la orice taxe de timbru, tarife, comisioane sau cautiuni. Proiectul de act normativ mentioneaza ca fondurile de la buget pentru reabilitarea termica a locuintelor vor fi asigurate in limita alocarilor anuale ale Ministerului Dezvoltarii si/sau din fondurile autoritatilor locale sau alte surse legal constituite.
Documentul elaborat de minister mentioneaza ca sistemul de cofinantare propus de Ordonanta din 2002 este neoperational, ca urmare a nivelului ridicat al fondurilor alocate de la bugetul MDLPL. Masurile de reabilitare termica au ca scop cresterea izolatiei termice a locuintelor si reducerea costurilor energiei termice, a consumului de combustibil si a impactului asupra mediului. Directivele Uniunii Europene privind eficienta energetica la consumatorii finali, care vor fi aplicate si in Romania din 2008, recomanda reducerea consumului de energie cu 9%, in intervalul 2008-2016.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum ne pregatim locuinta pentru evaluare Cum ne pregatim locuinta pentru evaluare
Profit rapid din apartamentele low-cost Profit rapid din apartamentele low-cost
Boc se gandeste deja la mai multe credite - 09 Iulie 2009 Boc se gandeste deja la mai multe credite - 09 Iulie 2009
Muncesc afara, fac case in tara Muncesc afara, fac case in tara
Complex rezidential de 30 de milioane de euro in Brasov Complex rezidential de 30 de milioane de euro in Brasov
Fatade vitrate minimaliste, realizate cu sticla Guardian Glass, pentru o noua cladire de birouri - Aviatorilor 17 Fatade vitrate minimaliste, realizate cu sticla Guardian Glass, pentru o noua cladire de birouri - Aviatorilor 17

Vezi mai multe articole