Criza a bagat la apa o parte din apartamente. Cum ramane cu restul?

07 iulie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Criza a bagat la apa o parte din apartamente. Cum ramane cu restul?
Grandomania s-a dovedit inca o data a fi paguboasa. In ultimii doi ani, suprafata utila a peste 500 de apartamente din Bucuresti a fost redusa prin recompartimentare, insa in multe cazuri structura imobilelor nu permite aceste schimbari.
Dezvoltatorii imobiliari stau cu mii de apartamente pe taraba si nu le pot vinde din cauza suprafetelor prea mari, care nu permit reduceri de pret substantiale. Chiar si companiile de consultanta imobiliara au inceput sa emita semnale in privinta dimensiunilor exagerate pe care le au unele apartamente de pe piata. in ultimele doua rapoarte de piata, Jones Lang LaSalle mentioneaza foarte clar ca „oferta actuala este alcatuita, in cea mai mare parte, din unitati cu suprafete mari; probabil, mult prea mari ca sa corespunda unei familii cu venituri medii“.
Dezvoltatorii isi justifica apartamentele cu suprafete mari printr-o cerere care explodase in 2006-2007, odata cu relaxarea creditarii si cresterea veniturilor.

Acum, realizeaza ca s-au lasat purtati de val si cauta scapare in regandirea proiectelor. Dezvoltatorii care au fost prinsi de criza cu apartamente construite „la rosu“ au fost intr-un fel salvati, deoarece s-au repliat noilor cerinte, insa cei cu produsele finalizate nu mai au prea multe optiuni in afara asumarii unor pierderi.
„Tendinta o luase razna, pentru ca au aparut hangare pe post de locuinte. Suprafetele ar trebui raportate la nivelul economic al familiei, pentru ca e o risipa sa intretii un hangar cand banii aceea ii poti folosi in interes propriu. Dezvoltatorii actuali ar trebui sa se aplece asupra cerintelor reale din piata.
Oricine vrea un apartament de 5.000 mp, cu 20 de oameni care sa il ingrijeasca, dar nu multa lume isi permite asemenea lux. Greseli au fost de ambele parti“, a declarat pentru Capital Cristian Tudor, director in cadrul grupului Comnord, controlat de omul de afaceri Sorin Creteanu. Potrivit acestuia, acum patru-cinci ani, bucurestenii care castigasera doua luni un salariu mare se asteptau ca aceasta crestere sa se mentina timp de 30 de ani, iar dezvoltatorii locali au incercat sa copieze firmele straine, insa rezultatul a fost slab.
Comnord a recompartimentat, la inceputul lui 2010, un bloc intreg din cadrul ansamblului rezidential Ten Blocks, transformand 40 de apartamente cu doua si trei camere in 60 de garsoniere. Practic, de la locuinte cu suprafete cuprinse intre 50 mp si 90 mp s-a trecut la garsoniere de 30-35 mp. Pretul a scazut si el in urma modificarilor, astfel ca de la 90.000 de euro s-a coborat la circa 60.000 de euro, pret modelat dupa programul „Prima Casa“.
„Ansamblul a fost gandit in 2005-2006, cand vremurile erau altele, dar acum au aparut aceste restrictii la economii si oamenii sunt dispusi sa faca un compromis la confort. Ritmul de vanzari a fost mai mare in cazul acestui bloc, pentru ca si preturile sunt mai mici“, a mai spus Cristian Tudor.
Acceptarea pierderii
Fratii Robert si Ionut Negoita au devenit celebri cu modificarile aduse hotelului Rin Grand din zona Vitan. Ei au transformat circa 800 de camere de hotel in 320 de apartamente cu doua si trei camere. Experienta o aveau de la o alta runda de recompartimentari, pe care o facusera in Confort City. In cadrul acestui ansamblu, cei doi investitori au modificat intre 300 si 400 de apartamente pentru a le face mai accesibile.
„Am facut diferite combinatii, astfel incat sa putem reduce din suprafete. Astfel, am facut doua apartamente cu doua camere dintr-unul cu trei camere si o garsoniera sau dintr-o garsoniera si unul de doua camere. Daca inainte suprafata unui apartament cu doua camere era de 80 mp, dupa modificare am ajuns la circa 60 mp, care oricum este o suprafata generoasa“, explica Ionut Negoita.
Acesta isi asuma greseala facuta in trecut si recunoaste ca se poate vorbi de o lipsa de viziune in ceea ce priveste stocul de apartamente supradimensionate.
„Cei care au facut suprafete exagerate platesc acum. Majoritatea apartamentelor cu suprafete mari, aflate in oferta actuala, sunt deja finalizate, moment in care costul unei recompartimentari este mult prea mare si nu se justifica. in aceste cazuri, mai bine se vinde mai ieftin si se accepta pierderile. Aceste modificari trebuie facute si ele la timpul lor. Noi ne-am adaptat din mers, le-a modificat cand erau «la rosu»“, subliniaza Negoita.
O solutie, daca permite structura
Compania Impact Developer & Contractor a venit cu doua variante de recompartimentari: una in care s-au restructurat circa 30 de unitati si alta in care 12 apartamente au fost lasate la dispoziția clienților pentru a le compartimenta dupa bunul lor plac. in cazul celor modificate de companie, dintr-un apartament cu doua camere, de 87 mp, s-a facut unul cu trei camere, cu un living mai mic si o bucatarie deschisa, iar dintr-o garsoniera de 60 mp s-a facut un apartament cu doua camere. Reprezentantii companiei sustin ca transformarea a venit pe fondul cererii de apartamente cu trei camere, unitati care s-au epuizat cel mai repede.
„Ar putea fi o solutie si pentru alti dezvoltatori, in masura in care aceste modificari se pot face, pentru ca sunt cazuri in care structura nu permite. Oricum, asta depinde de clientii tintiti, de costurile aferente modificarii, trebuie tinut cont de reautorizari. Noi am facut modificarile simple, adica nu am spart pereti, ci am adaugat unii, dar sunt si cazuri unde trebuie facute modificari semnificative“, a mentionat Carmen Sandulescu, CFO Impact.
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Majoritatea caselor de vacanta la vanzare au preturi peste 100.000 euro. Topul judetelor cu cele mai mari ieftiniri Majoritatea caselor de vacanta la vanzare au preturi peste 100.000 euro. Topul judetelor cu cele mai mari ieftiniri
Apartamentele vechi din Bucuresti au pierdut 15% din pret intr-o luna - 15 Aprilie 2009 Apartamentele vechi din Bucuresti au pierdut 15% din pret intr-o luna - 15 Aprilie 2009
Cumparatorii online din Europa prefera sa achizitioneze de la retaileri internationali Cumparatorii online din Europa prefera sa achizitioneze de la retaileri internationali
Materiale de constructii Materiale de constructii
VEKA aduce in Romania o inovatie in domeniul sistemelor de profile PVC: VEKA SPECTRAL VEKA aduce in Romania o inovatie in domeniul sistemelor de profile PVC: VEKA SPECTRAL
7 motive sa vii la Targul Imobiliar PROJECT EXPO! - 18 Mai 2009 7 motive sa vii la Targul Imobiliar PROJECT EXPO! - 18 Mai 2009

Vezi mai multe articole