Cum a evoluat piata rezidentiala in 2008 - 19 DECEMBRIE 2008

19 decembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cum a evoluat piata rezidentiala in 2008
19 DECEMBRIE 2008
 
2008 urma sa fie anul cu cele mai multe proiecte rezidentiale livrate, peste 8.000 de unitati fiind asteptate numai la nivel de Bucuresti si imprejurimi. Insa criza financiara a lovit cel mai vizibil dezvoltatorii de rezidential, iar multe proiecte au fost puse pe lista de asteptare.
„Anul 2008 a inceput in forta. Primele semnale de stopare a trendului ascendent au fost sesizate la inceputul verii. Apoi, tot mai multe proiecte, ale caror lansari fusesera anuntate pentru a doua jumatate a anului, au fost amanate. In paralel, tot de la jumatatea anului, piata locuintelor vechi a inceput sa scada luna de luna”, ne-a explicat Adrian Ghimpau, directorul departamentului rezidential al companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania.
 
Potrivit reprezentantului Coldwell, inca nu putem vorbi de o cifra exacta a locuintelor livrate in 2008, intrucat aceasta va fi cunoscuta cel mai probabil dupa luna ianuarie 2009, insa putem avansa numarul unitatilor preconizate a fi livrate in 2008.
 
“La nivel de Bucuresti si imprejurimi, erau asteptate peste 8.000 de unitati. Diferentele dintre numarul unitatilor programate si cele livrate au fost cauzate de scaderea cererii, de faptul ca unii dezvoltatori au incetinit ritmul constructiei si le-au fost blocate finantarile, dar si de probleme pe care companiile le-au avut cu respectarea termenelor de executie”, a subliniat Ghimpau.
 
Ce se intampla cu proiectele amanate
 
Unul dintre jucatorii care au amanat lansarea unui proiect rezidential a fost dezvoltatorul elen Quality Living Developers (QLD). Acesta anuntase ca va lansa in toamna proiectul Waterfront, un ansamblu rezidential situat in nord-estul Capitalei, in apropiere de Lacul Tei, ce ar urma sa cuprinda 16 de vile si 208 apartamente, in noua blocuri. La inceputul verii, Nick Stathakis, CEO al QLD, spunea ca lucrarile de constructie au inceput deja si spera ca pana la sfarsitul anului 2010 sa fie incheiate.
 
„Proiectele rezidentiale amanate pana in primavara sunt, in cele mai multe cazuri, proiecte la care nu s-a inceput constructia si care, in consecinta, vor fi livrate in anul 2010 sau chiar 2011. Presiunea acestor apartamente se va face simtita pe piata incepand cu a doua jumatate a anului 2009, concurand stocul de apartamente finalizate si pe cele cu termen de livrare mai scurt. Acestea se vor bucura de metode atragatoare de finantare, dar se vor lupta cu neincrederea cu privire la evolutia preturilor pe termen mediu, ca si cu politicile de creditare ale bancilor”, a afirmat Evelina Necula, Head of Marketing Department in cadrul DTZ Echinox.
 
Si omul de afaceri George Padure, fost primar al sectorului 1 al Capitalei in perioada 1996-2000, a incetinit ritmul lucrarilor de constructie la proiectul Sigma Residence & Gardens, situat in apropierea Lacului Plumbuita din Bucuresti, prima faza de livrare urmand astfel sa fie intarziata cu trei-patru luni.
 
„Este mai sanatos sa avansezi mai lent, decat sa te trezesti la sfarsit ca ai probleme. Am redus motoarele, pentru ca termenul de livrare al primei faze era sfarsitul anului 2009, dar pot sa ma intind pana in aprilie 2010”, spunea George Padure la inceputul lunii decembrie.
 
Cum au evoluat preturile
 
Adrian Ghimpau, de la Coldwell Banker, este de parere ca pe piata locuintelor noi putem vorbi de o inghetare a preturilor, in timp ce pe piata locuintelor vechi s-a inregistrat o scadere cu peste 25%.
 
“In ultima perioada, din ce in ce mai multi dezvoltatori practica diverse politici de discount – de obicei pana la 15%, pentru locuintele noi. In cazul celor vechi, spectrul este destul de larg, fiind intalnite situatii in care proprietarii au retras locuintele de la vanzare, considerand inacceptabila o scadere a pretului, dar intalnim si situatii in care preturile au fost negociate cu mai mult de 30%”, ne-a explicat Ghimpau.
 
2008 urma sa fie anul cu cele mai multe proiecte rezidentiale livrate, peste 8.000 de unitati fiind asteptate numai la nivel de Bucuresti si imprejurimi. Insa criza financiara a lovit cel mai vizibil dezvoltatorii de rezidential, iar multe proiecte au fost puse pe lista de asteptare.
 
In opinia sa, factoriii principali ai scaderilor sunt preturile ce depasesc posibilitatile reale ale cumparatorilor, inasprirea politicilor de creditare si in final inaccesibilitatea la creditare, precum si zvonistica intretinuta de mass media.
 
Tot despre evolutia preturilor, Robert Teodorescu, director de vanzari rezidentiale al companiei Regatta, spune ca acestea au scazut in limita a 10-30%, factorii determinanti fiind tensiunile financiare globale si atitudinea bancilor, care au inghetat creditarea.
 
„End user-ii (n.r. : cumparatorii finali) au fost afectati de criza internationala, in special cei care au dat un avans pentru cumpararea unui apartament nou si s-au bazat pe vanzarea apartamentului vechi, in care locuiau, pentru obtinerea restului de bani. Fiind imposibil sa vanda la pretul asteptat, acum se afla in postura de a nu mai putea achita noul apartament”, a explicat Teodorescu.
 
Cum s-a simtit criza financiara in piata rezidentiala
 
In ceea ce priveste efectele crizei in piata rezidentiala, Robert Teodorescu spune ca acestea si-au facut simtita prezenta de la inceputul anului, insa momentul de varf a fost in luna septembrie, cand piata de obicei devenea mai dinamica.
 
„Anul acesta, tendinta de tranzactionare a fost inspre scadere. Cei mai afectati jucatori au fost cei care au apelat la creditare bancara pentru constructia de imobile si incapacitatea de vanzare a dus la blocarea proiectului, ceea ce nu-i scuteste de rambursarea banilor catre banca. In plus, aceste persoane au avut de suferit din cauza faptului ca au achizitionat materialele de constructie cand acestea se aflau la pret maxim, iar acum pretul a scazut la 50%”, ne-a declarat Teodorescu, de la Regatta.
 
Adrian Ghimpau, de la Coldwell Banker, este de parere ca efectele crizei au constat in incetinirea ritmului tranzactiilor, care s-a vazut incepand din toamna, iar acum se poate vorbi de o inghetare a pietei, cel putin in zona de locuinte noi.
 
“Nu stiu daca exista jucatori neafectati de conditiile actuale ale pietei. Cei mai putin afectati sunt cei care au surse proprii de finantare sau cei care au reusit sa vanda mare parte din proiectele in care sunt implicati. Ca strategie: multi au amanat lansarea proiecte sau a unor faze din proiectele incepute, unii au inceput diverse campanii de discount, iar altii au redus ritmul de constructie”, a incheiat directorul departamentului rezidential al companiei Coldwell Banker.
 
Sursa: Wall street

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Veranda Mall gazduieste concursul de sah rapid pe echipe „Nepoti si bunici” si Veranda Chess Contest Veranda Mall gazduieste concursul de sah rapid pe echipe „Nepoti si bunici” si Veranda Chess Contest
Repartitorul ramine optional Repartitorul ramine optional
Aparitia mallurilor umfla pretul apartamentelor Aparitia mallurilor umfla pretul apartamentelor
Noul catalog Brico Depot aduce primavara in casa ta Noul catalog Brico Depot aduce primavara in casa ta
Somfy se impune ca un jucător cheie în automatizarea locuinței prin lansarea suitei TaHoma, un trio de instrumente inteligente Somfy se impune ca un jucător cheie în automatizarea locuinței prin lansarea suitei TaHoma, un trio de instrumente inteligente
Cumparatorul de case din Bucuresti vrea un apartament cu 2-3 camere in sectorul 3 - 09 august 2010 Cumparatorul de case din Bucuresti vrea un apartament cu 2-3 camere in sectorul 3 - 09 august 2010

Vezi mai multe articole