on

Cum alegi un trio imbatabil pentru îngrijirea țesăturilor: mașina de spălat, uscătorul de rufe și fierul sau stația de călcat

17 septembrie, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

“Nu haina îl face pe om”, dar un stil vestimentar îngrijit este una dintre primele etichete pe care cei din jur le observă și le apreciază. Fie că vrei să păstrezi albul imaculat sau culorile vibrante, să dezinfectezi hainele bebelușului la temperaturi ridicate sau să întreții delicatețea țesăturilor din mătase ori lână, e important să folosești electrocasnicele potrivite, de la procesul de spălare, până la cel de uscare și călcare. În continuare, Flanco îți va prezenta care sunt principalele informații pe care trebuie să le știi înainte de a porni în căutarea mașinii de spălat, a uscătorului de rufe ori a aparatului de călcat cel mai bun pentru tine.


Cuprins:


1. La ce să fii atent când alegi mașina de spălat rufe
2. La ce să fii atent când alegi uscătorul de rufe
3. La ce să fii atent când alegi fierul ori stația de călcat
4. Programul Rabla pentru electrocasnice

 

  1. La ce să fii atent când alegi mașina de spălat rufe

 

Un aparat devenit indispensabil în aproape orice casă, mașina de spălat rufe are o durată de viață îndelungată, de până la 10 ani, așa că presupune o investiție considerabilă. În plus, tehnologia avansează mereu, așa că modelele se schimbă și ele destul de frecvent. Așadar, e bine să pleci la drum informat și să ai la îndemână câteva informații esențiale.

 

Unde ​o vei poziționa?

 

În primul rand, trebuie să știi clar ce loc ai la dispoziție – suprafața trebuie să fie suficient de mare, iar distanțele până la prize și până la sistemul de evacuare a apei trebuie să fie cât mai reduse. În funcție de dimensiunile exacte, vei ști daca spațiul tău este mai potrivit pentru o mașină cu încărcare frontală (cu o lățime obișnuită de 60 cm) sau pentru una cu încărcare verticală, de dimensiuni mai mici (lățime de 40 cm). Și adâncimea poate varia de la un model la altul – de la 40 cm în cazul mașinilor de spălat slim, până la 65 cm, în cazul celor cu o capacitate mare de încărcare sau, pur și simplu, tradiționale. Nu uita să masori și dimensiunile ușilor și ale spatiilor înguste prin care vei manevra aparatul, înainte de a ajunge la destinația finală.

 

Care este cantitatea de rufe pe care o speli de obicei?

 

Capacitatea cuvei este unul dintre cele mai importante criterii pe care trebuie să le ai în vedere înainte de a alege o mașină de spălat. Asta nu înseamnă că trebuie să o alegi pe cea mai încăpătoare, ci pe cea potrivită nevoilor tale. Daca ai o familie numeroasă, daca obișnuiești să speli des obiecte voluminoase (pături, geci groase) sau dacă faci des activități sportive, în timpul cărora hainele se murdăresc rapid, e bine ca mașina ta de spălat să aibă o capacitate de 8-9 kg sau chiar de 10-12 kg. Pentru 1-2 persoane, o capacitate de 6-7 kg ar trebui să fie suficientă. Dacă spațiul și bugetul nu sunt o problemă, poți alege o mașină de spălat cu o cuvă ceva mai voluminoasă decât vei avea nevoie, pentru ca rufele să se spele și să se clătească mai bine, dar cu senzor de încărcare automat, pentru eficientizarea consumului – acesta detectează cantitatea de rufe și, în funcție de aceasta, își ajustează consumul de apă și de energie, până la nivelul necesar.

 

 

Ce programe și funcții speciale vei folosi?

 

Deși la prima vedere vei fi impresionat de lista lungă de programe și funcții ale mașinilor de spălat, trebuie să te întrebi pe care dintre ele le vei folosi cu adevărat. Acest răspuns va depinde de mulți factori, printre care:

  • stilul tău vestimentar – hainele tale sunt mai mult colorate sau în nuanțe neutre, sunt din bumbac sau din țesături delicate? Spre exemplu, un program de spălare cu apă rece este potrivit pentru hainele colorate sau negre, care altfel s-ar putea decolora, precum și pentru articolele deosebit de delicate. În plus, vei economisi și energie. Dacă îți faci griji pentru bacteriile care ar supraviețui pe haine, pe lângă detergent, poți adăuga și un dezinfectant de rufe
  • stilul tău de viață – dacă ești mereu pe fuga, vei fi probabil atras de programele foarte scurte de spălare, de până la 12-15 minute, care reîmprospătează rapid hainele care nu au nevoie de o curățare intensă
  • priorități – dacă nu te deranjează un timp de spălare îndelungat, dar vrei, în schimb, să faci economie de apă și de energie, te va interesa o mașină de spălat cu această opțiune.
  • necesități – dacă ai copii, vei găsi folositoare funcția Child Lock ori programul de întreținere a hainelor celor mici, pe care de multe ori apar pete dificil de îndepărtat. Pentru bebeluși sau adulții cu pielea sensibilă, programele antialergice sau de sterilizare a cuvei sunt utile

 

 

Indiferent de programe și funcții, nu uita să consulți eticheta energetică atunci când alegi produsul dorit. Aceasta îți indică ce consum de energie are, conform standardelor stabilite de Uniunea Europeană. Astfel, o mașină de spălat din clasa A va consuma mai puțină energie electrică decât una din clasa G (din martie 2021, s-a revenit la scara mai simplă, dar mai strictă, A-G, cu eliminarea claselor plus).

 

Ai nevoie de o mașină de spălat silențioasă?

 

Din fericire, noile tehnologii reușesc să îmbine puterea mașinii de spălat cu silențiozitatea – poți alege un model de mașină de spălat cu motor fară perii (brushless), controlat prin Inverter și cu vibrații reduse, un model cu panou lateral anti-vibrație și motorizare cu inducție pe magnet sau unul cu angrenare directă la cuvă, fară utilizarea unei curele – toate îți asigură reducerea la minim a nivelului de zgomot, fără ca performanța de spălare a mașinii să fie afectată.

 

Ai nevoie și de u​scător?

 

Uscatul rufelor în casă ori pe balcon nu este cea mai bună variantă – îți ia timp, ocupă spațiu, fie crește nivelul de umiditate din casă, fie depinzi de vremea de afară, iar țesăturile se deteriorează din cauza soarelui, vântului, umidității. Astfel, ai două opțiuni: fie o masină de spălat cu uscător, fie, dacă spațiul și bugetul îți permit, un uscător de sine stătător. Despre a doua variantă vom vorbi în cele ce urmează.

 

  1. La ce să fii atent când alegi uscătorul de rufe

 

Dacă ai suficient spațiu pentru a amplasa un uscător de rufe de sine stătător, poți fi sigur că hainele tale se vor usca în cele mai bune condiții. Iată câteva informații pe care e bine să le cunoști, înainte să pornesti în căutarea uscătorului potrivit pentru tine.

 

Ce volum de rufe speli?

 

Capacitatea uscătoarelor de pe piață variază intre 7 și 9 kg, așa că modelul pe care îl alegi depinde de numărul de membri ai familiei tale, dar și de capacitatea mașinii tale de spălat. Pentru 3-4 persoane, mai ales dacă ai copii, te poți orienta către un uscător de 8-9 kg, dar dacă speli doar pentru doi și plecați frecvent în deplasări sau majoritatea hainelor tale ajung la curățătorie, nu are rost să investești într-un uscător cu o capacitate mai mare de 7 kg. Raportat la mașina de spălat, e indicat ca uscătorul să aibă o capacitate de 1-2 kg în plus.

 

În cât timp usucă rufele?   

 

Depinde de cantitatea de rufe pe care vrei să o usuci, dar și de programul pe care îl alegi. Majoritatea uscătoarelor au mai multe programe de uscare, a căror durată diferă în funcție de tipul de țesătură, dar și de nivelul de uscare pe care îl dorești. Dacă urmează să le calci, de exemplu, atunci nu trebuie uscate complet. În orice caz, un ciclu normal durează în jur de 45-60 minute, însă depinde și de puterea de stoarcere a mașinii de spălat (dacă rufele introduse în uscător sunt încă îmbibate cu apă, procesul de uscare va dura mai mult).

 

 

Ce funcții și dotări speciale poate avea un uscător?

 

Uscătoarele de rufe pot avea multe funcții suplimentare, însă nu pentru toate merită să plătești în plus, dacă nu îți sunt neapărat necesare. Printre aspectele importante, la care nu ar trebui să faci rabat, se numără nivelul de zgomot, senzorul de umiditate, funcția de uscare rapidă și cea de călcare ușoară. Senzorul de umiditate, de exemplu, este important pentru că depistează momentul în care rufele tale s-au uscat, evitând astfel supra-expunerea acestora la temperaturi ridicate, deteriorarea țesăturilor, dar și consumul inutil de energie. Funcția de uscare rapidă este ideală pentru a usca o cantitate redusă de rufe printr-un program intensiv, în timp ce funcția de călcare ușoară înmoaie țesăturile, așa că îți va fi mult mai ușor să scapi de cutele încăpățânate.

 

De asemenea, asigură-te că uscătorul pe care îl cumperi este unul silențios, mai ales dacă stai la bloc și ești nevoit să îl amplasezi în apropierea dormitorului. Alte dotări speciale pot fi: ciclurile antișifonare, certificarea ECARF pentru persoanele cu alergii sau piele sensibilă ori funcția de împrospătare cu aburi, care înlătură de pe hainele curate particulele de praf sau mirosurile fine, de mâncare sau de fum de țigară.

 

Cu sau fără pompă de căldură?

 

Modelele de uscătoare cu pompă de căldură sunt superioare celor cu condensare, simple, în special din punctul de vedere al eficienței energetice. Acest dispozitiv refolosește aerul cald existent, în loc să îl evacueze și să genereze continuu aer cald, așa că va consuma cu până la 50% mai puțină energie. În plus, în încăpere nu se va mai crea la fel de multă căldură, iar aerul utilizat nu este chiar atât de fierbinte, ceea ce oferă țesăturilor un plus de protecție. Prețul este ceva mai mare pentru aceste modele, dar își dovedesc eficiența în timp.

 

Dacă alegi varianta cu condensare, fără pompă, mai accesibilă ca preț, poți folosi câteva trucuri pentru a reduce consumul de energie: setează o viteză de centrifugare mare, pentru ca rufele să se usuce mai repede și să reduci, astfel, durata consumului, folosește-l doar după ce ai o încărcătură completă de rufe și verifică și curăță în mod periodic filtrele de scame.

 

Cât consumă?

 

Percepția generală este că uscătoarele de rufe consumă foarte mult și nu sunt neapărat o necesitate, așa că multe persoane sunt încă reticente la ideea de a cumpăra un astfel de aparat electrocasnic. Pentru a evita costurile mari ale facturii de curent electric, alege un uscător din clasa de eficiență energetică A, cu pompă de căldură, programe de uscare de scurtă durată și un consum mic de energie.

 

  1. La ce să fii atent atunci când alegi fierul sau stația de călcat

 

Am ajuns și la ultimul pas din procesul de îngrijire a țesăturilor tale – poate cel mai important pentru a oferi aspectul îngrijit pe care cu toții îl urmărim: aparatele de călcat – de la nelipsitul fier de călcat, la stațiile de călcat complexe și la versatilele aparate de călcat verticale. Iată la ce trebuie să fii atent, ca să nu te simți copleșit odată aflat în fața rafturilor cu zeci de modele.

 

Ce tip de talpă să aleg?

 

Talpa fierului este, poate, cel mai important aspect ce trebuie luat în considerare atunci când alegi un fier de calcat, fiind partea care intră în contact direct cu hainele și țesăturile tale. Chiar dacă talpa principală a fierului este, de cele mai multe ori, fabricată din aluminiu, aceasta este acoperită cu un înveliș protector din diferite materiale: oțel inoxidabil, ceramică sau teflon.

  • Fiarele cu talpă din oțel inoxidabil sau inox sunt cele mai accesibile ca preț, însă au dezavantajul de a se lipi ușor și de a aluneca mai greu pe țesătură. Prin urmare, nu sunt potrivite pentru toate tipurile de material, mai ales dacă ne referim la cele sensibile, cum este mătasea
  • Spre deosebire de talpa din inox, cea din teflon alunecă foarte ușor pe haine atunci când calci, însă trebuie să fii atent la nasturi și fermoare, pentru că învelișul de teflon nu are rezistență mare la zgârieturi, iar odată create, acestea pot duce la deteriorarea țesăturilor și la apariția luciului inestetic pe haine
  • Ceva mai rezistente sunt tălpile din ceramică ori safir. Acestea alunecă la fel de bine pe țesături și sunt ușor de curățat

 

 

Cât de important este jetul de abur?

 

Știm deja că țesăturile umede se calcă mult mai ușor. De aceea, călcatul cu abur este mult mai eficient pentru eliminarea cutelor încăpățânate decât cel uscat. Fii atent la orificiile pentru abur de pe talpă atunci când alegi fierul de calcat. Ideal este ca talpa să fie prevăzută cu un număr cât mai mare de astfel de orificii, distribuite în mod uniform, până la vârf. Orificiile de pe vârful tălpii se vor dovedi extrem de utile în momentele în care ai de calcat cămăși și trebuie să ajungi în locurile mai greu accesibile, cum sunt zonele din jurul gulerului sau din jurul manșetelor.

 

La fel de importantă este și puterea cu care aburul este impregnat în țesătură. Un fier de călcat de calitate ar trebui să aibă un debit de abur de aproximativ 35-50 grame/minut. Totuși, daca știi că ai țesături care se calcă greu, asigură-te că fierul este dotat și cu un buton pentru abur suplimentar. O altă funcție ce ți-ar putea fi utilă este cea de abur vertical, cu ajutorul căreia vei putea îndepărta cutele de pe perdele și draperii și chiar de pe sacouri și jachete, fară să le mai dai jos de pe umeraș.

 

 

Care sunt cele mai importante funcții ale unui fier de călcat?

 

Chiar dacă un fier de călcat nu presupune o investiție prea mare, există anumite funcții care te pot ajuta să crești durata de viață a acestuia și să eviți posibilele situații neplăcute:

  • Având în vedere că vorbim despre un aparat care utilizează apa pentru rezultate optime, depunerile de calcar sunt inevitabile. Așa că, pentru a evita urmele albe de calcar pe țesăturile tale și pentru a prelungi buna funcționare a fierului, este indicat să alegi un model prevăzut cu funcția anti-calcar. E suficient să o activezi o dată pe lună
  • Funcția de auto-curățare se referă la eliminarea automată a diverselor depuneri de pe talpă și din orificiile pentru abur. Încă o grija în minus, pentru că nu vei mai fi nevoit să cumperi soluții speciale pentru curățarea fierului de calcat, de câteva ori pe an
  • Funcția anti-picurare este utilă atunci când calci țesături sensibile, la temperaturi mai scăzute și există riscul ca apa să se scurgă pe haine, formând pete
  • Funcția de oprire automată este cu adevărat importantă pentru siguranța hainelor și chiar a casei tale, în cazul în care se întâmplă să lași fierul nesupravegheat. Aparatele prevăzute cu această funcție se vor opri automat dacă nu sunt mișcate 30 de secunde în poziție orizontală și 10 minute în poziție verticală
  • Funcția de ajustare automată a temperaturii permite călcarea oricărui tip de material, de la blugi, la mătase, fără a fi necesară reglarea temperaturii și cu zero riscuri de arsuri

 

 

Fier sau stație de călcat?

 

Depinde cât de des și cât de mult calci, dar și de ce buget dispui, pentru că o stație presupune o investiție ceva mai mare. Stațiile asigură o presiune a aburului mult mai puternică (70-80 grame/minut), la o temperatură mai ridicată, dar și un rezervor de apă mult mai încăpător (până la 1,5 l-1,8l). Prin urmare, o stație te ajută să calci mai ușor și mai rapid orice tip de țesătură – inclusiv materialele groase, precum draperiile. În plus, cantitatea mare de aburi igienizează țesăturile în profunzime, nu doar la suprafață.

 

Când am nevoie și de un aparat de călcat cu aburi vertical?

 

Dacă ești o fire dinamică și petreci mult timp în călătorii, departe de casă, cel mai probabil ți-ar fi utilă o variantă compactă și portabilă, care să poată fi strecurată cu ușurință în orice bagaj. Aparatele de călcat verticale funcționează pe baza unui jet de abur continuu, care pătrunde adânc în țesătură și o dilată. Procesul de călcare este, de obicei, mai simplu, pentru că hainele stau pe umeraș și dispare nevoia unei mese de călcat. Totodată, pentru că aparatul nu atinge țesătura, scade riscul de deteriorare prin ardere, aparatul fiind potrivit pentru orice tip de articol, precum tricouri cu imprimeu, sacouri sau mătase.

 

  1. Programul Rabla pentru electrocasnice include mașinile de spălat și uscătoarele de rufe?

 

Da, atât mașinile de spălat rufe, cât și uscătoarele sunt incluse în programul Rabla pentru electrocasnice, alături de alte produse precum aparatele de aer condiționat, laptopurile, tabletele, televizoarele, mașinile de spălat vase, aspiratoarele și aparatele frigorifice. Urmărește startul noii ediții, iar noi te așteptăm în magazinele Flanco pentru a accesa voucherul primit.

 

De asemenea, până la finalul anului, te poți bucura de un voucher în valoare de 200 de lei oferit de Flanco, în cadrul campaniei Reciclează și Flanco te premiază, prin care încurajăm reciclarea aparatelor electrocasnice vechi. Descoperă regulamentul campaniei aici.

 

În concluzie, îngrijirea țesăturilor este un proces complex. Pornește de la spălarea hainelor, la programele potrivite și cu funcții speciale care contribuie la rezultate optime, într-un timp scurt, cu un consum redus de energie. Continuă cu o uscare atentă a acestora, departe de factorii externi care pot contribui la degradarea țesăturii. În final, finisarea se face cu aparatul de călcat potrivit pentru casa și stilul de viață al fiecăruia, cu o grijă deosebită acordată întreținerii materialului.

 

Te așteptăm în magazinele Flanco și pe flanco.ro, cu oferte speciale și diferite variante de finanțare – până la 40 de rate prin carduri bancare de credit sau plata în 3-4 rate cu dobândă minimă, ca să îți poți alege cel mai bun trio pentru îngrijirea țesăturilor din garderoba și casa ta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

5 reguli privind amplasarea corecta a frigiderului 5 reguli privind amplasarea corecta a frigiderului
Cum alegi storcatorul de fructe si legume Cum alegi storcatorul de fructe si legume
Cum se curata frigiderul Cum se curata frigiderul
Curatarea aparatului de cafea cu capsule Curatarea aparatului de cafea cu capsule
Uscatorul de rufe electric Uscatorul de rufe electric
3 avantaje ale storcatorului de fructe si legume prin presare la rece 3 avantaje ale storcatorului de fructe si legume prin presare la rece

Vezi mai multe articole