on

Prepara corect zeama bordeleza

17 august, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In a doua jumatate a secolului al XIX-lea in Europa au fost introduse din continentul american, mai multe boli si daunatori ai vitei-de-vie (mana, fainarea, filoxera). Profesorul Alexis Millardet de la Universitatea Bordeaux a observat ca viticultorii din regiune obisnuiau sa stropeasca butucii din apropierea drumurilor, cu un amestec de sulfat de de cupru si var, pentru a descuraja furturile, intrucat tratamentul era vizibil, iar strugurii aveau un gust amar. A constatat ca acesti butuci erau mai putin atacati de mana - o boala foarte pagubitoare. In urma unor studii efectuate cu prietenul sau Ulisse Gayon- biochimist, in anul 1885 a recomandat folosirea zemii bordeleze ca fungicid. Aceasta isi pastreaza utilitatea si astazi, revenind in actualitate, odata cu extinderea agriculturii ecologice care admite putine produse chimice.

 

Ce este si la ce se foloseste zeama bordeleza

Zeama bordeleza este o solutie de culoare albastra obtinuta din amestecul de sulfat de cupru (CuSO4) si var stins - Ca (OH)2, fiind folosita ca fungicid cu actiune preventiva impotriva mai multor boli ale plantelor.

Daca la sfarsitul secolului al XIX-lea zeama bordeleza era folosita pentru combaterea manei vitei-de-vie, treptat a inceput sa fie folosita si in pomicultura (impotriva rapanului, moniliozei, ciuruirii frunzelor, la mar, par, prun, cais, persic), dar si in legumicultura (mana tomatelor, a castravetilor etc.). Iar astazi, fungicidul se afla printre putinele produse chimice admise pentru combaterea bolilor in agricultura ecologica, in care se utilizeaza produse industriale simple, fara remanenta si foarte putin toxice pentru om.

 

Cum se prepara zeama bordeleza

In cartea Viticultura Practica, publicata in anul 2004, Prof. Univ. Dr. Liviu-Coriolan Dejeu ne explica pas cu pas cum se prepara zeama bordeleza.

Cele mai folosite concentratii ale zemii bordeleze sunt cele de 0,75-1,0%. Pentru prepararea a 100 litri solutie in concentratie de 0,75 % este nevoie de o cantitate de 0,750 kg sulfat de cupru (piatra vanata), de 0,375 kg var nestins (oxid de calciu), 100 l apa si aracet 0,15-0,20 % (150-200 g la 100 l solutie), folosit ca adeziv. Pentru prepararea a 100 litri de zeama bordeleza 1% sunt necesare 1 kg sulfat de cupru bine maruntit si macinat, 0,5 kg (jumatate din cantitatea de sulfat de cupru) de var nestins sau 2 kg var stins (pasta de var), 100 litri apa, doua vase de lemn (butoaie) sau de plastic, unul de 60 l capacitate si altul de 120 l.

Intr-o galeata de plastic se stinge varul cu putina apa, apoi varul stins se introduce in vasul cel mare si se toarna 50 litri apa; se amesteca bine, fiind obtinut astfel laptele de var. In vasul cel mic (60 l capacitate) se toarna restul de apa (50 l) si se dizolva sulfatul de cupru, care se pune intr-un saculet din panza mai rara (de sac). Dupa dizolvarea sulfatului de cupru se toarna incet, peste solutia de lapte de var. Se amesteca bine cu o lopatica de lemn sau cu un bat, care are la capat o scandura cu orificiu. O solutie bine preparata trebuie sa aiba o reactie slab alcalina. In acest scop se verifica cu hartie de fenolftaleina (care se coloreaza usor in roz), sau cu hartie de turnesol (aceasta se albastreste). Daca nu s-a neutralizat bine si solutia este acida, aceasta produce arsuri pe frunze. In lipsa acestor hartii indicatoare, calitatea zemii bordeleze se poate aprecia dupa culoare; o solutie bine preparata are culoarea albastra a cerului senin de vara.

Pentru ca zeama bordeleza sa adere mai bine la organele tratate (frunze, inflorescente, lastari, struguri), se adauga un adeziv. Rezultate bune se obtin folosind aracet (0,15-0,20 %) sau detersin (0,2 %). In trecut, pentru cantitati mici, se recomanda in acest scop melasa, laptele dulce, albusul de ou.

Pentru prevenirea si combaterea manei la vita-de-vie, zeama bordeleza 0,5-1,0 % este folosita cu foarte bune rezultate. In conditii normale se aplica 3-4 tratamente, astfel:

 

  1. Primul stropit cu zeama bordeleza 0,5% se efectueaza cand lastarii au 6-8 frunze;
  2. Stropitul al doilea cu zeama bordeleza 0,75% se face inainte de inflorit;
  3. Stropitul al treilea si, eventual al patrulea se fac dupa inflorit cu zeama bordeleza 1%.

 

De asemenea, este foarte important sa avem in vedere si urmatoarele aspecte:

 

  1. Zeama bordeleza se aplica imediat dupa preparare, altfel isi pierde eficacitatea.
  2. Tratamentul cu zeama bordeleza se poate aplica si imediat dupa grindina.
  3. Zeama bordeleza nu se prepara in vase de fier, deoarece fierul se combina se va combina cu radicalul de sulfat, formand sulfat de fier, iar cuprul va slabi concentratia acesteia.
  4. Se recomanda pastrarea unui timp de pauza de 15 zile intre ultimul tratament si culegerea roadelor.
  5. Experienta practica a dovedit ca in cazul unei presiuni puternice a agentului patogen (ani ploiosi, temperaturi favorabile etc) este indispensabila aplicarea mai multor tratamente.
  6. Se va evita aplicarea tratamentului in timpul infloritului pentru a nu se manifesta efectul toxic asupra polenului.

 

Mai sunt si alte solutii naturale pentru combaterea daunatorilor?

Zeolitul, datorita numeroaselor proprietati utile este folosit in diferite domenii, de la agricultura, la industria materialelor de constructii si chiar medicina. Experientele efectuate pe numeroase plante de cultura au constatat sporuri semnificative de productie dupa aplicarea zeolitilor naturali, in acelasi timp constatandu-se si o ameliorare a calitatii.

 

Plante sanatoase si roditoare fara pesticide | ZECO previne aparitia si inmultirea daunatorilor

Ei bine, ZECO - Zeolit Cu Aplicare Foliara este un produs 100% natural, pe baza de zeolit clinoptilolitic si a fost conceput special cu scopul de a elimina mucegaiurile, fungii, insectele daunatoare, dar si molustele ce pot produce daune considerabile plantelor. ZECO este considerat cel mai eficient produs natural de combatere a daunatorilor.

 

Citeste si: Cum ne aparam plantele din gradina de daunatori? si descopera poti abea plante sanatoase si roditoare folosind ZECO - Zeolit Cu Aplicare Foliara!

Articol realizat in colaborare cu Prof. Univ. Dr. Liviu-Coriolan Dejeu Facultatea de Horticultura si Zeolites Group.

Adauga un comentariu


3 Comentarii

Valentin Cocan

19 martie, 23:23

imi place reteta !

ADRIAN

09 februarie, 23:04

FOARTE CORECTE INFORMTIILE.IN LOC DE MELASA SAU LAPTE ,EU AM ADAUGAT ARACET SI AM AVUT REZULTATE BUNE.

VIOLETA ciomag

03 noiembrie, 11:17

Buna ziua. Am cumparat zeama bordeleza de la un magazin specializat, dar in interiorul cutiei de 1 kg nu am gasit si modul de preparare a soulutiei. Pe cutie scrie despre depozitare, masuri de protectie. at produs pun si cata apa_ Va multumesc frumos.

Alte articole

Cum protejam culturile de temperaturile inalte? Cum protejam culturile de temperaturile inalte?
Cactusii – imbinarea dintre practic si estetic Cactusii – imbinarea dintre practic si estetic
Plante care nu trebuie sa lipseasca din iazul tau Plante care nu trebuie sa lipseasca din iazul tau
Merele si gutuile - cand le culegi si cum le pastrezi Merele si gutuile - cand le culegi si cum le pastrezi
Kollant, specialistul italian in combaterea daunatorilor Kollant, specialistul italian in combaterea daunatorilor
Cat de initiati sunteti in limbajul florilor? Testati-va cunostintele de florigrafie! Cat de initiati sunteti in limbajul florilor? Testati-va cunostintele de florigrafie!

Vezi mai multe articole