De cinci ori mai multe tranzactii imobiliare in 2007

02 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sumele incasate de stat din impozitele aferente au crescut de 11 ori, numai in primele luni ale acestui an
Ca este sau nu un efect al integrarii, cert este ca piata imobiliara se afla pe val. Proiectele imobiliare de mai mare sau mai mica anvergura, anuntate de diversii dezvoltatori de la inceputul acestui an, in paralel cu cifrele oficiale, demonstreaza ca imobiliarul este, cel mai probabil, domeniul cel mai activ din economia romaneasca.
Potrivit unei situatii statistice, furnizata pentru "Adevarul" de catre Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), numarul tranzactiilor imobiliare, incheiate in primele cinci luni ale acestui an, a crescut de peste cinci ori, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Astfel, daca in perioada ianuarie-mai 2006 au fost incheiate 26.891 de tranzactii (n.r.- include, pe langa contractele de vanzare-cum­pa­ra­re, si celelalte acte care­ au ca efect transmisiunea dreptului de proprietate­, adica donatii, schimburi,­ contracte de intretinere etc), in perioada ianuarie-mai 2007, numarul acestora a crescut la 139.838. Casele noi si improprietaririle ridica piata Specialistii din domeniu spun ca cifrele confirma intr-adevar realitatea, dar aceasta evolutie nu poate fi pusa pe seama integrarii.

"Aceasta dinamica este absolut plauzibila. Nu are insa nicio legatura cu integrarea. Este un semn ca sunt bani pe piata. E o dinamica normala a acestui sector, pentru ca este unul foarte efervescent", a declarat, pentru "Adevarul", Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara. Potrivit analistului imobiliar Narcis Gorea, cresterea numarului tranzactiilor imobiliare are la baza doua aspecte.
"Primul este ca, din ianuarie si pana in mai, au fost livrate cele mai multe unitati locative noi. Iar al doilea - ca tot atunci au avut loc foarte multe improprietariri. Iar cei aflati in aceasta situatie nu pastreaza bunurile, de cele mai multe ori le vand", a explicat sursa Gorea. Sector profitabil si pentru stat Cresterea numarului de tranzactii imobiliare, in paralel cu modificarea de la 1 ianuarie 2007 a sistemului de impozitare din acest domeniu a adus si bugetului sume importante.
Potrivit situatiei UNNPR, impozitele calculate si incasate de notarii publici din Romania in contul tranzactiilor imobiliare incheiate in perioada ianuarie-mai a.c. s-au ridicat la 294, 9 milioane lei, adica aproximativ 90 de milioane de euro. Fata de doar 25, 8 milioane lei, adica aproximativ 15 milioane de euro incasate si virate de notari la bugetul statului in aceeasi perioada a anului trecut.
Daca in 2006 se percepea impozit pe profit (n.r.- 16% aplicat diferentei dintre pretul de vanzare si cel de achizitionare al bunului respectiv), de la 1 ianuarie 2007, cota de impunere se stabileste diferentiat. Aceasta se calculeaza in functie de anumite criterii si se retine doar persoanelor fizice.
Astfel, in cazul vanzarii unui apartament cu 200.000 lei, impozitul retinut este de 2% din valoarea tranzactiei, daca bunul este instrainat dupa trei ani de la dobandire, sau de 3% - daca apartamentul este vandut mai repede de trei ani. Daca apartamentul valoreaza insa mai mult de 200.000 de lei, notarul retine un impozit de 2%, daca proprietarul detine bunul de mai putin de trei ani de zile, sau 1%, in cazul in care apartamentul se afla in proprietatea vanzatorului de mai mult de trei ani.
  
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cele mai simple si de efect pregatiri pentru masa festiva Cele mai simple si de efect pregatiri pentru masa festiva
480 de lei, repartitoarele pentru un apartament cu doua camere 480 de lei, repartitoarele pentru un apartament cu doua camere
Administratorii \'rai\' risca sa fie inchisi Administratorii \'rai\' risca sa fie inchisi
Pipera de Iasi Pipera de Iasi
Lindab Romania trece testul timpului - 20 de ani de la construirea primei hale metalice in Romania Lindab Romania trece testul timpului - 20 de ani de la construirea primei hale metalice in Romania
 TeraSteel a inregistrat exporturi de 58% in 2019 si continua planurile de dezvoltare, atat in Romania, cat si in Serbia TeraSteel a inregistrat exporturi de 58% in 2019 si continua planurile de dezvoltare, atat in Romania, cat si in Serbia

Vezi mai multe articole