Detectorul de gaze

21 ianuarie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Un ordin din 2004 al Ministerului Economiei recomanda ca utilizatorii casnici de gaze naturale sa-si monteze detectoare automate de gaze cu limita inferioara de sensibilitate 2% (concentratia de metan in aer), respectiv cu electroventil montat pe conducta de alimentare. Bineinteles, detectorul de gaze se monta (atunci, ca si acum) in incaperea in care exista arzatorul sau aparatul - centrala termica, boiler, aragaz etc. Exista si o conditie in legatura cu ferestrele: aparatul era recomandat pentru incaperile unde geamul avea o grosime mai mare de 4 mm, ori era securizat sau termoizolant. Prin 2004, termopanul era inca o dotare de lux, deci ordinul n-a starnit prea mare valva. A venit si 2008, cand, prin acelasi document, se stabilea clar ca, in conditiile de mai sus referitoare la ferestre, montarea detectorului de gaze cu electrovalva devine obligatorie. Atunci s-a produs putina miscare sociala: ba s-a dat vina pe cei care importau detectoare de gaze, ba s-a tras nadejde ca poate nu mai trebuie.
 
Dar in 2008 termopanul era la moda si utilizatorii de gaze n-au avut incotro: au platit si si-au instalat detectoare de gaze. Mai ales ca au fost obligati de furnizorii de gaze... In plus, orice noua montare de centrala termica sau boiler a insemnat un nou
detector de gaze – mai scump sau mai ieftin, dupa cum a dorit montatorul, autorizat desigur de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale.
 
Desi fac parte din viata lor de fiecare zi, poate ca nu toti posesorii de asemenea aparate stiu care este rolul detectoarelor de gaze si modul lor de functionare, de aceea ne simtim datori sa le facem o mica descriere. Nu foarte detaliata, dar care sa permita depasirea stadiul de simplu observator al luminitelor verzi, rosii sau galbene din zona frontala. La acest nivel, lucrurile sunt destul de simple: verdele este semnul ca lucrurile sunt „in grafic”, iar rosul – ca ceva nu functioneaza cum trebuie: sunt scapari de gaze, ori s-a intrerupt curentul electric (de alimentare a detectorului de gaze). Iar daca intervine si semnalul sonor, chiar trebuie sa va faceti griji, dar nu excesiv pentru ca teoretic electroventilul se inchide automat. Detectorul de gaze si-a facut datoria si a transmis robinetului un impuls electric de oprire a furnizarii de combustibil. Primul pas este remedierea defectiunii, respectiv a scurgerii de gaze, cu ajutorul echipelor de specialisti desemnate de catre furnizorul de gaze. Ulterior, electroventilul poate fi repus manual in pozitia „deschis”.
 
Ca reguli de montare, trebuie stiut ca detectorul de gaze trebuie amplasat la ce mult 3 metri departare de sursa de foc si la 30 cm de tavan. Obligatoriu, trebuie montat cate un aparat
pentru fiecare camera in care exista o potentiala sursa de gaze scapate de sub control – de exemplu daca aveti aragazul intr-o camera si centrala termica in alta. Toate acestea pot fi montate la un singur electroventil.
 
Pragul de alarma poate fi masurat diferit. Norma romaneasca mentioneaza procentul de gaz din aer, dar majoritatea detectoarelor de gaze se raporteaza la Limita Inferioara de Explozie (LIE). Astfel, gasim aparate destinate uzului rezidential care incep sa alarmeze incepand cu 20% din LIE (echivalentul a 0, 65% la metan si 0,23% pentru GPL). Altele se declanseaza la 15% din LIE sau chiar mai putin. Totul se datoreaza unui semiconductor care intra in componenta detectorului de gaze si care „simte” capacitatea gazelor de a se oxida, deci de a arde, modificandu-si anumite proprietati (conductanta). Ceea ce poate reprezenta o mica problema, atunci cand ati degajat in camera vapori de alcool, acetona, benzina etc. Totusi, situatia nu este tocmai neplacuta, daca o comparam cu scurgerea de gaze, un pericol potential permanent pentru cei care folosesc acest combustibil.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cea mai mica centrala murala din Romania o gasesti la Avi Compact Cea mai mica centrala murala din Romania o gasesti la Avi Compact
Secretele repartitorului de caldura Secretele repartitorului de caldura
Sobele rusesti Sobele rusesti
Cum poti reduce costurile cu incalzirea si apa calda pentru casa ta (cazan in condensatie UltraGas + panourile solare UltraSol) Cum poti reduce costurile cu incalzirea si apa calda pentru casa ta (cazan in condensatie UltraGas + panourile solare UltraSol)
Centrala termica pe gaz sau pe peleti. Ce alegi? Centrala termica pe gaz sau pe peleti. Ce alegi?
Bed Jet – aparatul de aer conditionat care-ti incalzeste patul cum vrei tu Bed Jet – aparatul de aer conditionat care-ti incalzeste patul cum vrei tu

Vezi mai multe articole