Detectorul de gaze

Detectorul de gaze

10 ianuarie, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Atunci cand esti preocupat de siguranta ta si a intregii familii, stii ca montarea unui detector de gaz in camera in care se afla un aparat consumator de gaz (fie el un aragaz, un convector, un boiler sau o centrala termica) este absolut obligatorie. De ce? Pentru ca asta reprezinta o modalitate de semnalizare si de preventie utila, care poate salva mii de vieti. Mai mult decat atat, conform dispozitiilor mentionate de punctul 8.3 din Normele tehnice pentru proiectarea si executarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, Anexa I la Ordinul M.E.C nr. 58/04.02.2004, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 173 bis din 27 februarie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, este obligatoriu sa montezi un detector de gaz cu limita inferioara de sensibilitate 2% CH4 (metan) in aer, in incaperile in care:

  • in care sunt amplasate echipamente de utilizare a gazelor naturale si a caror suprafete vitrate sunt constituite din geamuri cu grosimea mai mare de 4 mm sau din geamuri de constructie speciala (securizat, termopan etc.);
  • in care exista risc mare de intoxicari, incendii sau explozii cauzate de scaparile accidentale de gaze naturale acumulate.

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Ce detector de gaz sa cumpar       

Detectoarele de gaz sunt proiectate si fabricate pentru a preveni producerea evenimentelor neplacute datorate scurgerilor accidentale de gaz metan si a intoxicatiilor cu monoxid de carbon. Sunt disponibile detectoare de gaz metan (PREVENT [m]), detectoare de monoxid de carbon (PREVENT [mc]) si detectoare combinate de gaz metan si monoxid de carbon (PREVENT [d]). Detectoarele de gaz metan sunt prevazute cu functie dubla, vizuala si auditive, monitorizeaza atmosfera din incapere si emite semnalul inainte de a se ajunge la o concentratie periculoasa de gaz metan (8-9% din limita inferioara de explozie) iar in cazul monoxidului de carbon alarma porneste inainte de a pune in pericol viata locatarilor. Mai multe detalii poti citi aici.

 

 

A pornit detectorul de gaz, ce trebuie sa fac?

Daca detectorul de gaz si-a facut datoria si a transmis robinetului un impuls electric de oprire a furnizarii de combustibil. Primul pas este remedierea defectiunii, respectiv a scurgerii de gaze, cu ajutorul echipelor de specialisti desemnate de catre furnizorul de gaze. Ulterior, electroventilul poate fi repus manual in pozitia „deschis”.

 

 Cum se monteaza detectorul de gaz

 

Ca reguli de montare, trebuie stiut ca detectorul de gaze trebuie amplasat la ce mult 3 metri departare de sursa de foc si la 30 cm de tavan. Obligatoriu, trebuie montat cate un aparat pentru fiecare camera in care exista o potentiala sursa de gaze scapate de sub control – de exemplu daca aveti aragazul intr-o camera si centrala termica in alta. Toate acestea pot fi montate la un singur electroventil.

Pragul de alarma poate fi masurat diferit. Norma romaneasca mentioneaza procentul de gaz din aer, dar majoritatea detectoarelor de gaze se raporteaza la Limita Inferioara de Explozie (LIE). Astfel, gasim aparate destinate uzului rezidential care incep sa alarmeze incepand cu 20% din LIE (echivalentul a 0, 65% la metan si 0,23% pentru GPL). Altele se declanseaza la 15% din LIE sau chiar mai putin. Totul se datoreaza unui semiconductor care intra in componenta detectorului de gaze si care „simte” capacitatea gazelor de a se oxida, deci de a arde, modificandu-si anumite proprietati (conductanta). Ceea ce poate reprezenta o mica problema, atunci cand ati degajat in camera vapori de alcool, acetona, benzina etc. Totusi, situatia nu este tocmai neplacuta, daca o comparam cu scurgerea de gaze, un pericol potential permanent pentru cei care folosesc acest combustibil.

Instalarea detectorului de gaz metan - sfaturile forumistului Warpy:

 

- Detectorul de gaz metan se va instala in incaperea unde exista cea mai mare probabilitate de aparitie de scapari de gaze. Aceasta poate fi bucataria datorita prezentei masinii de gatit si a altor aparate ce functioneaza cu ajutorul gazelor;

 

- Detectorul de gaz metan se va instala deasupra zonelor cu posibile scapari de gaze si langa nivelul plafonului (in mod normal la 0,3 m de tavan), intr-un loc unde curentii de aer nu sunt opriti de obstacole (obiectele de mobilier, etc.);

 

- Gazul metan, mai usor decat aerul, va avea tendinta sa se ridice si va umple intreg spatiul din incapere situat deasupra nivelului la care s-au constatat scaparile de gaze;

 

- Acest comportament poate fi influentat de multi alti factori cum ar fi sursele de incalzire sau de ventilatie. In general, concentratiile de gaz de deasupra nivelului scaparilor de gaze vor fi egale sau chiar mai mai ridicate in comparatie cu concentratiile situate sub nivelul locului unde s-au constatat scaparile de gaz.

 

Detectorul de gaz metan nu ar trebui instalat:

- Intr-un spatiu inchis (de exemplu intr-un dulap, sau dupa o perdea);

- Direct deasupra unei chiuvete;

- Langa o usa sau o fereastra;

- Langa o hota;

- In zone unde temperatura ar putea scadea sub -10 °C sau ar putea creste peste 40 °C;

- In zone cu praf excesiv, murdaria si praful ar putea bloca senzorul;

- Intr-o zona cu umezeala;

 

Cine monteaza detectorul de gaz

Este important sa mentionam si sa retii faptul ca montarea unui detector automat de gaze naturale si a electroventilelor se realizeaza numai de catre operatori economici autorizati ANRE, sub conditia incheierii unui contract de prestari servicii.

 

Problema detector gaze

Bineinteles si un detector de gaz ne poate pune in dificultate, iata cu ce probleme se confrunta forumistii nostri.

 

S.V. se confrunta cu urmatoarea problema: Am un detector de gaze cu electrovalva aferenta care se armeaza din senin inchizand gazul. Acest lucru se intampla, de obicei, cand toate ferestrele si usile sunt deschise pentru aerisirea apartamentului. Astazi a inchis gazul din nou, l-am scos din priza, l-am cuplat din nou si nu mai sesiza prezenta gazului metan. Am verificat instalatia de gaz, dar nu sa existe scurgeri. Cum pot verifica daca alarmele sunt false sau reale? El este pozitionat in bucatarie, cam la 50 - 60 cm de la tavan, deasupra centralei termice.

Raspunsurile nu au intarziat sa apara.

Cherubino: Se poate verifica daca functioneaza in mod corect cu gazul din bricheta (asa il verific si eu pe al meu periodic). Ma intreb insa de ce l-ati pozitionat la 50-60 cm de la tavan. Este o distanta foarte mare de tavan, intrucat gazul metan este mai usor decat aerul si se ridica la tavan, distanta recomandata este de maxim 15 cm.

Citeste continuarea aici.

 

Jjy se confrunta cu urmatoarea problema: Detectorul meu de gaz cred ca e defect. Incepe sa tipe, dar nu inchide electrovalva. Din 10 declansari a inchis o singura data. Ciudat, nu? Sau e defecta electrovalva?

 

Mircea G: Greu de spus dupa trei cuvinte...

Trebuie vazut! Cert este ca detectoarele acestea au o perioada de functionare dupa care: la cele scumpe se schimba senzorul, iar cele de care vorbim pe aici, se arunca!!!!

 

Legatura/conectare electrovalva - detector gaz

 

Totolino: Am montat electrovalva si detectorul de gaz din pozele de mai jos, dar nu stiu cum sa leg cele trei fire care vin de la electrovalva la detector, astfel incat acesta sa actioneze/inchida robinetul automat.

Precizez ca:

1. in configuratia/legatura din poza detectorul bipaie atunci cand il testez cu gazul de la o bricheta, dar nu inchide robinetul.

2. Dupa cum se poate vedea, senzorul dispune de doua "mufe/porturi" de conectare: cel de power (220V) si cel pentru electrovalva.

3. "mufa" pentru electrovalva are notate in dreptul ei un N.O. (Normal Open banuiesc), un C parca si un N.C. (Normal Closed banuiesc).

Am incercat mai multe combinatii, dar nu am dat de cea castigatoare.

4. Acum circuitul de gaz este deschis, deci centrala si plita functioneaza.

 

Intrebari:

1. in ideea ca poate electrovalva e defecta, cum pot sa o montez direct la 220 ca sa verific functionarea ei?

2. Acesti senzori au mai multe praguri si gazul meu de bricheta nu e atat de puternic incat declanseaza doar alarma si nu si inchiderea robinetului?

3. Electrovalva foloseste toate cele 3 fire care intra in ea sau numai doua?

4. Pot masura (cu aparatul de masura) ceva tensiuni in portul/mufa de comanda a senzorului?

 

 

 

 

Raducu_ilie: Ce aveti dvs. se leaga asa ca in desenul de mai jos. Dar intreb si eu: de ce va montati de unul singur asa ceva? Nu ar trebui ca cel care a facut instalatia sa va fi montat detectorul?

 

DM7: Voi incerca sa iti raspund.

In primul rand, din imaginile puse de tine nu ai facut legaturile corect in senzor. Practic electrovalva nu este alimentata.

In ideea caci marea majoritate a electrovalvelor sunt alimentate doar atunci cand se doreste inchiderea gazului, am sa incerc sa iti raspund...

Vedeti ca rearmarea a EV se face manual. Se scoate capacul si se trage pistonasul. Faceti legaturile ca in desen si incercati din nou. Citeste mai multe aici.

 

 

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

 Tot ce trebuie sa stii despre centralele pe peleti Tot ce trebuie sa stii despre centralele pe peleti
Centrala termica - alternativa la scumpirea gigacaloriei Centrala termica - alternativa la scumpirea gigacaloriei
Tipuri de seminee - Avantaje si Dezavantaje Tipuri de seminee - Avantaje si Dezavantaje
"Care este parerea voastra despre plasmele termice?" "Care este parerea voastra despre plasmele termice?"
Sisteme de incalzire Sisteme de incalzire
Centrala termica pe lemne: de ce este util un puffer in instalatie si cum se monteaza Centrala termica pe lemne: de ce este util un puffer in instalatie si cum se monteaza

Vezi mai multe articole