Dilema creditului de casa: lei sau valuta?

17 decembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In general, romanii prefera imprumuturile in alta moneda decit cea in care isi primesc salariile.
 
Romanii se imprumuta in proportie de 95% in valuta si doar 5% fac imprumuri ipotecare si imobiliare in lei, potrivit unui studiu oferit in exclusivitate de Finzoom pentru Cotidianul. Cercetarea online mai afirma ca, din cei 95%, moneda euro este preferata de 85% dintre aplicanti, in timp ce 10% prefera imprumutul in franci elvetieni. Statisticile sint pentru 18.000 de aplicatii inregistrate de la inceputul anului 2007 pe FinZoom.ro. In cazul creditelor ipotecare, romanii apeleaza in proportie de 83% la creditele in euro, 11,5% la cele in franci, in timp ce finantarea in lei este preferata de doar 5,5%. In ceea ce priveste creditul imobiliar, 84% dintre aplicanti prefera moneda euro, 9% aleg francii elvetieni si 7% fac credite in lei, potrivit studiului Finzoom.
 
La o prima analiza, principalul avantaj la creditele pentru casa contractate in valuta este dobinda anuala mai mica cu pina la 2-3 puncte procentuale fata de creditele in lei, ceea ce determina posibilitatea ca valoarea creditului contractat in valuta sa fie mai mare. Totodata, imprumuturile in valuta sint recomandate persoanelor care obtin venituri in moneda straina sau au salariile indexate in functie de cursul de schimb. „In acest caz, riscul valutar este acoperit, iar clientul nu va fi afectat de evolutiile nefavorabile de pe piata valutara“, spune Cornel Fratica, retail network supervisor Garanti Bank.
 
Totusi, contractarea unui credit in valuta are si dezavantaje, printre cele mai importante fiind riscul valutar si fluctuatiile dobinzilor pe piata internationala.
 
„In cazul creditului ipotecar, unde perioada maxima de rambursare ajunge in medie pina la 30-40 de ani, acest risc valutar se accentueaza, iar estimarile privind evolutia ratelor de schimb arata faptul ca finantarile in unele valute ar putea fi mai dezavantajoase decit cele in lei“, precizeaza specialistul Garanti Bank.
 
In plus, conform evolutiei indicelui de referinta Euribor din ultima perioada, nivelul acestuia are un trend crescator, fapt care determina institutiile de credit sa majoreze dobinda nominala atit la creditele din portofoliu, cit si la cele noi.
 
Un alt posibil dezavantaj al creditelor in valuta il constituie cursul de schimb oferit de banca, majoritatea institutiilor de credit impunind clientilor sa schimbe banii la ghiseele proprii unde, de multe ori, cursul oferit, la care se adauga si comisioanele, este mai mic decit cel fixat de piata.
Francul elvetian, la moda
 
Finantarile in franci elvetieni sint la moda in Romania si specialistii afirma ca au un trend ascendent. Cistigul imediat comparativ cu cel in lei este evident, mai ales prin prisma dobinzilor promotionale percepute de banci. „Dobinzile fixe pot fi mai mici chiar de 4%, adica mai putin de jumatate din costul unei finantari similare in lei. Totusi, avantajul acestor dobinzi reduse este contrabalansat de riscul valutar. In special la creditarea in franci elvetieni, bancile cistiga si pentru ca le impun clientilor sa schimbe banii la ghiseele proprii, unde cursul oferit este in detrimentul clientului“, sustine Cornel Fratica, retail network supervisor Garanti Bank.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Noua sticlă Guardian SunGuard® SNX 70 oferă lumină, confort și eleganță – din orice perspectivă Noua sticlă Guardian SunGuard® SNX 70 oferă lumină, confort și eleganță – din orice perspectivă
Facturile la intretinere, neplatite de zece ani Facturile la intretinere, neplatite de zece ani
Apartamentele noi sunt la fel de scumpe in lei ca in 2008 Apartamentele noi sunt la fel de scumpe in lei ca in 2008
Topul creditelor ipotecare Topul creditelor ipotecare
Primarii se gandesc cum sa transforme proiecte imobiliare de lux in locuinte sociale - 20 Martie 2009 Primarii se gandesc cum sa transforme proiecte imobiliare de lux in locuinte sociale - 20 Martie 2009
Afacerile cu terenuri se muta din centrul orasului pe tarla Afacerile cu terenuri se muta din centrul orasului pe tarla

Vezi mai multe articole