Polistiren expandat vs polistiren extrudat

Polistiren expandat vs polistiren extrudat

21 octombrie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Una dintre cele mai facile modalitati de a imbunatati confortul termic al unui spatiu este izolarea termica. Fie ca te gandesti la cea interioara sau exterioara, a acoperisului sau a pardoselii, printre cele mai utilizate materiale pe care le vei intalni de-a lungul cautarii tale sunt:

 

  •  polistirenul expandat (EPS);

 

si

 

 

 

 

Ambele tipuri de polistiren sunt utilizate in executia lucrarilor de termoizolare, ele fiind adesea confundate. Inca de la inceput este necesar sa stii ca ele nu mai sunt o noutate pe piata de profil, ambele materiale fiind utilizate pe scara larga, in diferite domenii. Spre exemplu: datorita capacitatii termoizolatoare (transfer termic scazut) produsele din extrudat (XPS) sunt folosite cu succes si la fabricarea diverselor ambalaje (caserole, pahare etc.) cu scopul de a mentine temperatura constanta a produselor, dar si de a proteja obiectele sensibile la socuri.

 

Desi cele doua tipuri de polistiren - extrudat si expandat sunt adesea confundate, este important sa mentionam ca ele nu se exclud una pe alta in toate aplicatiile legate de termoizolare, ci sunt si situatii in care se completeaza.

 

 

Polistirenul expandat - EPS

 

Polistirenul expandat poate fi folosit atat la constructiile noi, cat si la renovari, el fiind utilizat in primul rand la exteriorul cladirii, dar si la termoizolarea mansardei. Acesta este disponibil sub forma de panouri cu grosimi de la 1 pana la 20 cm.

 

Aste important sa mentionam ca atat la polistirenul expandat, cat si la cel extrudat grosimea influenteaza pierderile de caldura. Pentru termoizolarea fatadelor este recomandata folosirea exclusiva a polistirenului expandat cu grosimea de minimum 10 cm (cel mai uzual), iar orice centimetru in plus face ca investitia sa fie mai rentabila pe termen lung. Mai mult decat atat, decizia de a “economisi” prin reducerea grosimii placii de polistiren expandat este total gresita. Insa iti recomandam sa soliciti si valorile conductivitatii termice, pentru ca acestea pot sa difere de la un produs la altul (indiferent ca grosimea placii este aceeasi).

 

 

Avantajele polistirenului expandat

 

 

Datorita faptului ca este fabricat si depozitat in conditii speciale, polistirenul expandat este un material stabil, contractiile lui fiind „consumate” in totalitate inainte de punerea in opera. Pentru a imbunatati calitatile termoizolatoare ale placilor, unii producatori folosesc grafitul in tratarea materiei prime, rezultatul fiind un produs cu calitati termoizolatoare de exceptie, folosit atat la izolarea termica a acoperisurilor, cat si a fatadelor.

 

Ca si regula generala, trebuie sa stii ca atat polistirenul expandat, cat si cel extrudat nu imbunatateste rezistenta structurii, dar nici nu o „incarca”, datorita greutatii reduse. Practica a demonstrat ca polistirenul expandat face fata cu succes stresului termic si in cazul unei case amplasate intr-o zona cu umiditate crescuta, deoarece ciupercile, bacteriile sau mucegaiul nu il afecteaza.

 

Utilizarea acestui tip de polistiren a devenit obisnuita in ultimii zece ani. In timp ce pretul multor materiale pentru constructii a fluctuat foarte mult, costul polistirenului expandat a ramas constant.

 

Dupa montare, placile de EPS nu vor crea probleme estetice deoarece tencuiala nu permite asta. Mai mult decat, in ultima perioada, beneficiaza de tot mai mult succes un sistem constructiv bazat pe folosirea polistirenului expandat cu rol dublu: cofraj si termoizolatie. Structura de rezistenta este asigurata de panouri din beton armat turnate chiar in aceste prefabricate din polistiren expandat. Utilizarea sistemului reduce costurile constructiei datorita montarii lui rapide, insa calitatile acestui sistem vor trebui dovedite in timp.

 

In functie de aplicatia dorita sunt disponibile o multitudine de tipuri de polistiren expandat. Astfel poti folosi polistiren expandat pentru termoizolarea fatadelor, planseelor de pod sau intermediare si pentru termoizolarea mansardei.

 

 

Dezavantajele polistirenului expandat

 

Una dintre proprietatile materialului este de a incetini transferul vaporilor din locuinta spre exterior. Tocmai de aceea este recomandat un panou perforat pentru a imbunatati ventilatia. Rezistenta materialului este de multe ori pusa sub semnul intrebarii, mai cu seama daca tencuiala aplicata peste el are o greutate prea mare. In acest caz, termoizolatia poate ceda, cu atat mai mult cu cat este utilizat un adeziv de o calitate inferioara sau neadecvat.

 

In plus, rezistenta la tensiune este inferioara polistirenului extrudat - fiind si unul dintre motivele principale pentru care placile de XPS sunt preferate de constructori pentru ca pierderile sunt mai mici, grosimea mai mica a XPS-ui, oferind o izolatie direct proportionala cu grosimea izolatiei si invers proportionala cu conductivitatea materialului izolator, o comparatie corecta facandu-se doar prin calculul efectiv al rezistentei termice.

 

Polistirenul extrudat – XPS

 

 

Polistirenul extrudat are o capacitate foarte buna de a rezista la actiunea umiditatii, rezistand atat ciclurilor de absorbtie a apei, cat si ciclurilor de inghet/dezghet, ceea ce nu putem spune si despre polistirenul expandat. Din aceasta cauza este utilizat cu precadere in zona fundatiilor si izolatiilor subterane.

 

 

Avantajele polistirenului extrudat

 

Datorita tehnologiei de producere prin extrudere, placile din polistiren extrudat produse in Romania de FIBROTERMICA au o structura uniforma din celule inchise, ceea ce le confera anumite caracteristici tehnice specifice, si anume:

 

  • valoare scazuta a conductivitatii termice, pe termen mediu si lung;
  • rezistenta mecanica excelenta;
  • lipsa capilaritatii;
  • rezistenta ridicata la umezeala;
  • rezistenta la cicluri (inghet-dezghet);
  • durabilitate ridicata;
  • rezistenta inalta la difuzia vaporilor;
  • greutate redusa si usurinta in manipulare;
  • usor de taiat cu unelte simple;
  • rezistent la deteriorare sub actiunea radacinilor;
  • curat, inodor si ne-iritant pentru piele.

 

 

Polistirenul extrudat este un material ce ofera eficienta energetica, este usor de instalat, are greutate redusa si indiferent de culorile sale (albastru, roz, portocaliu, verde etc.) permite realizarea unui strat continuu de protectie termica si protectia la umiditate a peretilor si acoperisului casei, contribuind astfel la eficienta sa energetica.

 

Fibrotermica Romania produce FibrostirXPS®

 

Fibrotermica produce panouri termoizolante FibrostirXPS® atat in Romania, cat si in toata Europa prin grupul FI-VE Isolanti. In fabrica din tara noastra, placile pentru izolatii din polistiren extrudat sunt produse la dimensiuni standard: lungime 1250 mm si latimea de 600 mm, in timp ce grosimea poate varia de la 20 mm pana la 120 mm. Suprafata FibrostirXPS® poate fi lisa, prelucrata rugoasa (cu invelisul de extrudat indepartat) sau cu suprafata gofrata. Placile se pot produce atat cu margine dreapta, cat si cu margine cu falturi-in functie de nivelul la care se doreste izolarea, imbinarea cu falturi fiind preferata in proiecte cu izolatie XPS peste 40 mm grosime.

 

FibrostirXPS® are grosimi si suprafete variate ceea ce il fac optim pentru folosire la izolarea celor mai diverse incaperi si suprafete, de la terase inversate la acoperisuri inclinate.

 

 

Valori pentru polistiren expandat vs polistiren extrudat

 

Polistirenul extrudat are o reputatie solida pentru fiabilitatea si rezistenta superioare la efectele distructive ale naturii. De obicei, principalul considerent in compararea termoizolatiilor este capacitatea lor de a impiedica pierderile de caldura.

 

Concret, atunci cand vine vorba de alegerea materialului izolator pentru proiectul nostru, vom lua in considerare, in primul rand:

 

  • pretul izolatiei - care este usor mai mare la XPS prin comparatie cu EPS datorita modului in care sunt produse
  • rezistenta la transfer termic (R) – ce este mai eficienta cu cat e mai mare,
  • coeficientul de transfer termic (CTT) care trebuie sa fie cat mai mic posibil ( Atentie: CTT-ul poate varia in functie de caracteristicile de fabricare si conditiile de utilizare)

 

Transfer termic

 

Chiar daca produsul are o anumita valoare R sau CTT declarata de producator, cu timpul, aceasta se poate schimba foarte mult. Nu de putine ori, izolatiile cu polistiren expandat care au o valoare R relativ mare la temperaturi normale, ajung sa o piarda atunci cand temperaturile incep sa scada. Deficienta este rar intalnita la polistirenul extrudat care are o rezistenta mai mare la transfer termic cand scade temperatura. In cazul izolarii pardoselilor supuse la trafic, cea mai buna alegere este fara indoiala, polistirenul extrudat, datorita rigiditatii si rezistentei mecanice cu mult mai buna decat cea a EPS-ului.

 

Bariera de vapori

 

Impermeabilitatea polistirenului extrudat este net superioara polistirenului expandat, recomandandu-l pentru termoizolari in medii umede: fundatii, socluri si terase inversate. Fluctuatiile de temperatura (sub si peste 0O C) in prezenta umiditatii au consecinte negative in cazul multor materiale pentru constructii. Rezistenta XPS-ului la umezeala, combinata cu duritatea si elasticitatea, fac din el un produs rezistent la inghet/dezghet. Avand o structura celulara inchisa (spre deosebire de EPS), el nu are capacitatea de a „respira”, fapt care nu il recomanda pentru termoizolarea exterioara a fatadelor, chiar daca CTT-ul este mai bun decat in cazul polistirenului expandat. Singura situatie in care XPS-ul este recomandat sa fie folosit la fatada fiind cazul in care se construieste cladirea cu fatada ventilata, atunci creandu-se un spatiu termoizolant si ventilat intre peretele interior si XPS-ul cu tencuiala exterioara.

 

Do-it-yourself

 

Placile din polistiren extrudat sunt usor de manevrat si disponibile intr-o varietate de dimensiuni, iar gradele diferite de duritate il fac potrivit pentru anumite aplicatii. Trebuie mentionata si rezistenta mai mare a lui comparativ cu polistirenul expandat la agenti chimici precum: acizi, baze, alcool si vopsele bazate pe alcool, apa sarata, ciment, asfalt etc. Totusi, produsele ce au in compozitie petrol il pot deteriora.

 

O placa de polistiren extrudat expusa la soare, chiar daca isi schimba culoarea, devenind „pala si prafuita”, nu-si va schimba simtitor valorile termoizolante. Cu alte cuvinte, se bronzeaza, dar nu face insolatie.

 

Atat noi, cat si specialistii Fibrotermica, speram ca informatiile prezentate sa iti fie de folos atunci cand vei lua decizii sau vei discuta cu vanzatorul ori mesterul.

 

Ai un proiect de constructii? Consultantii Fibrotermica te vor ajuta sa alegi dimensiunea optima de Fibrostir XPS pentru proiectul tau si iti vor asigura livrarea gratuita si la timp direct pe santier! Mai multe detalii pe site-ul producatorului de Fibrostir XPS.

 

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Avantajele termoizolatiei cu pluta expandata Avantajele termoizolatiei cu pluta expandata
Beneficiile polistirenului pe perioada verii Beneficiile polistirenului pe perioada verii
Termoizolatia casei (II) Termoizolatia casei (II)
Poluarea fonica: cat de groasa trebuie sa fie izolatia pentru diverse niveluri de zgomot Poluarea fonica: cat de groasa trebuie sa fie izolatia pentru diverse niveluri de zgomot
Izolarea fonica a camerelor interioare dintr-o locuinta Izolarea fonica a camerelor interioare dintr-o locuinta
Izolatia termica a casei – de ce izolam, cum izolam si  mai ales de ce alegem spuma poliuretanica? Izolatia termica a casei – de ce izolam, cum izolam si mai ales de ce alegem spuma poliuretanica?

Vezi mai multe articole