on

FOLOSIREA TUBURILOR (INVELITORILOR) DE PROTECTIE A VITEI-DE-VIE DUPA INFIINTAREA PLANTATIILOR

07 aprilie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In primii ani dupa plantarea vitei-de-vie se urmareste asigurarea unor conditii optime pentru dezvoltarea radacinilor si cresterea vitelor, fortificarea lor, formarea rapida a butucilor si pregatirea pentru intrarea mai devreme pe rod.

In acest sens, in ultimii 10-20 de ani in tarile cu viticultura dezvoltata s-au facut numeroase studii si s-a introdus in practica utilizarea tuburilor de protectie imediat dupa plantarea vitelor.

La plantare vitele sunt parafinate pe portiunea superioara (altoiul) care, impreuna cu punctul de altoire trebuie protejate impotriva deshidratarii, determinata de vanturile de primavara si de insolatia puternica din zilele calduroase.

Avantajele protectiei cu aceste tuburi sunt multiple:

- Vitele pornesc in vegetatie cu aproximativ o saptamana mai devreme datorita microclimatului mai favorabil;

- Cresterea mai intensa a lastarilor, necesara pentru proiectarea tulpinilor (anumite lungimi si grosimi);

- Evitarea cresterii copililor;

- Nu permit dezvoltarea buruienilor langa plante;

- Asigura conditii mai bune de umiditate in timpul perioadelor secetoase si datorita condensului; reduce stresul hidric;

- Protejeaza vitele tinere de animalele mici, rozatoare (iepuri, soareci etc);

- Reduc pericolul contactului cu erbicidele la aplicarea acestora pentru combaterea buruienilor;

- Protejeaza vitele de daune mecanice, la lucrarea solului pe rand, sau de vanturile puternice.

Pentru protectia vitelor se folosesc tuburi din materiale diferite: policlorura de vinil-PVC, polipropilena, carton ondulat (materiale reciclabile) cu anumite forme (rotunde, cu sectiune patrata, triunghiulare), culori (albe, albastre, verzi, roz, maro, gri, galbene) si dimensiuni (lungime, diametru, grosime), posibilitati de fixare, desfacere, refolosire (capse, carlige, stante etc).

Tuburile cu sectiune patrata si triunghiulara absorb mai multa caldura in anumite perioade ale zilei cand razele soarelui ating suprafetele plane, in timp ce, in cazul celor circulare doar o mica portiune a tubului se confrunta direct cu razele soarelui, reducand absorbtia caldurii.

Folosirea tuburilor de culoare albastra creeaza un microclimat favorabil pentru vite, asigurand o umiditate si niveluri crescute de dioxid de carbon, impreuna cu un regim de lumina si temperatura in interiorul tubului care asigura o crestere accelerata a lastarilor destinati formarii tulpinii.

Se folosesc diferite dimensiuni ale tuburilor: lungimile de 40, 60, 90 cm, diametrele de 8-10 cm si grosimile de 2 mm sunt cele mai folosite.

La montarea tuburilor este necesara fixarea lor in pamant. Se recomanda indepartarea tuburilor de protectie toamna in luna septembrie si montarea lor in primavara urmatoare, motiv pentru care se extind cele cu deschidere laterala.

Prin folosirea corecta a unor tuburi de calitate, pe langa avantajele mentionate se reduc cheltuielile de intretinere si necesarul de ore de munca, prin eliminarea necesitatii legarii viitoarei tulpini de un tutore, tuburile de lungimi corespunzatoare putand fi legate de sarma portanta, pe care se vor forma cordoanele. S-a constatat, de asemenea, o sporire a biomasei si un raport corespunzator intre biomasa partii aeriene si a radacinilor. Prin folosirea tuburilor de protectie se asigura si obtinerea unor plantatii incheiate si fara goluri.

Aceste tuburi pot fi folosite si in plantatiile pe rod, la completarea cu vite a golurilor, insa sunt necesare cheltuieli suplimentare, ocazionate de lucrarile diferentiate necesare a fi aplicate in astfel de cazuri, datorita competitiei dintre butucii maturi si vitele tinere.

Comparativ cu vitele neprotejate, prin folosirea tuburilor de crestere se scurteaza perioada de tinerete, intrarea pe rod realizandu-se mai devreme cu 1 an (anul III).

Daca esti in cautarea unor invelitori de protectie, verifica si ofertele partenerului nostru de incredere, Verdon. Verdon este un magazin online, cu specific verde (Verde Online) care pune pe piata din Romania o gama variata de produse (Casa si Gradina, Agricultura, Zootehniei, Padure, Pet Shop, Igiena Publica, Echipamente de Protectie etc.)

Verdon asigura transparenta tranzactiilor, cumparatorii beneficiind de un discount per cantitate. Sloganul “Imparte cu tine” este o expresie care sugereaza promisiunea brandului, aceea de a furniza produse de calitate, economii pentru achizitionarea unei cantitati mai mari si servicii de livrare impecabile. “Imparte cu tine” inseamna discount per cantitate, discountul este oferit in mod public, direct pe site, inca de la adaugarea produselor in cosul de cumparaturi.

Taxa de livrare este de doar 19 lei, indiferent de cantitatea comandata, de dimensiunea produselor sau locatia cumparatorului, diferenta de cost fiind suportata de Verdon. Mai multe detalii aici.

Autor: Prof. Univ. Dr. Liviu-Coriolan Dejeu Facultatea de Horticultura

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Zmeurul, un arbust tenace Zmeurul, un arbust tenace
Nevastuica: o combatem sau o adoptam? Nevastuica: o combatem sau o adoptam?
 4 idei simple care iti vor transforma gradina 4 idei simple care iti vor transforma gradina
Cum deshidratezi fructele si legumele Cum deshidratezi fructele si legumele
Amenajarea gradinii: Sfaturi si Idei Amenajarea gradinii: Sfaturi si Idei
Vara si gradinile au nevoie de vacanta Vara si gradinile au nevoie de vacanta

Vezi mai multe articole