on

Importanta montarii corecte a parazapezilor pe acoperis

27 februarie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Realizarea acoperisului unei case este cea mai importanta etapa a unei operatiuni de construire, dupa ridicarea zidariei si inchiderea structurilor din beton. Aceasta faza delimiteaza un stadiu de executie, denumit popular „casa la rosu”. Din aceasta etapa incep inchiderea golurilor pentru ferestre, realizarea lucrarilor de hidroizolare si termoizolare, lucrarile la instalatii si amenajari interioare etc.

In ceea ce priveste acoperisul, odata ridicata strucura sarpantei, trebuie montata invelitoarea, care poate fi din diverse materiale. Cele mai uzitate sunt tigla din tabla de otel, tigla ceramica sau tigla din beton. In acest punct al lucrarii, trebuie prevazut si un sistem de evacuare a apei pluviale, compus din jgheaburi si burlane dimensionate pentru a acoperi intreaga suprafata a invelitorii.

Montarea accesoriilor este importanta pentru a avea un acoperis care sa reziste la intemperii si in fata precipitatiilor. Una dintre piesele necesare pentru orice invelitoare este accesoriul denumit parazapada. Rolul acestui element este extrem de important pe perioada sezonului rece, mai ales in conditii de ninsoare abundenta.

Acumularea de zapada pe acoperis poate reprezenta un risc, mai ales cand exista cicluri repetate inghet-dezghet, care determina formarea unor zone cu gheata. In lipsa parazapezilor, straturile de gheata si cele de zapada pot aluneca si, mai ales, sa solicite suplimentar zona de jgheab. Acelasi lucru se poate intampla si in cazul in care montarea parazapezilor nu este realizata corect din punct de vedere al numarului acestora, al pozitiei de montaj sau al modalitatii de prindere pe structura acoperisului.

Cazul cel mai des intalnit este fixarea gresita pe structura acoperisului in cazul tiglei din tabla de otel. Cele mai frecvente efecte produse in aceste conditii sunt parazapezi deformate, smulse partial sau total de pe suprafata tablei. O parazapada pentru tigla din tabla are o lungime standard de 2 m si trebuie fixata foarte bine pe acoperis, prin utilizarea unor suruburi pentru tabla prevazute cu garnitura de cauciuc cu prindere solida in riglele de lemn longitudinale. Trebuie exclusa orice prindere doar pe invelitoarea din tabla. Pentru etansarea fixarii va trebui utilizata o garnitura atat intre talpa parazapezilor si tigla de tabla, cat si deasupra acestei talpi, acolo unde strange capatul hexagonal al surubului de tabla. Lungimea suruburilor nu trebuie sa fie redusa: un minimum de 35 mm si prinderi la maximum fiecare doua ondule ale tiglei.

Pozitionarea pe acoperis trebuie realizata pe minimum doua randuri pentru acoperisuri moderate ca latime a apei sau pe trei randuri pentru cele mai late. Distanta fata de jgheaburi nu trebuie sa fie mai mare de doua tigle, pentru ca altfel ar putea proteja doar partea superioara a acoperisului, iar pe zona dintre parazapezi si burlane va fi expusa ca un mini-acoperis. Astfe, zapada poate aluneca sau poate solicita burlanul.

Un sistem de parazapezi bine ales si montat isi va face treaba pe perioada sezonului rece, iar asta va scuti proprietarii de probleme ulterioare precum deformarea unor elemente si inlocuirea acestora. Poate ca suma nu este una importanta pentru acoperisuri mai mici, insa este necesar de avut in vedere ca un lucru trebuie facut bine de la inceput, pentru a evita neplacerile care pot aparea mai tarziu si care pot creste semnificativ pretul intregii lucrari.

Pentru a vedea cazuri de montaj defectuos, iti recomandam sa parcurgi discutiile de pe Forumul Misiunea Casa, din sectiunea dedicata invelitorilor. Tot aici, poti discuta cu alti forumisti despre problemele legate de executia acoperisului sau sa gasesti solutii la situatiile care pot aparea in diverse faze ale constructiei casei.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Etanseitatea si protectia acoperisului in panta Etanseitatea si protectia acoperisului in panta
Wetterbest – Sfaturi pentru un acoperis rezistent Wetterbest – Sfaturi pentru un acoperis rezistent
Pregateste-te de iarna cu cele mai bune carlige de jgheab Pregateste-te de iarna cu cele mai bune carlige de jgheab
Fibra din sticla sau sindrila bituminoasa? Fibra din sticla sau sindrila bituminoasa?
Cum alegi un acoperiş de calitate Cum alegi un acoperiş de calitate
Alegerea invelitorilor (II): tabla, sindrila bituminoasa, sita, sindrila, placile ondulate si ardezia Alegerea invelitorilor (II): tabla, sindrila bituminoasa, sita, sindrila, placile ondulate si ardezia

Vezi mai multe articole