In Romania, locuintele sunt inteligente si nu prea

16 octombrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

La noi, acest tip de sisteme reprezinta doar un motiv de trufie si nu economisesc nimic.
 
Obiectele din casa devin tot mai inteligente. Telecomanda de garaj sau controlul luminii si caldurii in locuinta au ajuns banale facilitati, comparabile cu televizorul sau masina. In domeniul sistemelor smart house, uimesti astazi daca ai oglinzi cu memorie, cazi de baie inteligente sau senzori de nemiscare pentru supravegherea batranilor.
Cativa ani in urma, in birourile unei celebre companii americane specializate in sisteme smart house (locuinta inteligenta) au incercat sa patrunda doi indivizi - netunsi, barbosi, cu aspect de cersetori. In pofida refuzului paznicului de a-i lasa sa treaca, barbosii au insistat, spunand ca doresc sa cumpere un sistem smart house si ca sunt asteptati de cineva de la vanzari. Aspectul de „homeless“ al vizitatorilor l-a pacalit pe paznic, care habar n-avea ca in spatele barbilor lungi se afla nimeni altcineva decat doi membri ai celebrei formatii ZZ Top. Dupa consumarea evenimentului, primul lucru pe care l-a facut unul dintre barbosii de la ZZ Top a fost sa-si instaleze un sistem de identificare a vizitatorilor, care sa-i fereasca pe acestia de paznicii mult prea zelosi.

Casa inteligenta autohtona
In Romania, majoritatea beneficiarilor casnici de sisteme smart house cauta nu economicitate (principalul avantaj), ci spectaculozitate, adica sa le poata arata vecinilor, prietenilor si rudelor. Astfel, cele mai populare sunt astazi sistemele multiroom (audio) si cele de control al luminilor. Firmele specializate in acest gen de produse stiu foarte bine sa atinga sufletul clientului autohton, sistemele audio-video fiind purtatoare de steag in afacerile cu smart house din Romania. Spre exemplu, solutia Crestron de automatizare completa a locuintei, livrata de compania Avitech, pune accentul pe imbinarea placutului cu utilul. Astfel, beneficiarului unui astfel de sistem i se propune sa urmareasca indeaproape tot ceea ce se intampla in casa cu ajutorul unei telecomenzi universale cu ecran LCD, concomitent cu vizionarea filmului sau preferat in minicinematograful propriu. Telecomanda poate modifica pozitia scaunelor, intensitatea luminilor, volumul boxelor, pozitia camerelor de supraveghere atat din interior, cat si din exterior, temperatura si jaluzelele din intreaga locuinta. Este doar un exemplu din ceeea ce poate face un sistem smart house.
Reprezentantii companiilor care comercializeaza si vand astfel de solutii spun ca cele mai multe solicitari sunt individuale, tin de specificul locuintei, preferintele clientilor si ca nu pot fi urmarite tendinte sau mode in acest domeniu. Si mai greu este sa afli pretul unei solutii de tip smart house. Acesta depinde de suprafata locuintei, complexitatea sistemului instalat si, nu in ultimul rand, de locatia casei care trebuie „desteptata“. In cazul unei locuinte aflate la tara, munte sau mare, pretul instalarii de inteligenta creste din cauza costurilor cu deplasarea (manopera putand ajunge si la 100 euro/zi).
Potrivit datelor companiei IBS, infrastructura aferenta unui sistem tip smart house (cablaj, echipamente de control si automatizare) pentru o locuinta de 120 mp poate costa circa 1.000 euro (pret orientativ). Firmele pot instala echipamente de control, comanda si automatizare, care sa aprinda luminile in momentul intrarii masinii in curte, sa deschida usa garajului automat, sa asigure o temperatura de 21 grade Celsius cu putin inaintea sosirii stapanului etc. Insa toata aparatura audio-video, camerele de supraveghere, video-telefoanele, monitoarele (eventual ascunse in mobila), sunetul Dolby Digital provenit din pereti sau „oglinzile cu memorie“ costa mult mai mult. Astfel, pentru sistemul integral (echipamente smart house plus aparatura) Hi-Fi& Home Cinema, Multiroom Audio, Control Lumini, Climatizare, Home Office, Securitate & Control Acces, Automatizare si control, un beneficiar ar trebui sa scoata din buzunar de la cateva mii la sute de mii de euro.

Stupid houses din ansambluri
Pe piata solutiilor inteligente pentru cladiri, sistemele de smart house sunt mult mai putin solicitate comparativ cu BMS (Building Management Systems). Majoritatea clientilor pe acest segment sunt companii care de fapt cauta solutii de control si automatizare pentru propriile sedii sau dezvoltatorii de cladiri de birouri si spatii industriale.
Raritatea sistemelor smart house pe piata rezidentiala primara este cauzata, probabil, si de faptul ca un astfel de sistem poate creste pretul unei locuinte noi cu pana la 300.000 de euro. De aceea multe dintre proiectele de noi ansambluri rezidentiale nu au nici macar cablare structurata prevazuta (cablu unic pentru Internet, TV, telefonie, electricitate, interfon/videofon si supraveghere video). Totusi, exista si exceptii. Ovidiu Ratoi, developer al companiei IBS Targu Mures, spune ca firma pe care o reprezinta a livrat si instalat solutii inteligente pentru ansamblul rezidential Washington Residences din Bucuresti. Un alt exemplu, in curs de realizare, este ansamblul rezidential Sara Sea View din Olimp, unde dezvoltatorul Simtech Pro va realiza un sistem de administrare, intretinere non-stop si securitate a locuintelor. Accesul in incinta imobilelor se va face pe baza de cartela magnetica si sisteme automatizate de securitate, iar monitorizarea prin camere video va face posibila o supraveghere constanta a locuintei chiar si de la distanta. Practic, daca stai in Bucuresti, spre exemplu, poti vedea de acolo ce se intampla in apartamentul tau din Olimp, spun reprezentantii EuroMetropola, compania care se ocupa de promovarea exclusiva a proiectului.

Ce vor romanii care au bani
In afara de sistemele audio multiroom sau controlul luminii, relativ popular este si sistemul de supraveghere a copiilor. Montat in camera micutului, acesta emite un semnal atunci cand odrasla se apropie de zonele sau obiectele considerate periculoase de catre parinti (ex. fereastra, usa) sau anunta parintii despre deschiderea ferestrei, a televizorului sau a sistemului audio.
Ca fapt divers, poate fi consemnata si o comanda mai exotica. O firma a fost solicitata de sotia unui om de afaceri sa monteze in cada din baie niste senzori care s-o anunte atunci cand aceasta este plina cu apa. „Clientul nostru, stapanul nostru“. Proiectantii firmei au renuntat sa fixeze senzorii in cada, pentru a nu afecta emailul, montandu-i in schimb pe tavan. Acestia calculeaza distanta dintre tavan si suprafata apei din cada si, in momentul in care aceasta atinge punctul critic, declanseaza un semnal. Beneficiarul a fost multumit, iar cada este azi mult mai inteligenta.
 
Sursa: Saptamana financiara

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

DEDEMAN deschide primul magazin din Bucuresti DEDEMAN deschide primul magazin din Bucuresti
Ti-ai facut bagajele? Castiga premii de Drum Bun cu Fabrica de Clatite Tefal Ti-ai facut bagajele? Castiga premii de Drum Bun cu Fabrica de Clatite Tefal
Saint-Gobain Romania se implica in proiectul BIG BUILD 2019, realizat in parteneriat cu Habitat for Humanity Romania Saint-Gobain Romania se implica in proiectul BIG BUILD 2019, realizat in parteneriat cu Habitat for Humanity Romania
Avem o noua lege pentru promovarea energiei regenerabile. Cat ne va costa energia curata? - 09 iulie 2010 Avem o noua lege pentru promovarea energiei regenerabile. Cat ne va costa energia curata? - 09 iulie 2010
Invata sa dai culoare gradinii tale la EXPO FLOWERS & GARDEN Invata sa dai culoare gradinii tale la EXPO FLOWERS & GARDEN
Vreti o casa? Mai asteptati doua luni - 06 IANUARIE 2009 Vreti o casa? Mai asteptati doua luni - 06 IANUARIE 2009

Vezi mai multe articole