inchirieri

18 august, 2005

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 

Inchirierea locuintei este de doua ori mai profitabila decit vinzarea

 

Mai multi analisti din domeniul imobiliar au spus, in ultimul timp, ca pe segmentul vinzarilor de locuinte piata este aproape blocata. Preturile mari au facut ca oferta sa nu se mai intilneasca cu cererea si, ca atare, numarul tranzactiilor de vinzare-cumparare a apartamentelor de bloc a scazut dramatic. Vinzatorii au sesizat acest lucru si au inceput sa scada preturile care erau absurd de mari, cu sume care ajungeau si la 20% din pretul cerut acum sase luni. Totusi, vinzarile nu s-au "dezghetat". In aceste conditii, pentru proprietarii de apartamente varianta inchirierii trebuie luata si ea in calcul. In primul rind, pentru ca cine renunta sa mai cumpere un apartament de care avea nevoie pentru a locui se vede obligat sa inchirieze unul. Deci pe acest segment cererea creste si, ca urmare, si pretul cu care poate fi inchiriat se majoreaza. Lucru care deja se vede. Intrebarea este, pentru un proprietar de apartament care vrea sa faca o afacere (in sensul ca nu locuieste in acel apartament si il vede ca pe o investitie), ce-i mai bine sa faca: sa il vinda sau sa il inchirieze? Parcurgind anunturile, am constatat ca pe un apartament cu doua camere confort I, neutilat, situat intr-o zona nepretentioasa, dar nu neaparat proasta, in Bucuresti, se cer cam 40.000 de euro. Pe apartamentele similare scoase le inchiriere, proprietarii solicita 200 de euro pe luna. Deci, daca se bate palma pe aceste sume, in 200 de luni de chirie (adica in 16 ani si opt luni) proprietarul apartamentului reuseste sa obtina banii pe care i-ar lua daca l-ar vinde. Evident, ar ramine cu apartamentul. Calculul este valabil in varianta in care banii obtinuti din chirie nu aduc alt venit, adica nu sint investiti. In cazul in care proprietarul alege varianta de investitie (cea mai sigura) intr-un depozit bancar, beneficiaza acum de o dobinda de 4% pe an, in euro. Asadar, in cei aproape 17 ani, ar obtine 56.735 de euro, deci aproape 17.000 de euro in plus fata de pretul pe care l-ar fi obtinut in varianta vinzarii, daca cei 40.000 de euro nu erau investiti. Facind un calcul cu cei 40.000 de euro tinuti la banca timp de 16 ani si opt luni (adica intervalul de timp in care chiria neinvestita se egalizeaza cu pretul obtinut la vinzare), rezulta ca se obtin 76.904 euro. Deci ies in plus 20.000 de euro, dar apartamentul nu mai exista.

 

(Cotidianul)

 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Romania vs Ungaria: Ce se va intampla cu piata imobiliara dupa aderare? Romania vs Ungaria: Ce se va intampla cu piata imobiliara dupa aderare?
Praktiker lanseaza o noua campanie promotionala cu peste 100.000 premii in vouchere de combustibil Praktiker lanseaza o noua campanie promotionala cu peste 100.000 premii in vouchere de combustibil
Praktiker transforma casele romanilor in acasa odata cu lansarea catalogului „Constructii si Renovari” Praktiker transforma casele romanilor in acasa odata cu lansarea catalogului „Constructii si Renovari”
Boc lanseaza Boc lanseaza "prima casa" - credit de la stat fara limita de varsta - 21 Mai 2009
Planorama se relanseaza... ipotetic - 05 ianuarie 2010 Planorama se relanseaza... ipotetic - 05 ianuarie 2010
Pensionarii isi pot da casa pe o batranete linistita Pensionarii isi pot da casa pe o batranete linistita

Vezi mai multe articole