on

Parchetul si incalzirea in pardoseala

25 iulie, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Incalzirea prin pardoseala este o solutie eleganta si eficienta pentru incalzirea unei locuinte. Confortul termic este mult imbunatatit, se reduc curentii de aer, instalatia este silentioasa si functioneaza la temperaturi mici, iar aspectul estetic general al camerei este imbunatatit.

Caldura este repartizata uniform in incapere si poate fi mentinuta la un nivel constant, prin echiparea acestor sisteme cu un termostat pentru temperatura. Pentru fiecare zona in parte se poate alege temperatura dorita.

Incalzirea prin pardoseala se poate face electric sau cu apa calda si poate fi utilizat atat pentru cladiri noi, cat si pentru cele aflate in renovare.

Dar dupa ce instalatia de incalzire prin pardoseala a fost montata trebuie sa te documentezi putin si despre tipul de parchet pe care il poti folosi.

Ce tip de parchet poti folosi pentru incalzirea in pardoseala?

Producatorii de parchet declara ca poti folosi linistit orice tip de parchet, atata timp cat pe ambalajul produsului gasesti un semn distinctiv care sa indice acest lucru. Dar cu toate acestea trebuie sa fii atent la cateva lucruri.

Rezistenta termica a parchetului

Rezistenta termica este redata de modul in care este structurat parchetul, dar si de grosimea si esenta lemnului. Pe piata vei gasi trei optiuni: parchet masiv, parchet triplu stratificat si parchet dublu stratificat.

Stabilitatea dimensionala

Lemnul este un material viu care se contracta si dilata permanent. Unele esentele de lemn au un coeficient de dilatatie si contractie mare si din acest motiv ele nu sunt recomandate pentru un sistem de incalzire in pardoseala, in aceasta categorie regasim: maslinul, fagul, arțarul canadian, ipe. Cel mai indicat tip de parchet este cel dublu stratificat, deoarece coeficientul de dilatatie si contractie este unul mai redus si are o rezistenta mai crescuta din punct de vedere termic.

Grosimea placilor de parchet

Un alt aspect important pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand achizitionezi parchetul este grosimea placilor. Cu cat grosimea placilor este mai mica, cu atat mai bine se asigura si traficul caldurii. Dar in general, poti opta pentru un parchet cu o grosime cuprinsa intre 7 mm si 20 mm.


Parchetul, singura optiune?

Pentru incalzirea in pardoseala cu agent termic (IPAT) se recomanda alegerea unui finisaj din ceramica sau piatra naturala, dar la fel de bine se poate utiliza si parchetul. Gresia sau piatra naurala, considerate cele mai bune materiale pentru incalzirea in pardoseala cu agent termic, au o conductivitate termica crescuta si reusesc sa retina mult mai bine caldura. In ceea ce priveste grosimea lor trebuie sa avem in vedere ca un material mai gros se va incalzi mult mai greu, iar cheltuielile vor creste.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Parchet masiv? Afla cum il poti monta, reconditiona si intretine Parchet masiv? Afla cum il poti monta, reconditiona si intretine
Galeria Buhara | Structura si culoarea chilimurilor Galeria Buhara | Structura si culoarea chilimurilor
Placari cu piele naturala pentru pereti si pardoseli Placari cu piele naturala pentru pereti si pardoseli
Montarea parchetului – actiuni premergatoare Montarea parchetului – actiuni premergatoare
O sapa "inteligenta" O sapa "inteligenta"
Parchet laminat sau stratificat? Iata care sunt avantajele si dezavantajele Parchet laminat sau stratificat? Iata care sunt avantajele si dezavantajele

Vezi mai multe articole