Pedepsele pentru infractiunile de la bloc

13 iulie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Vi s-a intamplat sa gasiti scrisorile desfacute in cutia postala, sa fiti injurat de un vecin sau sa va gasiti bunurile distruse la subsol? Toate acestea sunt infactiuni, iar faptasii sunt aspru pedepsiti de lege. Va prezentam partea a doua a materialului publicat ieri in ziarul Libertatea. Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania (FAPR) ne spune azi ce infactiuni savarsesc locatarii de la bloc
 
Violarea secretului corespondentei. Art. 28 din Constitutia Romaniei prevede ca secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil. Incalcarea dreptului fundamental la secretul corespondentei este incriminat de art. 195 Cod Penal, potrivit caruia deschiderea unei corespondente adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicari efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanta, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
 
Insusirea bunului gasit. Potrivit art. 216 Cod Penal fapta de a nu preda in termen de 10 zile un bun gasit autoritatilor sau celui care l-a pierdut sau a dispune de acel bun ca de al sau, se pedepseste cu inchisoarea de la 1 luna la 3 luni sau cu amenda.
 
Distrugerea. Potrivit art. 217 Cod Penal distrugerea, degradarea ori aducerea in stare de neintrebuintare a unui bun apartinand altuia sau impiedicarea luarii masurilor de conservare ori salvare a unui astfel de bun, precum si inlaturarea masurilor luate, se pedepsesc cu inchisoarea de la 1 luna la 3 ani sau cu amenda.
 
Distrugerea din culpa. Distrugerea, degradarea ori aducerea in stare de neintrebuintare, din culpa, a unui bun chiar daca acesta apartine faptuitorului, in cazul in care fapta este savarsita prin incendiere, explozie, sau prin orice asemenea mijloace si daca rezulta pericol public, se pedepseste cu inchisoarea de la 1 luna la 2 ani sau amenda.
 
Tulburarea folosintei locuintei. Potrivit art. 320 Cod Penal, fapta prin care se tulbura in mod repetat folosinta locuintei dintr-un imobil, ori prin care se impiedica folosinta normala a locuintei se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
 
Insulta. Onoarea si reputatia persoanei sunt aparate prin lege, art. 1 alin. 3 din Constitutia Romaniei stabilind ca, tara noastra este un stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, fiind una dintre valorile supreme, este garantata. Potrivit art. 205 Cod Penal, atingerea adusa onoarei sau reputatiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocura, se pedepseste cu inchisoarea de la 1 luna la 2 ani sau cu amenda.
 
Calomnia. Conform art. 206 Cod Penal afirmarea ori imputarea in public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate, privitoare la o persoana, care, daca ar fi adevarata ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara, ori dispretului public, se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.
 
Ultrajul. Potrivit art. 239 Cod Penal, insulta, calomnia ori amenintarea savarsite nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa, contra unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, aflat in exercitiul functiunii, se pedepsesc cu inchisoarea de la 3 luni la 4 ani.
 
Sursa: Libertatea

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Secretul scumpirii locuintelor Secretul scumpirii locuintelor
Usoara crestere a pretului locuintelor la nivel mondial in trimestrul II Usoara crestere a pretului locuintelor la nivel mondial in trimestrul II
Agentiile imobiliare pierd teren. Proprietarii si cumparatorii renunta la serviciile lor Agentiile imobiliare pierd teren. Proprietarii si cumparatorii renunta la serviciile lor
Panouri solare pentru 16.000 de romani Panouri solare pentru 16.000 de romani
BenQ iti aduce acasa experienta cinematografica 4K UHD BenQ iti aduce acasa experienta cinematografica 4K UHD
Impozit de 2% pe tranzactiile imobiliare si de 3% pe cladirile firmelor, de la 1 ianuarie Impozit de 2% pe tranzactiile imobiliare si de 3% pe cladirile firmelor, de la 1 ianuarie

Vezi mai multe articole