Peste 500 mil. euro, costul racordarii unui milion de romani la apa potabila

16 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Proiectele de mediu vor fi implementate in urmatorii cinci ani
Pana in 2013 trebuie atrase inca 4,5 miliarde euro fonduri nerambursabile
A sasea parte dintre romanii care inca nu au acces la apa potabila si canalizare vor beneficia de aceste servicii in urmatorii cinci ani, prin implementarea a sase proiecte de mediu deja aprobate de Comisia Europeana (CE). Anuntul a fost facut ieri de ministrul de resort, Attila Korodi, cu precizarea ca, valoarea proiectelor este de peste jumatate de miliard de euro, potrivit Tratatului de Aderare, Romania trebuind sa creasca accesul locuitorilor la reteaua de apa potabila si canalizare cu 10% fata de cea actuala.
Conform declaratiei citate de NewsIn, proiectele aprobate pana in prezent vor indeplini jumatate din angajamentele Romaniei, astfel ca, dupa ce vor fi construite si reabilitate statiile de epurare, precum si retelele de canalizate preconizate pentru zonele Cluj - Salaj, Giurgiu, Turda - Campia Turzii, Calarasi, Sibiu si Tulcea, inca 5% din populatia Romaniei va beneficia de acces la serviciile publice de apa potabila si canalizare.
Korodi, dezamagit de slaba prezenta la discutii a autoritatilor locale
In acest sens, ministrul Mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi, s-a intalnit ieri cu primari si presedinti ai Consiliilor Judetene, pentru a discuta despre cum pot fi atrase, pana in 2013, cele 4,5 miliarde euro reprezentand fonduri nerambursabile din Programul Operational Sectorial (POS) Mediu.
Aratandu-se dezamagit de slaba prezenta in sala a alesilor locali, Korodi a anuntat ca ministerul pe care-l reprezinta va sprijini autoritatile pentru a absorbi banii comunitari, daca acestea se vor implica in elaborarea unor proiecte viabile.
"Daca isi imagineaza cineva ca drumul pana la obtinerea undei verzi din partea Comisiei Europene este simplu se insala. Este, daca vreti, si o chestiune de mentalitate a celor responsabili in accesarea si cheltuirea fondurilor si de vointa in a profita la maximum de sansele pe care banii europeni ii ofera tarii noastre", a declarat ministrul Mediului.
Proiectele de mediu care se refera, printre altele, la infrastructura de apa si retelele de canalizare, gestionarea deseurilor, protectia impotriva inundatiilor si termoficare vor fi cofinantate de Romania cu aproximativ 1,1 miliarde euro.
 
Doar 11,5 milioane de locuitori beneficiaza de canalizare
La sfarsitul lunii februarie, ministrul Mediului anunta ca peste 30 la suta din populatia Romaniei nu este racordata la retelele de alimentare cu apa potabila si la canalizare, tara noastra situandu-se pe locul doi in UE, dupa Polonia, la necesarul de investitii in modernizarea retelei de apa. "Doar 52 la suta din populatia Romaniei beneficiaza de servicii de canalizare si alimentare cu apa, in timp ce 16 la suta nu beneficiaza de servicii de alimentare cu apa potabila, si 32 la suta nu beneficiaza de alimentare cu apa si de canalizare", afirma atunci Korodi.
Precizand ca tara noastra "sta foarte prost" la acest capitol comparativ cu alte state din UE, Korodi a exemplificat cazul Cehiei, unde 90 la suta din populatie beneficiaza de retele de alimentare cu apa si canalizare, si al Ungariei, unde acelasi procent beneficiaza de reteaua de alimentare cu apa si 62 la suta de servicii de canalizare.
Romania are o retea de canalizare de 18.381 de kilometri, doar 11,5 milioane de locuitori fiind racordati la sistemul de canalizare. Practic, 90 la suta dintre locuitorii aflati in mediul urban beneficiaza de canalizare si doar 10 la suta din locuitorii aflati in mediul rural au acces la reteaua de canalizare.
 
Peste 50% din apele contaminate nu sunt epurate
Romania se afla intr-o situatie negativa si in ceea ce priveste gestionarea apelor epurate si a deseurilor. "Peste 50 la suta din apele contaminate nu sunt epurate. Este o situatie provocata de faptul ca din cele 1.300 de statii de epurare a apelor, peste 63 la suta nu functioneaza. Astfel de probleme se inregistreaza si in orase mari precum Bucuresti si Craiova", a spus ministrul in urma cu patru luni.
Sustinand ca, pana in 2018, Romania va trebui sa investeasca aproximativ 9,5 miliarde euro pentru dezvoltarea retelei de alimentare cu apa si canalizare in orasele cu peste 10.000 de locuitori, Korodi a afirmat ca 5,7 milioane de euro sunt destinate statiilor de epurare, restul de 3,8 milioane euro urmand sa fie folosite pentru retelele de canalizare.
Conform statisticilor, Romania produce anual 36,7 milioane tone de deseuri, respectiv 100.000 de tone pe zi, din care 71 la suta din activitati industriale si 29 la suta deseuri produse de orase.
Potrivit Ministerului Mediului, cifrele vor creste cu 0,8 la suta pe an in ceea ce priveste deseurile municipale. Din cantitatea de deseuri, aproximativ 20 la suta nu sunt reciclabile, cantitatea de deseuri produse zilnic de un roman fiind de aproximativ 5 kilograme. Cu toate acestea, potrivit lui Korodi, "doar doi la suta din deseurile reciclabile sunt in cele din urma reciclate".
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Exploram Inovatia si Eleganta: Motive de Bucurie la #BifeSim2023 Exploram Inovatia si Eleganta: Motive de Bucurie la #BifeSim2023
Ceresit Suport: prima aplicatie dedicata meseriasilor si consumatorilor finali Ceresit Suport: prima aplicatie dedicata meseriasilor si consumatorilor finali
Impozite Impozite
Lux imobiliar in mahalaua Ferentari Lux imobiliar in mahalaua Ferentari
Din cauza termenelor prea scurte prevazute in lege, persoanele cu venituri mici ar putea ramane fara ajutoare pentru incalzire Din cauza termenelor prea scurte prevazute in lege, persoanele cu venituri mici ar putea ramane fara ajutoare pentru incalzire
Bancile se gandesc la profit cand ofera o rata mai mica pentru clientii exemplari - 06 Februarie 2009 Bancile se gandesc la profit cand ofera o rata mai mica pentru clientii exemplari - 06 Februarie 2009

Vezi mai multe articole