Podul casei, o mansarda rustica de vis

05 iunie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cand eram copii, podul bunicii era locul misterios si fabulos, care ascundea tot felul de comori ce asteptau sa fie descoperite. Azi este doar un loc prafuit, in care sunt depozitate si uitate tot felul de lucruri care nu ne mai trebuie. Nu-i asa ca ar fi frumos daca podul s-ar transforma intr-o senzationala mansarda in stil rustic? Evident, acest lucru nu se poate intampla peste noapte, este nevoie de un buget si de efectuarea unor lucrari de reconditionare, amenajare si decorare a vechiului pod.

mansarda rustica

In primul rand trebuie realizate doua lucruri: amenajarea caii de acces catre mansarda si stabilirea locatiilor ferestrelor. Pentru scara va trebui sa largesti gura podului (de obicei, aceasta este mica, bunicii urcau in pod cu o scara utilitara) si sa amenajezi o scara cu trepte si balustrada. In cazul ferestrelor, daca acoperisul este in 2 ape, deci are si 2 ziduri triunghiulare, poti anemaja ferestrele chiar in zid. Daca este in 4 ape, atunci va trebui sa decupezi o suprafata din acoperis. De obicei, ferestrele unei mansarde nu sunt in zid ci amenajate in acoperis. Apoi trebuie realizata o termoizolare a acoperisului, intre capriori. Podul mai trebuie si pardosit. Evident, nu vei pune parchet laminat daca vrei sa obtii o mansarda rustica, ci vei pardosi cu scandura pe care apoi o vei trata cu uleiuri si rasini, pentru a obtine culoarea pamantului sau nuante de galben de toamna.

Ideal ar fi sa nu amenajezi mai multe camere, ci sa ai o mansarda imensa.

Cand toate aceste lucrari sunt gata, nu-ti ramane decat sa amenajezi si sa decorezi mansarda. Un pat de 2 persoane plus noptiere, eventual si o canapea cu fotolii. Toate vintage, in niciun caz moderne, din piele. Foloseste cergi de Maramures in locul cuverturilor.

Pe podea, in loc de covoare persane, foloseste blanuri de urs sau de oaie. La fel de indicate sunt si covoarele din iuta, tesute la razboi manual, cu motive populare. Poti sa decorezi peretii-tavan cu ulcele si vase din lut ars, linguri cioplite din lemn sau chiar flinte de pe vremuri. De mare efect sunt si lazile si cuferele din lemn masiv, ranforsate cu fier si incuiate cu un lacat masiv, in care a stat zestrea bunicii, inainte de a se marita. Sau valiza din lemn cu lacatel, pe care bunicul si tatal au avut-o cu ei cand au plecat in armata.

Daca podul s-ar transforma intr-o senzationala mansarda in stil rustic? Evident, acest lucru nu se poate intampla peste noapte, este nevoie de un buget si de efectuarea unor lucrari de reconditionare, amenajare si decorare a vechiului pod. In primul rand trebuie realizate doua lucruri: amenajarea caii de acces catre mansarda si stabilirea locatiilor ferestrelor. Pentru scara va trebui sa largesti gura podului (de obicei, aceasta este mica, bunicii urcau in pod cu o scara utilitara) si sa amenajezi o scara cu trepte si balustrada. In cazul ferestrelor, daca acoperisul este in 2 ape, deci are si 2 ziduri triunghiulare, poti anemaja ferestrele chiar in zid. Daca este in 4 ape, atunci va trebui sa decupezi o suprafata din acoperis. De obicei, ferestrele unei mansarde nu sunt in zid ci amenajate in acoperis. Apoi trebuie realizata o termoizolare a acoperisului, intre capriori. Podul mai trebuie si pardosit. Evident, nu vei pune parchet laminat daca vrei sa obtii o mansarda rustica, ci vei pardosi cu scandura pe care apoi o vei trata cu uleiuri si rasini, pentru a obtine culoarea pamantului sau nuante de galben de toamna. Ideal ar fi sa nu amenajezi mai multe camere, ci sa ai o mansarda imensa.

Cand toate aceste lucrari sunt gata, nu-ti ramane decat sa amenajezi si sa decorezi mansarda. Un pat de 2 persoane plus noptiere, eventual si o canapea cu fotolii. Toate vintage, in niciun caz moderne, din piele. Foloseste cergi de Maramures in locul cuverturilor. Pe podea, in loc de covoare persane, foloseste blanuri de urs sau de oaie. La fel de indicate sunt si covoarele din iuta, tesute la razboi manual, cu motive populare. Poti sa decorezi peretii-tavan cu ulcele si vase din lut ars, linguri cioplite din lemn sau chiar flinte de pe vremuri. De mare efect sunt si lazile si cuferele din lemn masiv, ranforsate cu fier si incuiate cu un lacat masiv, in care a stat zestrea bunicii, inainte de a se marita. Sau valiza din lemn, cu lacatel, pe care bunicul si tatal au avut-o cu ei cand au plecat in armata.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Amenajarea unei garsoniere inedite in podul casei Amenajarea unei garsoniere inedite in podul casei
Ce trebuie sa stii despre rulourile opace din colectia Colour By You de la VELUX Ce trebuie sa stii despre rulourile opace din colectia Colour By You de la VELUX
Cum transformi un pod in mansarda locuibila: sfaturi generale Cum transformi un pod in mansarda locuibila: sfaturi generale
Constructie mansarda – Tutorial de fono/termoizolare Constructie mansarda – Tutorial de fono/termoizolare
5 lucruri specifice muncii la birou cărora nu le vom duce dorul 5 lucruri specifice muncii la birou cărora nu le vom duce dorul
Ruloul exterior parasolar si ruloul opac interior VELUX – un duo ideal pentru mansarda ta! Ruloul exterior parasolar si ruloul opac interior VELUX – un duo ideal pentru mansarda ta!

Vezi mai multe articole