Podul casei, o mansarda rustica de vis

05 iunie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cand eram copii, podul bunicii era locul misterios si fabulos, care ascundea tot felul de comori ce asteptau sa fie descoperite. Azi este doar un loc prafuit, in care sunt depozitate si uitate tot felul de lucruri care nu ne mai trebuie. Nu-i asa ca ar fi frumos daca podul s-ar transforma intr-o senzationala mansarda in stil rustic? Evident, acest lucru nu se poate intampla peste noapte, este nevoie de un buget si de efectuarea unor lucrari de reconditionare, amenajare si decorare a vechiului pod.

mansarda rustica

In primul rand trebuie realizate doua lucruri: amenajarea caii de acces catre mansarda si stabilirea locatiilor ferestrelor. Pentru scara va trebui sa largesti gura podului (de obicei, aceasta este mica, bunicii urcau in pod cu o scara utilitara) si sa amenajezi o scara cu trepte si balustrada. In cazul ferestrelor, daca acoperisul este in 2 ape, deci are si 2 ziduri triunghiulare, poti anemaja ferestrele chiar in zid. Daca este in 4 ape, atunci va trebui sa decupezi o suprafata din acoperis. De obicei, ferestrele unei mansarde nu sunt in zid ci amenajate in acoperis. Apoi trebuie realizata o termoizolare a acoperisului, intre capriori. Podul mai trebuie si pardosit. Evident, nu vei pune parchet laminat daca vrei sa obtii o mansarda rustica, ci vei pardosi cu scandura pe care apoi o vei trata cu uleiuri si rasini, pentru a obtine culoarea pamantului sau nuante de galben de toamna.

Ideal ar fi sa nu amenajezi mai multe camere, ci sa ai o mansarda imensa.

Cand toate aceste lucrari sunt gata, nu-ti ramane decat sa amenajezi si sa decorezi mansarda. Un pat de 2 persoane plus noptiere, eventual si o canapea cu fotolii. Toate vintage, in niciun caz moderne, din piele. Foloseste cergi de Maramures in locul cuverturilor.

Pe podea, in loc de covoare persane, foloseste blanuri de urs sau de oaie. La fel de indicate sunt si covoarele din iuta, tesute la razboi manual, cu motive populare. Poti sa decorezi peretii-tavan cu ulcele si vase din lut ars, linguri cioplite din lemn sau chiar flinte de pe vremuri. De mare efect sunt si lazile si cuferele din lemn masiv, ranforsate cu fier si incuiate cu un lacat masiv, in care a stat zestrea bunicii, inainte de a se marita. Sau valiza din lemn cu lacatel, pe care bunicul si tatal au avut-o cu ei cand au plecat in armata.

Daca podul s-ar transforma intr-o senzationala mansarda in stil rustic? Evident, acest lucru nu se poate intampla peste noapte, este nevoie de un buget si de efectuarea unor lucrari de reconditionare, amenajare si decorare a vechiului pod. In primul rand trebuie realizate doua lucruri: amenajarea caii de acces catre mansarda si stabilirea locatiilor ferestrelor. Pentru scara va trebui sa largesti gura podului (de obicei, aceasta este mica, bunicii urcau in pod cu o scara utilitara) si sa amenajezi o scara cu trepte si balustrada. In cazul ferestrelor, daca acoperisul este in 2 ape, deci are si 2 ziduri triunghiulare, poti anemaja ferestrele chiar in zid. Daca este in 4 ape, atunci va trebui sa decupezi o suprafata din acoperis. De obicei, ferestrele unei mansarde nu sunt in zid ci amenajate in acoperis. Apoi trebuie realizata o termoizolare a acoperisului, intre capriori. Podul mai trebuie si pardosit. Evident, nu vei pune parchet laminat daca vrei sa obtii o mansarda rustica, ci vei pardosi cu scandura pe care apoi o vei trata cu uleiuri si rasini, pentru a obtine culoarea pamantului sau nuante de galben de toamna. Ideal ar fi sa nu amenajezi mai multe camere, ci sa ai o mansarda imensa.

Cand toate aceste lucrari sunt gata, nu-ti ramane decat sa amenajezi si sa decorezi mansarda. Un pat de 2 persoane plus noptiere, eventual si o canapea cu fotolii. Toate vintage, in niciun caz moderne, din piele. Foloseste cergi de Maramures in locul cuverturilor. Pe podea, in loc de covoare persane, foloseste blanuri de urs sau de oaie. La fel de indicate sunt si covoarele din iuta, tesute la razboi manual, cu motive populare. Poti sa decorezi peretii-tavan cu ulcele si vase din lut ars, linguri cioplite din lemn sau chiar flinte de pe vremuri. De mare efect sunt si lazile si cuferele din lemn masiv, ranforsate cu fier si incuiate cu un lacat masiv, in care a stat zestrea bunicii, inainte de a se marita. Sau valiza din lemn, cu lacatel, pe care bunicul si tatal au avut-o cu ei cand au plecat in armata.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Izolarea podului: solutie de corectare a unei lucrari gresite Izolarea podului: solutie de corectare a unei lucrari gresite
Refacerea planseului: sfaturi complete pentru o lucrare de manual Refacerea planseului: sfaturi complete pentru o lucrare de manual
Amenajarea subsolului si a mansardei Amenajarea subsolului si a mansardei
Vata de sticla vs vata bazaltica: avantaje, dezavantaje si “rezistenta” la rozatoare Vata de sticla vs vata bazaltica: avantaje, dezavantaje si “rezistenta” la rozatoare
Amenajarea mansardei: o baie luminoasa si confortabila intr-un spatiu redus Amenajarea mansardei: o baie luminoasa si confortabila intr-un spatiu redus
5 modele de mansarda cu spatiul utilizat la maximum 5 modele de mansarda cu spatiul utilizat la maximum

Vezi mai multe articole