Potentialul lemnului - termoizolare

Potentialul lemnului - termoizolare

12 septembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Potentialul padurilor
 
Lemnul este un material de constructie extraordinar, ideal pentru reabilitarea termica a caselor vechi, caci, prin natura lui, reduce pierderile de caldura. Totusi, este prea putin folosit pentru renovare, iar noi va vom da cateva sugestii in acest sens.
 
Cine are in vedere ridicarea unei constructii noi, respectiv renovarea celei existente, si isi doreste totodata un climat placut in locuinta pe durata intregului an, trebuie sa ia in calcul atat asigurarea unei protectii suficiente impotriva arsitei din lunile de vara, cat si termoizolatia indispensabila pe timp friguros. O izolatie termica de calitate garanteaza ca temperatura din locuinta va ramane in limitele acceptabile chiar si in zilele caniculare. Iar sistemele termoizolante necesare acestui scop pot fi aplicate deopotriva la interior si exterior.
 
Pentru reabilitare termica
Pentru izolatiile termice de la exterior, se utilizeaza elemente speciale de mare eficienta, atasate la fatada cladirii. In acest fel, la numei 2-3 zile dupa aplicare, cladirea beneficiaza deja de un invelis termic optim. Totusi, adeseori, termoizolatia poate fi aplicata doar la interior, mai ales in cazul fatadelor aflate sub incidenta legii patrimoniului sau atunci cand distanta fata de proprietatile invecinate e prea mica. In aceste situatii, lemnul reprezinta solutia optima, deoarece sistemele termoizolatoare care il folosesc garanteaza aceeasi protectie termica precum celelalte materiale folosite in acest scop, avand si avantajul ca, datorita grosimii reduse a stratului protector, spatiul locuibil nu e diminuat prea mult.
Va sfatuim sa urmati aceste recomandari, tinand cont ca majoritatea lucrarilor de renovare nu necesita autorizatie de constructie. De exemplu, proprietarii pot inlocui ferestrele sau renova acoperisul la libera alegere. Totusi, in cazul reabilitarilor energetice, logic ar fi sa apelati la consultanta de specialitate, oferita de firme si arhitecti. La fel trebuie procedat si daca e vorba de placari exterioare complicate, lucrari ce trebuie lasate intotdeauna in seama personalului specializat.
 
Casele pasive
Folositi tehnologia de ultima generatie aplicata la executia asa-numitelor case pasive! Prin acest termen sunt definite acele locuinte care, prin materialele folosite si sistemele de climatizare montate, au un consum foarte redus de energie, cu efecte nocive reduse asupra mediului inconjurator.
click stanga pentru a mari imaginea
Caci majoritatea caselor pasive ridicate pana in prezent sunt construite din lemn. Ele sunt extrem de bine izolate, atingand un necesar termic de numai 15 kwh, lucru perfect posibil datorita valorificarii, in locul instalatiilor obisnuite, si a altor surse termice (energia solara, caldura corporala sau cea dezvoltata de aparatele electrice, ca de exemplu becurile, frigiderul sau televizorul).
 
Cat de mare poate fi economia realizata prin aplicarea tehnicilor moderne de termoizolare? Sa spunem doar ca, mai ales in cazul cladirilor mai vechi, reabilitarea energetica se resimte imediat la nivelul costurilor, investitia amortizandu-se foarte rapid. Astfel, nu e deloc o exceptie ca, in cazul unei atare cladiri, cheltuielile pentru incalzire sa scada chiar si cu 90%.
 
Sa aruncam o privire si asupra fatadelor din lemn. Daca sunt executate in combinatie cu o termoizolatie complementara, ele apara zidaria de inghet, facilitand cresterea temperaturii peretilor la interior. O fatada din lemn reprezinta modalitatea cea mai sigura, mai simpla si mai convenabila ca pret pentru termoizolarea suplimentara a peretilor exteriori, stiut fiind ca scopul oricarei lucrari de reabilitare energetica poate fi enuntat ca fiind mentinerea unei temperaturi constante inauntru.
 
Este important de mentionat ca fatadele pe baza de lemn pot fi realizate in cazul oricarui tip de perete exterior. Cel acoperit cu tencuiala sau caramida aparenta, de exemplu, nu trebuie modificat sau tratat special, deoarece atat invelisul exterior din lemn cat si termoizolatia vor fi fixate pur si simplu pe el. In plus, recurgand la aceasta procedura, pot fi indeplinite rapid si durabil cerintele legislatiei europene in vigoare privind economisirea energiei. Si inca un avantaj: o izolare termica de calitate a cladirii va creste si valoarea ei de piata. Daca alegeti lemnul pentru a va renova casa, puteti beneficia de un invelis termic de inalta calitate, utilizat deja de tot mai multi beneficiari. Placile termoizolatoare din fibre lemnoase pot fi aplicate astazi oriunde in casa. Ele stopeaza pierderile de caldura ale locuintei si reduc necesarul de energie termica al acesteia. Specialistii folosesc materiale termoizolatoare fibrolemnoase la mansarda, pentru a izola termic, printre altele, spatiul dintre capriorii acoperisului sau peretii interiori, exteriori si despartitori.
 
Controverse
Lemnul arde?
Lemnul arde cu o viteza de 0,7 mm/minut, dar restul sectiunii isi pastreaza intreaga capacitate portanta. A fost demonstrat ca o fatada din lemn construita corect nu permite extinderea rapida a focului. Daca flacara iese prin fereastra, ea va afecta intotdeauna si fereastra situata deasupra, indiferent din ce e realizata.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Aplicatiile lemnului compozit in constructii Aplicatiile lemnului compozit in constructii
"Ce material este mai bun pentru zidarie: caramida sau BCA?" "Ce material este mai bun pentru zidarie: caramida sau BCA?"
Tine-te departe de incendii. Construieste cu BCA Tine-te departe de incendii. Construieste cu BCA
 De ce este important sa aplicam amorsa De ce este important sa aplicam amorsa
Chitul de rosturi Ceresit CE 40 cu tehnologia Silica Active Chitul de rosturi Ceresit CE 40 cu tehnologia Silica Active
Radioactivitatea în construcții: periculoasă sau nu? Radioactivitatea în construcții: periculoasă sau nu?

Vezi mai multe articole