Renovarea locuintelor se face "la negru" - 10 Martie 2009

10 martie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Renovarea locuintelor se face „la negru”
10 Martie 2009
 
IN VREME DE CRIZA. Scaderea preturilor la mana de lucru si materiale nu a putut impiedica reducerea comenzilor. Oamenii se uita la fiecare ban si prefera sa evite taxele la stat.
 
Criza a ieftinit renovarea locuintei, dar numarul clientilor s-a redus la jumatate, spun meseriasii din domeniu. Materialele de constructii sunt cu pana la 30% mai ieftine, in timp ce manopera se negociaza „la sange”. Muncitorii nu vor cu niciun chip sa piarda vreun musteriu, astfel ca sunt dispusi sa lase chiar si 20% din pret.
 
In urma cu sase-sapte luni, Alin Raceanu din Gorj nu-si mai vedea capul de treburi. Meserias serios si cu experienta, era solicitat pentru activitati diverse, chiar si in Capitala: ba punea parchetul la mai multe apartamente de bloc, ba repara instalatiile la niste vile si monta gresie si faianta pentru cateva firme. „Acum merge mult mai prost. Mai e de lucru, dar banii sunt putini si concurenta e mare”, ofteaza barbatul.
 
Concurenta cu euronavetistii
 
Pe langa muncitorii dati afara de la firme, mai sunt si cei veniti din Spania si Italia - mesteri priceputi, dar invatati cu sumele primite in Occident. „Eu lucrez cu niste baieti, colaboratori, pe care-i chem cand am nevoie. Nu-i usor sa prinzi o comanda - ele mai vin de la oameni cu stare, care au apartamente mari sau cu vile”, comenteaza Raceanu. In general, un muncitor castiga circa opt lei/ora, daca lucreaza liber, iar ca angajat castiga de la 1.000 la 2.000 de lei pe luna.
 
Mai greu le este muncitorilor necalificati din zonele sarace, care faceau naveta la oras si lucrau in echipe organizate adhoc. „Nu m-a mai chemat nimeni de aproape o luna si am mai lucrat doar pe ici, pe colo, pe aici prin sat. Sper sa fie mai bine, ca vine primavara, si oamenii mai dau o varuiala”, spune Costica, un tanar din comuna Valcelele. Pentru ca vede ca situatia e grea, nu mai are pretentii la bani si accepta sa negocieze „o suma decenta”.
 
Speranta e la autoritati
 
Nici firmele n-au o viata prea usoara, mai ales de cand beneficiarii, si asa putini, prefera sa lucreze cu meseriasi particulari. „S-a inmultit munca «la negru». Oamenilor li se pare mai ieftin sa lucreze cu «privati», pentru ca nu se platesc taxe”, afirma Ion Stanescu, directorul Star Construct 97 Exim.
 
Chiar daca preturile au scazut simtitor, numarul comenzilor abia ajunge la jumatate din volumul care era in aceeasi perioada a anului trecut. Mai multe materiale de constructie sunt mai ieftine fata de acum cateva luni - gresia, faianta si chiar granitul si marmura au pierdut cam 25%- 30% din preturi. Numai vopselurile au ramas la acelasi nivel.
 
Criza a adus insa firmelor si vesti bune: angajati mai bine pregatiti si mai putin pretentiosi. „Piata muncii din constructii a facut multe disponibilizari. Acum au ramas in activitate cei care chiar se pricep”, e de parere Ion Bunghez, directorul Lucs SA, din Brasov. Acesta sustine ca speranta iesirii din impas vine astazi din partea autoritatilor locale.
 
Acestea au anuntat ca vor demara lucrarile pentru refacerea fatadelor la monumente si cladiri istorice, activitate la care vor participa multi specialisti din domeniu. „In plus, curand vine curatenia de primavara”, spune Bunghez.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Boom imobiliar in Moldova, cu banii capsunarilor Boom imobiliar in Moldova, cu banii capsunarilor
Cota unica ieftineste locuintele Cota unica ieftineste locuintele
PSD propune 50.000 de locuinte pentru tineri cu chirie subventionata de stat - 15 Iulie 2009 PSD propune 50.000 de locuinte pentru tineri cu chirie subventionata de stat - 15 Iulie 2009
Imobiliarii, primele victime romanesti ale crizei mondiale Imobiliarii, primele victime romanesti ale crizei mondiale
Topul celor mai ieftine locuinte noi finalizate din Bucuresti si Ilfov - 09 Septembrie 2009 Topul celor mai ieftine locuinte noi finalizate din Bucuresti si Ilfov - 09 Septembrie 2009
Paradisul imobiliar, la final. Tranzactiile imobiliare comerciale ale populatiei ar putea fi impozitate cu 16% - 11 Martie 2009 Paradisul imobiliar, la final. Tranzactiile imobiliare comerciale ale populatiei ar putea fi impozitate cu 16% - 11 Martie 2009

Vezi mai multe articole