Sanse mici pentru tineri sa primeasca locuinte de la primarii

07 iulie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Mii de tineri bucuresteni se afla pe listele de asteptare pentru a primi o casa din partea primariilor, fie ea si cu chirie. Multi dintre ei si-au pierdut deja speranta si incep sa isi construiasca viata de cuplu in casa sau apartamentul de doua sau trei camere, in care mai locuiesc si parintii, si unul sau doi frati.
Primariile de sector nu au bani sa investeasca in construirea de locuinte, considerand prioritare alte proiecte, iar Primaria Capitalei nu mai are nicio treaba cu acest subiect din 2003, de cand s-a desfiintat Serviciul de Spatiu Locativ. Oricine se adreseaza Primariei Capitalei cerand casa primeste acelasi raspuns: "De locuinte se ocupa primariile de sector. Intrati pe site-urile lor sau intrati pe site-ul www.anl.ro". Ajuns la primaria de sector, tanarul afla ca trebuie sa aiba domiciliul in sectorul respectiv. si ca trebuie sa umple un dosar cu hartii. Una dintre conditiile esentiale este ca locuintele pentru tineri sunt date spre inchiriere persoanelor care nu depasesc varsta de 35 de ani. Asa spune legea. O alta conditie este ca acestia trebuie sa aiba o situatie sociala precara, si banii pe care ii au sa nu le permita sa inchirieze o locuinta la pretul pietei. In Bucuresti sunt sectoare in care nu s-a mai construit de ceva timp. Spre exemplu, in sectorul 1 si in sectorul 5 nu s-au mai construit locuinte pentru tineri, chiar daca acest "deziderat" se afla pe lista promisiunilor electorale. Erau ceva sperante pentru ANL Henri Coanda in sectorul 1, stopate pentru moment de aparitia cererilor de revendicare asupra terenului. "Eu cred ca cei care au depus revendicari nu au teren acolo, pentru ca eu am dat autorizatiile in regula. E problema ANL si a justitiei sa rezolve situatia", ne-a declarat primarul Andrei Chiliman. In sectorul 3 sunt 6.000 de cereri de locuinte. "Vom avea 350 de apartamente pentru tineri si persoanele evacuate, in trei locatii: pe Splaiul Unirii - Mihai Bravu, Aleea Cioplea si Calea Dudesti", a declarat Liviu Negoita. Eforturi face si primarul sectorului 2, Neculai Ontanu. In complexul din curtea Spitalului Colentina sunt in finalizare lucrarile pentru 140 de unitati locative - 70 de garsoniere si 70 de apartamente cu doua camere, destinate inchirierii pentru tineri. In zona Maior Bacila - Colentina se vor construi, in acelasi scop, 332 de garsoniere si apartamente cu doua camere. La Planorama vor fi 1.104 apartamente. Alte 200 de apartamente - in strada Luigi Galvani. Cel mai bine pare sa se descurce sectorul 6. In prezent, 427 de solicitari de locuinte pentru tineri sunt in baza de date a primariei. In cartierul Brancusi au fost date in folosinta 1.120 de locuinte: 710 garsoniere, 312 apartamente de 2 camere, 98 apartamente de 3 camere. Primii chiriasi s-au mutat la sfarsitul anului 2005. Primarul de la 4, Adrian Inimariu, este pesimist: primaria nu va reusi sa acopere cele 2.300 de cereri chiar daca s-a reusit finalizarea primului bloc din cartierul Tonitza.
 
Deoarece legislatia s-a modificat, aducandu-se o serie de amendamente - inclusiv criteriilor de acces si de ierarhizare - depunerea de dosare pentru locuintele ANL s-a sistat. Noile dosare vor fi primite dupa ce criteriilor vor fi aprobate de Consiliul local, hotararea Consiliului local va fi avizata de Ministerul Transporturilor, forma finala aprobata de MTCT va fi din nou aprobata de Consiliul local, care va fi avizata apoi de prefectura.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

De Sarbatori gatesti rapid alaturi de Tefal De Sarbatori gatesti rapid alaturi de Tefal
Amenajarile cele mai profitabile nu sunt intotdeauna si cele mai costisitoare Amenajarile cele mai profitabile nu sunt intotdeauna si cele mai costisitoare
Cum strangea Irina Jianu bani de la constructori Cum strangea Irina Jianu bani de la constructori
Casa Radio Casa Radio
Produsele SIKA, folosite in proiecte arhitecturale emblematice Produsele SIKA, folosite in proiecte arhitecturale emblematice
Centrala de dupa scumpiri Centrala de dupa scumpiri

Vezi mai multe articole