Saracii vor o casa mai mult decat bogatii

15 iulie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Un roman din zece estimeaza ca-si va cumpara o casa in urmatorii trei ani, pondere cu mult peste media din statele central si est-europene, arata un studiu al grupului UniCredit.
 
In cazul romanilor, dorinta de a-si cumpara o casa este invers proportionala cu veniturile lunare. Specialistii din domeniu spun insa ca intentia nu inseamna si putere de cumparare.
 
Datele releva ca 11% din populatia Romaniei are in plan achizitia unei locuinte pana la sfarsitul lui 2010. Alte 9% doresc sa aiba o casa in proprietate in urmatorii zece ani si 5% in mai mult de zece ani.
 
La nivelul statelor centrale si est europene, doar 6% din populatie are in vedere cumpararea unui imobil in urmatorii trei ani. Piata imobiliara bucuresteana da insa semne de oboseala: apartamentele vechi s-au ieftinit cu 12% in al doilea trimestru, fata de primele trei luni ale anului, arata analiza site-ului imobiliar MagazinulDeCase. ro. In acelasi timp, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la vanzare sunt cu 51% mai multe case, ceea ce reprezinta o supraoferta, neacoperita de cresterea cererii.
 
Intentia nu este putere de cumparare
 
Specialistii din domeniu spun ca intentia nu inseamna si putere de cumparare. „Studiul este optimist. Romanii spera si isi doresc, dar dezideratele lor nu sunt acelasi lucru cu realitatea, in contextul in care metrul patrat construit continua sa se scumpeasca, iar costurile finantarii cresc“, spune directorul de expansiune la compania de consultanta
imobiliara Coldwell Banker.
 
„Pentru ca toti sa obtina locuinta dorita, ar insemna sa fie realizate circa 700.000 de tranzact ii anual, adica aproape de doua ori mai multe fata de cifrele din prezent“, comenteaza Calin Clinciu, director de dezvoltare la Euroest. Un alt studiu al UniCredit evidentia, in urma cu doua luni, ca un sfert dintre romani ar dori sa-si cumpere o locuinta in urmatorii zece ani, dar, in prezent, numai 7,5% dintre ei - respectiv circa 400.000 de persoane - au si potentialul de finantare necesar, pe baza venitului declarat. Admitand insa ca doritorii de locuinte isi pot permite aceste investitii, analistii spun ca este explicabil ca romanii sa-si doreasca o locuinta mai mult decat locuitorii mai apropiati de vestul Europei.
 
„Romanii au nevoie de case, au crescut cu dorinta de a fi proprietari si investesc in acest lucru indata ce-si pot permite. Alti europeni, in schimb, prefera sa faca afaceri cu banii castigati si sa plateasca in continuare chirii“, mentioneaza Radu Lucianu, managing director al companiei CBRE-Eurisko.
 
Preturi mai mici cu 12%
 
Mult-discutata „alunecare“ a pietei imobiliare este din ce in ce mai evidenta, spun specialistii de la MagazinulDeCase.ro. Potrivit acestora, fata de primele trei luni ale anului, locuintele vechi s-au ieftinit cu circa 12%. Cea mai mare scadere a preturilor, de 13%, a fost inregistrata la locuintele cu doua camere. Acestea au scazut la 119.000 de euro de la 133.628 euro, cat costau in luna ianuarie 2008. Garsonierele si apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cel mai putin, cu „doar“ 10%.
 
In acelasi timp, la vanzare sunt cu circa 50% mai multe locuinte fata de acelasi interval al anului trecut. „Mentinerea tendintei de crestere a numarului de oferte scoase spre vanzare si lipsa de noi elemente pentru stimularea cererii solvabile pot marca o prabusire a preturilor in perioada septembrieoctombrie“, a declarat Matei Malos, director general al MagazinulDeCase. ro. Potrivit acestuia, un stoc de locuinte urias in raport cu cererea solvabila, care nu reuseste sa fie absorbit de piata, va determina unii proprietari sa cedeze presiunii si sa reduca preturile pana la palierele unde vor putea intalni cererea solvabila.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

PC Garage anunta o saptamana Gold PC Garage anunta o saptamana Gold
Proiectorul Epson EB-L25000U, premiat cu distinctia iF Design Award 2017 Proiectorul Epson EB-L25000U, premiat cu distinctia iF Design Award 2017
Casele Casele
Carrefour România deschide cel de-al 31-lea hipermarket în noul centru comercial Veranda, din Bucureşti Carrefour România deschide cel de-al 31-lea hipermarket în noul centru comercial Veranda, din Bucureşti
REAS: Primele efecte ale crizei s-au reflectat in segmentul rezidential REAS: Primele efecte ale crizei s-au reflectat in segmentul rezidential
Blocurile de beton: Europa demoleaza, Romania speculeaza Blocurile de beton: Europa demoleaza, Romania speculeaza

Vezi mai multe articole