on

Sistemul de degivrare: cum sa protejezi jgheaburile de efectele inghetului

20 noiembrie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Vremea inghetului nu este foarte departe, de aceea am ales ca in acest articol sa discutam despre o solutie care poate preveni multe neplaceri: sistemul de degivrare. Dincolo de pericolul pe care il prezinta pentru trecatori, turturii de gheata acumulati pe jgheaburile locuintelor pot produce si daune materiale. Astfel, un sistem de degivrare reprezinta o optiune pentru acei proprietari care nu doresc sa mai contorizeze pagubele dupa fiecare dezghet.

Practic, inainte de a achizitiona un sistem de degivrare, trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte:

  • exista lungimi standardizate, nu pot fi taiate la orice lungime;
  • puteri pe metru patrat variaza de la 10W pana la 500W;
  • exista doar cativa producatori, dar cu oferte variate;
  • automatizarea pentru aceste cabluri este destul de accesibila si poate fi construita inclusiv in regim DIY.

Intr-un topic inceput pe forumul nostru in 2012, moderatorul “Consultant electrice” a povestit despre performantele unei astfel de instalatii, pe care a montat-o in jgheaburile propriei locuinte.

“Asa cum am promis, va atasez cateva poze cu cablul incalzitor achizitionat de mine. Intr-o poza aveti conexiunea intre conductorul electric clasic de alimentare si cablul incalzitor, iar in a doua poza aveti elementul terminal. Inca nu l-am montat in jgheab pentru ca la mine, din pacate, nu s-a aplicat treaba cu “fa-ti iarna car si vara sanie”, si abia odata cu dezghetarea jgheabului voi putea face montajul.”

 

Timpul a trecut, iar la finalul sezonului rece, moderatorul forumului nostru a reusit sa monteze instalatia, dupa care, in iarna imediat urmatoare, a facut primele constatari referitoare la performantele sistemului de degivrare.

“Sistemul este functional si isi face treaba. Momentan ii gestionez functionarea manual, nu am avut timp sa ma ocup de automatizare, iar cea oferita de producator era foarte scumpa. In imagine se poate vedea clar cum un mic dop de gheata a blocat jgheabul cand cablul nu a functionat. Cablurile nu reusesc sa topeasca zapada sau gheata in totalitate, insa fac in jurul lor un arc de cerc aproximativ 10mm prin care apa se poate scurge in voie.

Cablurile au eficienta cand incepe topirea zapezii sau cand ninge, iar zapada este apoasa si nu se depune. Atunci este favorizata topirea rapida in jgheab si scurgerea apei.

Pentru eficienta mai mare, in zonele montane se monteaza cate 2-3 randuri de cablu in jgheab, insa, in acest caz, pretul instalatiei si consumul electric cresc simtitor.”

Astfel, dupa citirea acestor concluzii referitoare la eficienta si utilitatea unui sistem de degivrare pentru jgheaburi, ce spui: vei instala unul si in jgheaburile locuintei tale?

Adauga un comentariu


3 Comentarii

escobar

26 noiembrie, 14:25

deci nici acest comentariu NU l-ati "publicat" .....;la revedere este ULTIMUL!!!

escobar

26 noiembrie, 13:51

sistem de "degivrare" ieftin se monteaza i paralel cu tevile tur-retur de la instalatiile solare pentru producerea apei calde menajere....."automatizarea cea mai ieftina" consta intr-un programator electric(12 lei cel cu motoras el.,20-30 lei cel electronic)...in cazul celui electronic cu sase intervale de timp reglabile din 24 ore,la mine "sistemul de degivrare conectat in priza programatorului" era cuplat 15 min si apoi 2 ore si 45 min era decuplat....in functie de "zona climaterica" se pot regla "intervalele de timp cuplare-decuplare"....in cazul meu in 24 ore "sistemul" functiona 15 min.X6 cicluri=90 min./24 ore....e drept puterea este de 40W/ml de conductor de degivrare....la 10 ml rezulta un consum de e.e in 24 ore de 10mlX40wX1,5 ore(90 minute)=600wh=0,6 KWh in 24 ore....deci la un cost de 60 bani/kwh,rezulta pe zi un cost de 0,6 leiX0,6kwh=0,36 lei/ZI la un jgheab cu lungimea de 10ml......pentru STAT la cladirile inalte este un cost f.mic fata de interventiile cu macarale si angajati bugetari din abundenta cu salarii MARI !!!!

Cristian

24 noiembrie, 13:30

Puteti gasi aici cabluri antiinghet la preturi bune si de calitate. www.superfarmland.com/cablu-protectie-anti-inghet-si-termostat.html

Alte articole

Propunerile forumistilor Misiunea Casa: Cea mai avantajoasa solutie pentru invelirea casei Propunerile forumistilor Misiunea Casa: Cea mai avantajoasa solutie pentru invelirea casei
Fibra din sticla sau sindrila bituminoasa? Fibra din sticla sau sindrila bituminoasa?
Tot ce trebuie sa stii despre sistemul pluvial in 2020 Tot ce trebuie sa stii despre sistemul pluvial in 2020
Greseli pe care sa nu le faci la montarea termoizolatiei acoperisului Greseli pe care sa nu le faci la montarea termoizolatiei acoperisului
Cum dai zapada jos de pe acoperisul casei Cum dai zapada jos de pe acoperisul casei
“10 sfaturi esentiale pentru lucrul la inaltime” “10 sfaturi esentiale pentru lucrul la inaltime”

Vezi mai multe articole