Sticlarie tip Galle - goana dupa autentic

16 iulie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sunt deja cateva decenii de cand romanii vand, pe piata interna si mai ales la export, obiecte decorative cu rol functional (vaze, veioze, scrumiere, boluri, fructiere etc) incadrate in categoria ”sticlarie tip Galle”. Fabricile si atelierele sunt amplasate in diverse orase (Buzau, Onesti, Medias, Bucuresti) si, cu toate ca actuala criza le-a afectat vanzarile, aceste obiecte continua sa fie comercializate cu succes, la preturi nu foarte mici, dar incomparabile cu ceea ce se poate cere pentru un Galle autentic. De aceea, credem ca este necesar sa spunem cateva cuvinte despre cel care a stat la baza acestui curent artistic si a carui mostenire, din punctul de vedere al
Vaza Galle
vaza Galle
”brandului”, a starnit o serie de controverse pe plaiurile noastre.
 
Nascut in 1846 la Nancy, in Franta, Emile Galle este unul dintre cei mai apreciati artisti ai stilului Art Nouveau in materie de sticla decorativa. Pasiunea lui pentru arta, chimie si botanica l-a ajutat sa creeze obiecte de sticla intr-o legatura aparte cu natura, dupa o tehnologie unica, necunoscuta integral pana in prezent nici macar prin ucenicii lui. In cadrul miscarii Art Nouveau, sticla moderna a cunoscut un moment de mare originalitate si valoare artistica datorita scolii de la Nancy, intemeiata de artistul francez. Colectii de obiecte unicat create in atelierele acestuia se pot vedea si astazi in marile muzee ale lumii.
Istoria sticlariei sus mentionate incepe in 1889, la Expozitia Internationala din Paris, unde Galle isi expune propriile lucrari, obiecte sculptate din sticla cameo intr-o serie de culori noi. Cateva elemente ale tehnicilor practicate s-au pastrat si au fost preluate de actualii artizani.
 
Fiecare obiect este realizat manual, inovatia constand in suprapunerea mai multor straturi de sticla de diverse culori. Vasele sunt modelate in forma dorita, apoi sculptate printr-un procedeu chimic, cu motive de obicei florale. Sculptura are rolul de a scoate la iveala straturile de sticla din profunzime, care creeaza adevarate jocuri de culori. Procedeul este destul de complicat, implicand multe ore de lucru. Dupa ce s-a sculptat primul strat, rezultatul care se doreste a fi pastrat se acopera cu un lac protector. Vasul se introduce apoi in acid fluorhidric, iar zona neprotejata se corodeaza, ulterior fiind decopertata. In felul acesta, se aduce la suprafata stratul urmator de sticla, de alta culoare. Acesta este sculptat la randul lui si procedura se repeta. Imaginea finala va contine motive variate, de diferite culori. Obiectul devine cu atat mai valoros cu cat este lucrat in mai multe straturi. Creatiile lui Galle devin astfel basoreliefuri in sticla colorata.
 
Astazi, vazele sale si obiectele decorative originale sunt licitate la preturi foarte mari, dar exista si alternativa pentru un obiect obtinut doar in tehnica respectiva, de catre sticlari din diverse colturi ale lumii. Vaze, lampi, plafoniere si tulipe pentru iluminat, fructiere si bomboniere sunt comercializate in magazine artizanale si online. Preturile lor variaza intre cateva zeci si cateva mii de euro, in functie de maiestria prelucrarii si complexitatea elementelor care o desavarsesc. Generatii de artisti din toata lumea, atrasi de aceasta metoda de lucru, au dus-o mai departe, adaugand permanent modelelor originale nenumarate altele noi.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Nicolae

23 mai, 11:44

valoarea unui vas galle nu este data de mai multele straturi, ci de maiestria executantului. Am lucrat asa ceva. Ma ofer unui interviu, daca doriti limpezirea acestui subiect.

Alte articole

Oglinda - decor si introspectie Oglinda - decor si introspectie
Aplicarea vopselei - o etapa importanta in obtinerea designului dorit Aplicarea vopselei - o etapa importanta in obtinerea designului dorit
Decoreaza-ti casa si gradina pentru vara Decoreaza-ti casa si gradina pentru vara
Oglinzi – Catre un spatiu generos Oglinzi – Catre un spatiu generos
Pernele decorative, cum sa le alegi in functie de necesitati Pernele decorative, cum sa le alegi in functie de necesitati
Arta inramarii si a organizarii fotografiilor Arta inramarii si a organizarii fotografiilor

Vezi mai multe articole