Am o padure ... ce ma fac cu ea...

Am o padure ... ce ma fac cu ea...

24 octombrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Am o padure ... ce ma fac cu ea...
 
In ultimii ani multi oameni s-au trezit brusc proprietari de paduri, cu care nu stiu ce sa faca si in ce fel sa le administreze astfel incat sa nu incalce legea. Primul lucru pe care trebuie sa il faca obligatoriu un proprietar de padure este sa incheie contracte de servicii silvice sau de administrare a padurilor cu un ocol silvic constituit in conditiile legii. Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 5.000 lei. Ocoalele silvice au obligatia de a asigura managementul corespunzator al proprietatii forestiere pentru care au incheiat contractul de administrare sau servicii silvice.
 
Contractul pentru servicii silvice se incheie pe o perioada de minim un an calendaristic si include obligatoriu serviciul de paza pentru respectiva padure, daca proprietarul nu face dovada ca paza proprietatii forestiere este deja asigurata. Ocolul silvic va asigura, contra cost si lucrarile de impadurire sau de combatere a daunatorilor forestieri. Cheltuielile pentru amenajamentele silvice se deconteaza de catre administratori, pentru padurile proprietate publica a statului, si de catre inspectoratele teritoriale de regim silvic si vanatoare, daca suprafata amenajata provine din proprietati mai mici de 100 hectare ale persoanelor fizice sau juridice asociate in scopul gospodaririi padurilor. Pentru alte proprietati forestiere private cheltuielile cu amenajamentele silvice vor fi suportate de proprietari.
 
Intretinerea unui hectar de padure costa, in functie de zona, intre 25 si 60 de lei.
Pentru taierea unui sector de padure trebuie intocmite acte, iar tipul taierii, cantitatea, croirea drumurilor de transport nu trebuie sa contravina unui plan general de gestionare a padurilor valabil zece ani, numit amenajament silvic. Pentru suprafetele de pina in 30 de hectare, trebuie insa planuri mult mai sumare - si mai permisive - numite studii sumare. Proprietarii de paduri reuniti in ocoale silvice private respecta, in general, amenajamentele silvice.
 
In cazul taierilor abuzive, conform legislatiei in vigoare, proprietarii sunt obligati ca in termen de doi ani sa planteze copaci, in cazul in care nu exista regenerare naturala.
Proprietarii de paduri pot primi consultanta pentru infiintarea si functionarea ocoalelor silvice. Pentru a primi autorizarea si a putea functiona, un ocol silvic ar trebui sa indeplineasca conditiile de personal cu pregatire tehnica (sa aiba minimum cate un post de inginer silvic, unul de subinginer si unul de tehnician silvic), sa aiba spatiu in care sa-si desfasoare activitatea, mijloace de comunicare, mijloc de transport. In plus, pentru constituirea unei astfel de unitati administrative trebuie sa se asocieze minim 6 proprietari.
 
Exista judete, mai ales in sudul si sud-vestul tarii, unde nu exista nici un ocol silvic privat. Administrarea unui astfel de ocol silvic pe termen lung se poate transforma intr-o afacere profitabila, mai ales daca padurea este de conifere sau foioase.
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Romanii vor vizita casa dorita pe PC Romanii vor vizita casa dorita pe PC
Raiffeisen: dobanda promotionala la creditele imobiliare in franci elvetieni Raiffeisen: dobanda promotionala la creditele imobiliare in franci elvetieni
Locuinte moderne construite in copaci Locuinte moderne construite in copaci
Notarii scad preturile cu pana la 70% Notarii scad preturile cu pana la 70%
ROCKWOOL deschide cea mai mare fabrica de vata minerala bazaltica din Romania ROCKWOOL deschide cea mai mare fabrica de vata minerala bazaltica din Romania
Care proiecte s-au concretizat in perioada boom-ului imobiliar - 23 Aprilie 2009 Care proiecte s-au concretizat in perioada boom-ului imobiliar - 23 Aprilie 2009

Vezi mai multe articole