Am o padure ... ce ma fac cu ea...

Am o padure ... ce ma fac cu ea...

20 ianuarie, 2023

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
 
 

Am o padure ... ce ma fac cu ea...

 
 
In ultimii ani multi oameni s-au trezit brusc proprietari de paduri, cu care nu stiu ce sa faca si in ce fel sa le administreze astfel incat sa nu incalce legea. Primul lucru pe care trebuie sa il faca obligatoriu un proprietar de padure este sa incheie contracte de servicii silvice sau de administrare a padurilor cu un ocol silvic constituit in conditiile legii. Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 5.000 lei. Ocoalele silvice au obligatia de a asigura managementul corespunzator al proprietatii forestiere pentru care au incheiat contractul de administrare sau servicii silvice.
 
Contractul pentru servicii silvice se incheie pe o perioada de minim un an calendaristic si include obligatoriu serviciul de paza pentru respectiva padure, daca proprietarul nu face dovada ca paza proprietatii forestiere este deja asigurata. Ocolul silvic va asigura, contra cost si lucrarile de impadurire sau de combatere a daunatorilor forestieri. Cheltuielile pentru amenajamentele silvice se deconteaza de catre administratori, pentru padurile proprietate publica a statului, si de catre inspectoratele teritoriale de regim silvic si vanatoare, daca suprafata amenajata provine din proprietati mai mici de 100 hectare ale persoanelor fizice sau juridice asociate in scopul gospodaririi padurilor. Pentru alte proprietati forestiere private cheltuielile cu amenajamentele silvice vor fi suportate de proprietari.
 
Intretinerea unui hectar de padure costa, in functie de zona, intre 25 si 60 de lei.
Pentru taierea unui sector de padure trebuie intocmite acte, iar tipul taierii, cantitatea, croirea drumurilor de transport nu trebuie sa contravina unui plan general de gestionare a padurilor valabil zece ani, numit amenajament silvic. Pentru suprafetele de pina in 30 de hectare, trebuie insa planuri mult mai sumare - si mai permisive - numite studii sumare. Proprietarii de paduri reuniti in ocoale silvice private respecta, in general, amenajamentele silvice.
 
In cazul taierilor abuzive, conform legislatiei in vigoare, proprietarii sunt obligati ca in termen de doi ani sa planteze copaci, in cazul in care nu exista regenerare naturala.
Proprietarii de paduri pot primi consultanta pentru infiintarea si functionarea ocoalelor silvice. Pentru a primi autorizarea si a putea functiona, un ocol silvic ar trebui sa indeplineasca conditiile de personal cu pregatire tehnica (sa aiba minimum cate un post de inginer silvic, unul de subinginer si unul de tehnician silvic), sa aiba spatiu in care sa-si desfasoare activitatea, mijloace de comunicare, mijloc de transport. In plus, pentru constituirea unei astfel de unitati administrative trebuie sa se asocieze minim 6 proprietari.
 
Exista judete, mai ales in sudul si sud-vestul tarii, unde nu exista nici un ocol silvic privat. Administrarea unui astfel de ocol silvic pe termen lung se poate transforma intr-o afacere profitabila, mai ales daca padurea este de conifere sau foioase.
 
Legislația pentru proprietarii de pădurile din România include reguli și regulamente privind înregistrarea și întreținerea pădurilor, precum și reguli pentru exploatarea acestora. Pădurile sunt considerate bunuri de interes public și pot fi administrate de către stat sau de către proprietarii privați. Proprietarii privați au dreptul să exploateze pădurile lor, dar sunt supuși unor reguli și regulamente stricte pentru a proteja mediul și a asigura o gestionare durabilă a resurselor. Există, de asemenea, măsuri de protecție și conservare a habitatelor naturale și a speciilor sălbatice din pădurile din România.
 
 

În România, în anul 2023, legile în vigoare privind proprietatea și gestionarea pădurilor, includ:

Legea nr. 38/1991 privind organizarea și administrarea domeniului public și privat al statului și al unităților administrativ-teritoriale. Aceasta reglementează modul în care se administrează și se exploatează pădurile care aparțin statului sau unităților administrativ-teritoriale.

Legea nr. 26/2000 privind regimul pădurilor. Aceasta reglementează regimul juridic al pădurilor, inclusiv proprietatea, administrarea, exploatarea, înființarea, întreținerea și conservarea pădurilor.

Legea nr. 5/2000 privind protecția mediului. Aceasta oferă reguli și regulamente pentru protejarea mediului și conservarea biodiversității în pădurile din România.

Legea nr. 107/1996 privind combaterea incendiilor forestiere. Aceasta reglementează măsurile și procedurile pentru prevenirea și combaterea incendiilor forestiere în pădurile din România.

Normele metodologice emise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru aplicarea acestor legi. De asemenea, Ministerul MEDIULUI a publicat în MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 980 bis/10.X.2022

STRATEGIA NATIONALĂ PENTRU PĂDURI (Ministerul Mediului)

 

Nota Redacției. Este important să menționăm că legislația poate fi schimbată și adaptată, astfel încât este recomandat să se verifice periodic pentru a fi la curent cu cele mai recente reglementări.

Îți recomandăm să citești și acest articol.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

BenQ anunta EX2780Q, un monitor perfect pentru pasionatul de jocuri BenQ anunta EX2780Q, un monitor perfect pentru pasionatul de jocuri
Fatada blocului poate fi reparata si pe banii statului Fatada blocului poate fi reparata si pe banii statului
Apartamente mai ieftine cu 35% Apartamente mai ieftine cu 35%
Credite Credite
Cantina moderna la fabrica Bosch din Blaj Cantina moderna la fabrica Bosch din Blaj
Rowenta Silence Force Monocylonic, cel mai silentios aspirator 4AAAA pe care te poti baza oricand Rowenta Silence Force Monocylonic, cel mai silentios aspirator 4AAAA pe care te poti baza oricand

Vezi mai multe articole