Apartamentele din Bucuresti s-au scumpit cu 27% in 2007

04 iulie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Singurul index imobiliar de pe piata, creat de Ziarul Financiar, arata ca pretul mediu al unui apartament de trei camere a ajuns la 122.000 de euro.
 
Pretul pe metrul patrat de teren in Capitala a crescut cu circa 27% in prima jumatate a anului, ajungand la 1.564 de euro, conform unei analize realizate de ZF pe baza anunturilor aparute in cea mai mare publicatie de profil din Romania, anuntul.ro. Analiza a fost realizata pe apartamentele de trei camere construite intre 1980 si 1990. Astfel, pretul unui apartament de trei camere la o distanta de jumatate de ora de centru a crescut de la 80.000-90.000 de euro la 110.000-120.000 de euro.

Cresterea s-a observat inca de la inceputul anului, ca urmare a modificarii Codului fiscal, astfel ca la sfarsitul lui ianuarie fata de sfarsitul lui decembrie pretul mediu pe metru patrat a luat un avans de circa 4%.

"Conform noului Cod fiscal, impozitul pe care il platea cumparatorul s-a mutat la proprietar", a spus Gabriel Dragomir, Senior Broker in cadrul agentiei imobiliare Indoors Real Estate Group, care a avut afaceri de circa 120.000 de euro anul trecut.

Astfel, de la 1 ianuarie 2007 se percepe impozit la vanzarea unui apartament daca acesta a fost cumparat cu mai putin de trei ani inainte de vanzare.

Alte motive care au generat cresterea preturilor sunt integrarea in Uniunea Europeana, aprecierea leului in raport cu euro, precum si relaxarea politicilor de creditare.

Potrivit reprezentantilor agentiilor imobiliare, cea mai mare crestere s-a inregistrat la apartamentele de trei camere.

"Conform datelor analizate de noi in cartierele Titan, Balta Alba si Dristor, pretul garsonierelor a crescut cu 13%, cel al apartamentelor cu doua camere cu 16%, cel al apartamentelor cu trei camere cu 24%, iar la patru camere cu 22%. Preturile au crescut cel mai mult la apartamentele cu trei camere pentru ca lumea a inceput sa se orienteze spre suprafata, iar pretul pe metru patrat e in general mai ieftin la apartamentele mai mari", a mai spus Dragomir.

De exemplu, o garsoniera in Dristor de 30 de metri patrati costa cel putin 50.000 de euro, potrivit site-ului anuntul.ro, astfel ca pretul pe metru patrat depaseste cu usurinta 1.600 de euro, in timp ce pretul mediu pe metru patrat ajunge in aceeasi zona la un apartament cu trei camere la 1.400 de euro. Si reprezentantii agentiei imobiliare Romania Real Estate Agency au observat o crestere a preturilor in primele sase luni.

"In zonele centrale, daca metrul patrat costa in decembrie 1.300 de euro, acum a ajuns la circa 2.000 de euro. Totodata, in zonele periferice pretul pe metrul patrat a crescut de la 600-700 de euro la circa 1.300 de euro", a spus Clara Nicoara, general manager Romania Real Estate Agency.

Cresterea preturilor s-a observat nu numai in Bucuresti, ci si in alte orase ale tarii.

"In Cluj-Napoca s-a inregistrat o majorare a preturilor cu circa 10-20%. Acum, dupa modificarea politicii de creditare, prin eliminarea avansului, nu este exclus ca acest procent sa fie depasit", a spus Adela Aldea, director de marketing la agentia imobiliara EDIL, din Cluj-Napoca. Altfel spus, in perioada urmatoare preturile nu se vor calma, ci vor continua sa creasca datorita relaxarii politicii de creditare, potrivit reprezentantilor de pe piata imobiliara.

"Preturile vor mai creste pana la sfarsitul anului cu aproximativ 10 - 15%. Cresterea mare o sa se simta totusi incepand cu jumatatea lunii septembrie, cand oamenii se intorc din vacante", a spus Dragomir.

Pe de alta parte, Nicoara crede ca numai pana in septembrie preturile vor mai creste cu 150-300 de euro.

"Relaxarea politicii de creditare va determina noi cresteri. Cred ca vom asista la o calmare a pietei imobiliare la mijlocul anului viitor", a spus Nicoara.
 
Sursa: Ziarul financiar

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Design Romanesc la Salone del Mobile Milano Design Romanesc la Salone del Mobile Milano
Tefal UltraBlend+, rezolutia unui inceput de an echilibrat Tefal UltraBlend+, rezolutia unui inceput de an echilibrat
HORNBACH: Vara, perioada aleasa de romani pentru inlocuirea placilor ceramice HORNBACH: Vara, perioada aleasa de romani pentru inlocuirea placilor ceramice
REAS: Primele efecte ale crizei s-au reflectat in segmentul rezidential REAS: Primele efecte ale crizei s-au reflectat in segmentul rezidential
Castigurile din investitii imobiliare pot creste cu 9% Castigurile din investitii imobiliare pot creste cu 9%
Incepe #Filantropi2017: o noua editie de renovari de cladiri destinate copiilor Incepe #Filantropi2017: o noua editie de renovari de cladiri destinate copiilor

Vezi mai multe articole