BNR se intereseaza de pretul caselor

09 aprilie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Reprezentantii bancii centrale se vor intalni saptamana viitoare cu notarii.
 
Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a afirmat ieri, in cadrul unui seminar, ca bancile centrale incep sa fie preocupate de monitorizarea preturilor de pe piata imobiliara, Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se vor intalni saptamana viitoare cu cei ai Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), ne-a declarat purtatorul de cuvant al Uniunii, Alin Briceag.
 
„La nivelul UNNPR se pregatesc hartii care vor fi prezentate in intalnirea cu reprezentantii BNR“, a adaugat Briceag. Intalnirea urmeaza sa aiba loc luni.
 
Notarii au insistat cateva luni pentru a ajunge sa prezinte bancii centrale informatii despre piata imobiliara. „Camera Notarilor Publici Bucuresti a facut mai multe adrese catre BNR din octombrie 2007 si pana in prezent pentru a prezenta date despre piata imobiliara“, a mai spus reprezentantul Uniunii.
 
FMI: sa fie luate in calcul preturile imobilelor
 
Afirmatia guvernatorului vine in contextul in care Fondul Monetar International a afirmat ca bancile centrale ar trebui sa ia in calcul preturile de pe piata imobiliara atunci cand decid nivelul dobanzii de politica monetara. Consideratiile Fondului se bazeaza pe faptul ca accesul la creditele ipotecare nu este acelasi in toate tarile, acesta fiind mai usor in Statele Unite si mai dificil in Franta de exemplu, iar impactul problemelor din sectorul imobiliar asupra restului economiei este mai important in statele unde accesul la creditele ipotecare este mai usor.
 
Avand in vedere inovatiile din domeniul finantarilor imobiliare, impactul politicii monetare asupra preturilor locuintelor a crescut, se arata intr-un raport recent al FMI referitor la perspectivele asupra economiei mondiale. In SUA, de exemplu, scaderea drastica a ratei dobanzii la inceputul acestui deceniu, pana la 1% in anul 2003, se pare ca a contribuit la avansul preturilor si al investitiilor in sectorul imobiliar.
 
„In tarile unde datoriile ipotecare ale persoanelor fizice sunt mai mari, un raspuns dinamic la variatiile preturilor pe piata imobiliara ar putea sustine o mai mare stabilitate a acelei piete“, se afirma in raportul Fondului.
 
FMI nu a recomandat insa ca politica monetara sa aiba ca obiectiv preturile de pe piata imobiliara. „Preturile din sectorul imobiliar trebuie sa reprezinte un element ca oricare altul necesar pentru a evalua riscurile“, se mai afirma in raport.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cumparatorul de case din Bucuresti vrea un apartament cu 2-3 camere in sectorul 3 - 09 august 2010 Cumparatorul de case din Bucuresti vrea un apartament cu 2-3 camere in sectorul 3 - 09 august 2010
RUUKKI ROMANIA lanseaza Finnera, cel mai modular si mai usor de montat acoperis RUUKKI ROMANIA lanseaza Finnera, cel mai modular si mai usor de montat acoperis
Energia din vant si soare sfideaza facturile lunare Energia din vant si soare sfideaza facturile lunare
Time to party? Time to clean? Rowenta Clean & Steam te ajuta sa termini curatenia la timp Time to party? Time to clean? Rowenta Clean & Steam te ajuta sa termini curatenia la timp
Planorama se relanseaza... ipotetic - 05 ianuarie 2010 Planorama se relanseaza... ipotetic - 05 ianuarie 2010
186 de case 186 de case "sociale" de lux electorale

Vezi mai multe articole