CEO-ul Danya Cebus: Pe timp de criza, iti faci calculele si apoi sari in apa

27 noiembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

CEO-ul Danya Cebus: Pe timp de criza, iti faci calculele si apoi sari in apa
27 Noiembrie 2008
 
Danya Cebus, divizia de constructii a grupului Africa Israel Investements LTD, este cunoscuta in piata locala ca fiind compania care construieste Controceni Park, o investitie de 200 de milioane de euro. Moto-ul companiei s-a aplicat acum un an la inceperea acestui proiect si ramane in picioare si astazi, in vreme de criza: nu poti fi fara teama, dar trebuie sa iti faci calculele si apoi sa sari in apa.
 
Criza aduce si lucruri bune: angajati stabili, cu pretentii realiste
 
In urma cu an, Danya Cebus Rom intra pe piata constructiilor, intr-un moment pe care Arie Bercovich, seful companiei, il considera unul „norocos”. Astazi, tot mai multi dezvoltatori anunta ca isi ingheata proiectele, iar companiile de constructii incep sa faca reduceri de personal.
 
„Dupa cum s-a dezvoltat Romania in ultimii ani, trebuia sa vina si aceasta rasturnare. Toti traiesc pe picior mare, iar creditele s-au dat in nestire. Insa nu vad situatia asa trista: Romania urmeaza sa adopte moneda euro in anul 2011 si chiar daca acum este un blocaj, trebuie sa-l depasim si sa invatam din el. In primavara lucrurile vor sta altfel - va fi o iarna de gandire, dar in primavara piata se va contura”, explica Arie Bercovich (foto), CEO al Danya Cebus Rom.
 
Bercovich este de parere ca aceasta criza financiara are si parti bune: ii va aduce in tara pe multi dintre romanii plecati sa munceasca in Italia sau Spania si astfel salariile din constructii vor scadea, iar negocierile vor fi mai usoare, angajatorul avand mai multe sanse sa gaseasca oameni intr-adevar calificati.
 
„In vara era un boom si muncitorii cereau salarii care nu erau reale. Acum, cand multi se vor intoarce in tara, negocierile vor fi diferite: daca sunt mai multi, ai de unde alege. Altfel decurge o negociere cand mai ai alti zece intervievati in spatele usii care asteapta sa intre. Daca ai doar unul, atunci nu prea ai incotro”, afirma Arie Bercovich.
 
Intr-un an, Danya Cebus a ajuns de la 10 la 150 de angajati, iar Bercovich spune ca desi exista un buget fix care poate fi alocat pentru fiecare post si nu se poate negocia fara acest reper, salariile cresc pe parcurs, in avantajul ambelor parti.
 
„Daca angajatul lucreaza si este multumit, evident afacerile companiei merg bine. Nu poti crea o companie stabila cu angajati nemultumiti”, enunta seful Danya Cebus.
 
Tinta pentru 2009 – afaceri de 120 mil. euro
 
 
Pe langa proiectul Cotroceni Park, care a propulsat-o in topul companiilor de constructii din piata locala, Danya Cebus mai are in constructie patru proiecte rezidentiale, primul fiind proiectul din Titan al dezvoltatorului Adama Holdings, care are ca termen de finalizare ianuarie 2010 si va cuprinde trei blocuri.
 
„Multi s-au temut de dimensiunile proiectului Cotroceni Park. Nu poti sa fii fara teama, dar daca esti foarte mult cu teama, atunci nu ai nici o sansa sa reusesti. Ne-am uitat la proiect, ne-am facut calcule si am sarit in apa. Fara acest proiect, nu am fi avut acelasi ritm de dezvoltare”, povesteste Arie Bercovich.
 
Compania estimeaza pentru acest an afaceri de aproximativ 100 milioane de euro si tinteste pentru anul viitor afaceri de 120 milioane de euro, cand intentioneaza sa isi extinda operatiunile si pe partea de infrastructura. De asemenea, pentru 2009, Danya Cebus vrea sa mai castige patru-cinci proiecte, aflandu-se deja in negocieri.
 
„Mergem la licitati pentru drumuri si poduri, lucrarile de infrastructura fiind un sector activ, care se va dezvolta anul viitor. Impartim «tortul»: avem lucrari pe rezidential, pe retail si intram pe infrastructura. Unde este un proiect bun, acceptam”, explica Arie Bercovich, care precizeaza indata ca exista o limita, pentru ca Danya Cebus nu se ocupa de proiecte mici.
 
„Minimul incepe de la 30-40 milioane de euro, pentru ca toata operatia sa poata fi sustinuta. Pe langa valoarea proiectului, un proiect bun inseamna si un beneficiar bun: sa aiba buget bun si experienta in piata”, adauga Bercovich.
 
Compania mai are in constructie proiectul rezidential Planorama, vandut in proportie de 90%, Sisesti – sase cladiri rezidentiale cu o suprafata totala de 21.200 mp si proiectul Fetesti - dezvoltat de Adama Holdings, cu 489 de unitati rezidentiale.
 
„La sfarsitul anului trecut, am luat cinci contracte si mergem cu ele pana la sfarsitul anului 2009 – inceputul anului 2010. Pretul pe mp construit este fix: intru in contract cu niste cifre si le pastrez pana la final. Beneficiarul este cel care urca pretul final al locuintei, in functie de cat vrea sa castige, adica de ce marja de profit si-a propus sa obtina”, mai spune seful Danya Cebus.
 
‚Sunt multi constructori care isi inchid pravalia si pleaca’
 
 
In ceea ce priveste impactul crizei in piata din Romania, seful Danya Cebus crede ca atat dezvoltatorii, cat si constructorii isi vor schimba tactica, iar unii vor parasi ringul pentru o perioada limitata sau chiar definitiv.
 
„Am inceput negocieri de proiecte in Satu Mare, Oradea si Iasi – vin investitori cu fel si fel de proiecte. Insa daca pana acum s-au gandit sa faca un proiect mare, acum iau in calcul toate probleme financiare si isi regandesc aceasta strategie: incep cu proiecte mici si se dezvolta pe parcurs. Daca au gandit sa faca locuinte de 220 de metri patrati, acum iau in calcul unele de 100 mp”, spune Arie Bercovich.
 
Bercovich adauga ca este firesc ca acum, cand vanzarile au incetinit, dezvoltatorii sa lase din pret: cine vrea sa vanda isi ajusteaza marfa in cele din urma - da o masina, o bucatarie mobilata, un loc de parcare etc. - asa se comporta piata. Masuri vor lua insa si companiile de constructii, care nu si-au conturat clar planurile de viitor.
 
„Sunt multi constructori care pleaca acum definitiv sau isi inchid pravalia pana la vara. Eu sunt aici, dispus sa primesc oferte”, glumeste Bercovich, adaugand insa ca este important sa stii sa te organizezi pentru a face fata situatiilor viitoare.
 
„Avem un plan anual, fiecare proiect are mai multe faze si toate masurile de concediere sunt prevazute dinainte, pentru ca asa este firesc in constructii. Pentru ceea ce se intampla acum in Romania nu suntem in situatia in care sa spunem: hai sa dam afara oameni”, explica CEO-ul Danya Cebus.
 
Bercovich nu exclude ca perioada de boom sa se termine, insa intrebarea este cum intri in boom si cum te prinde acest boom: daca esti calculat si lucrezi pe baza a ceea ce ai si nu sari peste buget, atunci nu vei avea probleme.
 
„Cred ca problema sta in finantare: daca ai un teren si l-ai vandut lui X, X l-a vandut lui Y, iar Y mi l-a vandut mie, acum nu mai am cum sa il vand si trebuie sa construiesc ceva pe el. Important este sa am cu ce”, a incheiat Arie Bercovich.
 
Sursa: Wall street

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum iti alegi draperiile Cum iti alegi draperiile
Creditele ipotecare: mai relaxate, dar nu de tot Creditele ipotecare: mai relaxate, dar nu de tot
Acces la arta si spatii de creatie din toate domeniile artistice - „Ateliere de Arta Deschise in Bucuresti – Editia Enescu” Acces la arta si spatii de creatie din toate domeniile artistice - „Ateliere de Arta Deschise in Bucuresti – Editia Enescu”
Presiuni pe costul caselor noi Presiuni pe costul caselor noi
Cum iti alegi designerul? Cum iti alegi designerul?
Top 10: cele mai bune credite imobiliare Top 10: cele mai bune credite imobiliare

Vezi mai multe articole