Cladirile romanesti au consum dublu de energie fata de media UE

25 mai, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Consumul fata de standardele de eficienta energetica e mai mare cu 80 kWh/an pana la 120 kWh/an
 
Pentru incalzirea locuintelor din Romania se consuma, in medie, 390 kWh/an la fiecare metru patrat, in timp ce in Uniunea Europeana sunt suficienti 220 kWh/mp anual. Conducerea Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri a prezentat, ieri, rezultatele unor studii din care reiese ca nivelul cel mai ridicat al consumului energetic se regaseste in cladirile vechi cu o singura locuinta.
 
300 kWh/an/mp - consumul energetic al unei vile multietajate
In apartamentele din blocurile inalte (opt etaje), consumul-standard anual ar trebui sa fie de 80 kWh/mp, insa consumul real este dublu, respectiv de 160 kWh/mp. La celelalte categorii de locuinte, acest decalaj creste in functie de numarul de apartamente din cladire, ajungand pana la 340 kWh/mp in casele individuale, fata de un standard energetic de 130 kWh/mp pe an.
 
De aceea, liderii asociatiei auditorilor energetici (AAEC) au stabilit ca in Romania a devenit urgenta demararea unui program de sustinere a cresterii eficientei energetice a cladirilor, in conformitate cu Directiva UE 2002/91/CE si cu Legea 372/2005. "Potentialul de economisire a energiei este, in Romania, de 40% la consumator si de 88% la sursa, a declarat Emilia-Cerna Mladin, presedintele asociatiei.
 
170 kWh/an/mp - consumul energetic al unui apartament dintr-un bloc ...
Deocamdata, certificarea energetica a cladirilor este „costisitoare si lenta", aceasta activitate desfasurandu-se numai in cadrul programelor nationale, pe bani publici, sau in cadrul unor proiecte-pilot, cu finantari externe sau sponsorizari. Liderul AAEC avertizeaza ca „odata cu obligativitatea certificarii cladirilor, care se va institui la inceputul anului 2010, vor exploda toate neajunsurile legate de dinamica lenta, lipsa de auditori energetici bine pregatiti si costurile asociate – fenomene care vor pune pe jar piata imobiliara si vor genera acte de coruptie si lucrari de calitate indoielnica".
 
Proprietarii si primariile, depasiti de situatie
 
160 kWh/an/mp - consumul energetic al unui apartament dintr-un bloc ...
Derularea din 2005 a Programului national de reabilitare termica a cladirilor multietajate-condominii a pus in evidenta, in opinia liderilor AAEC, o serie de neajunsuri care se cer solutionate. „Desi se inregistreaza din ce in ce mai multi solicitanti pentru a intra in program, proprietarii accepta asistenta tehnica platita din bani publici, dupa care renunta la executia propriu-zisa a masurilor recomandate de catre experti si aprobate de catre ei insisi. Motivele sunt multiple si niciodata noi fata de situatia existenta initial. Unele autoritati locale trateaza cu superficialitate participarea la acest program, iar personalul angajat la unele primarii este insuficient pregatit".
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

670 de apartamente construite la Bucuresti de o companie estoniana 670 de apartamente construite la Bucuresti de o companie estoniana
Guvernul da bani pentru 55 de buline rosii Guvernul da bani pentru 55 de buline rosii
Romania, vedeta la tranzactii imobiliare Romania, vedeta la tranzactii imobiliare
Asanarea subsolurilor de bloc va costa asociatiile de proprietari 15 milioane de euro - 11 Februarie 2009 Asanarea subsolurilor de bloc va costa asociatiile de proprietari 15 milioane de euro - 11 Februarie 2009
Praktiker lanseaza o noua campanie promotionala cu mii de premii de sezon Praktiker lanseaza o noua campanie promotionala cu mii de premii de sezon
Cererea de apartamente vechi este in scadere Cererea de apartamente vechi este in scadere

Vezi mai multe articole