on

Gard WPC. 10 sfaturi pentru un montaj corect

03 august, 2022

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cum sa montezi corect un gard WPC fără sa pierzi garanția producătorului

 

În tara noastra, gardurile sunt un element arhitectural foarte popular - în special gardurile de grădină.  Fiecaruia dintre noi ne place să stăm pe pământul nostru și separați de vecinii cei mai apropiați. Gardul este probabil ultima etapa in construcția casei. Alegerea sa este insă importantă nu doar pentru amenajarea curții, ci și pentru a defini estetic intreaga ta locuință.

 

Indiferent de scopul pentru care îți dorești panourile de gard WPC, cu siguranță îți dorești sa eviți greșelile de montaj garduri WPC care ar putea sa îți știrbească bucuria pe care o aștepți, dar mai mult decât atât, sa îți creeze probleme in timp. 

 

In acest articol vei afla:

  1. Obiectivul pe care il va îndeplini gardul
  2. Sculele necesare pentru pregătirea profilelor și a montajului
  3. Debitarea și montarea profilelor verticale ce se montează pe stâlp.
  4. Debitarea scândurilor din lemn compozit  / WPC
  5. Montarea scândurilor orizontale
  6. Montarea scândurilor verticale
  7. Dilatarea ulucilor din lemn compozit
  8. Când trebuie să folosești elemente de rigidizare a scândurilor pentru garduri WPC
  9. Instrucțiuni de montaj vizuale (exemplu model gard Magura varianta cu scândură orizontală F120x24) – schema de montaj schițată pentru fiecare pas in parte
  10. Instrucțiuni de montaj vizuale (exemplu model gard Hystria varianta cu scândură verticala F70x10) – schema de montaj schițată pentru fiecare pas in parte

 

 

  1. Obiectivul pe care il va îndeplini gardul

 

Unul din obiectivele principale pe care le îndeplinește un gard este acela de a oferi protecție. Dorim sa protejam copiii, câinii sau pisicile (sau orice animăluțe „rezidente” in curtea noastră) in fata tuturor pericolelor: sa nu fuga, sa nu se rănească sau chiar să nu se piardă in cazul in care omul nu-i protejează suficient.

 

Un alt obiectiv îndeplinit de gard este acela de a oferi securitate. Un gard va împiedica străinii să intre lesne pe proprietatea dvs. indiferent daca vorbim aici despre răuvoitori sau pur si simplu despre copii vecinului care ar putea sa atenteze la merii din spatele curții...

 

Un obiectiv ce nu trebuie neglijat pentru orice gard este de a separa proprietatea. Fie ca ești sau nu o fire sociabila, fie ca iți place sa interactionezi cu vecinii sau, dimpotrivă, iți place sa păstrezi proprietatea neatinsa de pași străini, un gard este o buna modalitate de a stabili limitele proprietății.

 

 

O alta funcțiune îndeplinită de orice gard poate fi aceea de a oferi intimitate. Este evident ca pentru un proprietar de casa spațiul exterior reprezintă o extensie a spațiului lui interior. Astfel este explicata necesitatea de a obține un nivel rezonabil de intimitate in curte, in zona piscinei, etc. astfel încât să se poată relaxa și să se simtă liber să fie el însuși.   

 

Nu in ultimul rând, când alegem un gard trebuie sa avem in vedere obiectivul estetic. Daca pana acum am luat in calcul obiective ce țin de utilitatea gardului, nu trebuie sa uitam ca partea estetica a proiectului ar trebui să devină o preocupare cel puțin la fel de importanta. Nu orice gard acționează ca un scut sau ca o barieră: unele arată pur și simplu minunat. 

 

Exista atât de multe materiale care sunt folosite pentru construirea gardurilor, fie ca vorbim despre garduri din WPC sau din lemn, beton, fier forjat, piatra, tabla, caramida sau orice alt material. Daca cele din lemn sunt deseori asociate cu stilul rustic, cele de fier forjat pot aduce ideea de modern, iar cele din beton sau cărămidă ar putea duce la o limitare stilistica. Gardurile din profile din lemn compozit (WPC) pot îmbina toate elementele stilistice, fiind foarte apropiat de aspectul lemnului natural, iar in combinație cu toate celelalte materiale pot duce la efecte vizuale neașteptate.

 

 

  1. Sculele necesare pentru pregătirea profilelor și a montajului

 

Sculele necesare pentru a putea executa montajul gardului WPC sunt următoarele: Circular cu pânza rotativa, mașină de găurit cu percuție, șurubelniță mecanică sau electrică, ciocan de cauciuc sau metal, nivelă, ruletă sau metru tâmplărie, creion sau marker, ochelari de protecție, burghie pentru beton, lemn și metal adecvate,  perie de sârmă, șaibe distanțiere.

 

3. Debitarea și montarea profilelor verticale ce se montează pe stâlp.

 

Primul lucru pe care trebuie să il facem este să debităm la lungimea dorită cele două profile verticale ce se vor prinde pe stâlpii de beton. Pentru aceasta se verifică la un capăt perpendicularitatea capătului după care se debitează la lungimea dorită profilul. In funcție de dimensiunea profilului se execută 2,3,4 găuri in latura care se prinde de stâlpul de beton cu un burghiu adecvat șurubului de la diblul de fixare. Gaura se execută de obicei cu 1 mm mai mare decât diametrul șurubului ce trece prin ea. Latura care se găurește este cea opusă canalului.

 

Dupa executarea găurilor profilele se așază pe stâlp și se marchează pe stâlp poziția găurilor din profil.

 

Se execută găuri in stâlp de diametru și lungimea conformă cu diblu care se va introduce in ele. După executarea găurii se introduc diblurile in găurile executate.

 

 

Se poziționează profilul vertical pe stâlp și după caz se introduc șaibe distanțiere intre stâlp și profilul vertical astfel încât profilul vertical să fie perfect vertical.

 

Pentru prinderea cu conectori a ulucilor celulare de stâlpii sau grinzile de WPC laterale, e recomandabil ca la mijlocul panourilor mai late de 1000 mm să existe un stâlp /grindă frezat (ă) cu gaură de trecere pentru ulucile respective.

 

4.  Debitarea scândurilor din lemn compozit  / WPC

 

 

Inainte de utilizarea profilelor, acestea trebuie măsurate și debitate la lungimea necesară. Debitarea in fabrică se execută la lungimi mai mari decât cele nominale, pentru a prelua posibilele contracții ce pot apărea in mod natural in perioada in care materialul se stabilizează. De asemenea, trebuie ținut cont de faptul ca debitarea profilelor WPC se realizează, conform tehnologiei, pe linia de extrudare a profilelor, deci in timp ce profilul se afla in mișcare. Este normal, deci, ca tăierea sa fie efectuata sub un anumit unghi. Orice client/montator va înlătura deviația unghiulară corespunzătoare la maxim 2 mm in momentul in care se face rectificarea la lungime a profilelor, astfel ca nu va fi afectata funcționalitatea profilelor. Scândurile WPC se pot tăia cu disc diamantat sau vidia

 

5.  Montarea scândurilor orizontale

 

Montajul scândurilor orizontale se începe cu scândura cea mai de de jos și prima dată se introduc cele două distanțiere in canal și se poziționează la nivelul profilului vertical. Acestea pot fi fixate in canal cu ajutorul unui adeziv de tip Kit de montaj.

 

După fixarea primelor distanțiere se introduce prima scândură prin culisare de sus in jos in canalele prevăzute in profilele verticale până ajunge pe distanțier. Se introduce un nou set de distanțiere și se fixează in canale.

 

Se introduce prin culisare o noua scândură. Procedura se repeta până la introducerea ultimelor scânduri sau distanțiere dupa caz

.

Orice panou de gard cu uluci orizontale cu lățimea mai mare de 1000 mm trebuie să includă un sprijin suplimentar vertical la mijloc ( profil metalic sau stâlp WPC ) de care să se prindă fiecare ulucă si astfel să se poată menține planeitatea panoului, altfel existând tendința de curbare.

 

 

6. Montarea scândurilor vertical

 

Daca iti doresti un gard din uluci de lemn compozit montate in pozitie verticala, dar vrei sa obtii un rezultat mai modern, alege uluci mai late, cu capetele perfect drepte si monteaza-le atat lipite una de cealalta pentru a obtine un model simplu sau intercalate pentru a obtine un model dublu.  Puteti alegeţi orice model de uluci din lemn compozit sau stalpi din portofoliu BENCOMP.

 

Scândurile verticale se debitează la inalțimea necesară. Modelul de gard vertical se poate realizat atat pe un cadru metalic sau in totalitatea din lemn compozit. Pentru a fixa scândurile verticale, montaţi 3 traverse orizontale pe stâlpi, pe o parte (jos, la mijloc şi sus). Puteţi utiliza scânduri de aceeaşi dimensiune cu cele verticale, dar de lungimi diferite sau un cadru metalic. Apoi, puteţi prinde scândurile verticale de traversele orizontale cu şuruburi.

Pentru prinderea scândurilor WPC pe cadre metalice, trebuie să executați găuri circulare de trecere cu 2 mm mai mari decât diametrul șurubului de prindere. De asemenea, strângerea șuruburilor pe scândura de WPC trebuie să se facă la forța mâinii, astfel încât șurubul/ șaiba/ piulița să nu se înfigă in materialul WPC și să nu blocheze dilatarea/ contracția acestuia.

 

  


8. Când trebuie să folosești elemente de rigidizare a scândurilor pentru garduri WPC

 

Pentru lungimi ale scândurilor intre 150-200 cm este obligatoriu să se monteze la mijloc un element de rigidizare care se prinde cu șuruburi de fiecare scândură și in partea de jos se așază / prinde pe soclu de beton.


Pentru lungimi mai mari de 200 cm acest model de gard nu se recomandă să se execute, sau se va executa cu precauțiile menționate anterior și mai jos.


Elementul de rigidizare poate fi o platbandă de metal, o țeavă metalica sau de aluminiu, un profil din WPC (stâlp) etc.  Acesta are rolul de a preveni curbarea profilelor la temperaturile ridicate din timpul verii sub acțiunea greutății proprii. Din testele și verificările făcute, am constatat că pentru lungimi mai mari de 150 cm intre două puncte de sprijin profilele din WPC prezintă in timp săgeată ca urmare a expunerii la căldură sub acțiunea greutății proprii.

 

Fotografiile de mai jos reprezintă exemple de panouri de gard montate corect "ASA DA!" si panouri de gard montate gresit "ASA NU!"  (în care lungimea unui panou de gard este mai mare de 2000 mm și nu este utilizat niciun element de rigidizare).

 

 

 


9. Instrucțiuni de montaj vizuale (exemplu model gard Magura varianta cu scândură orizontală F120x24) – schema de montaj schițată pentru fiecare pas in parte

 

 


10. Instrucțiuni de montaj vizuale (exemplu model gard Hystria varianta cu scândură verticala F70x10) – schema de montaj schițată pentru fiecare pas in parte

Dacă vrei să afli mai multe despre lemnul compozit și despre produsele Bencomp, vizitează site-ul nostru www.lemn-compozit.ro. Consilierii noștri de vânzări te așteaptă pentru a-ți fi de ajutor in „expediția” ta de la achiziția profilelor si până la montarea gardului.


Alege calitatea, alege profilele WPC Bencomp!

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Garduri (II) Garduri (II)
Intretinerea gardului pentru casa si gradina Intretinerea gardului pentru casa si gradina
Intretinerea gardului din metal sau lemn Intretinerea gardului din metal sau lemn
Tipuri de gard pentru intimitatea familiei tale Tipuri de gard pentru intimitatea familiei tale
RENOVAREA ZIDURILOR EXTERIOARE - Rezistent, frumos si usor de realizat RENOVAREA ZIDURILOR EXTERIOARE - Rezistent, frumos si usor de realizat
Gardul din piatra naturala: patru idei spectaculoase Gardul din piatra naturala: patru idei spectaculoase

Vezi mai multe articole