Iarna cu facturi normale in Bucuresti - iarna scumpa in marile orase - 11 DECEMBRIE 2008

11 decembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Iarna cu facturi normale in Bucuresti - iarna scumpa in marile orase
11 DECEMBRIE 2008
 
Pe noiembrie, datorita vremii frumoase, RADET le anunta chiar mai mici cu 20%
 
In schimb, unde primariile n-au suportat scumpirile, sunt cresteri si de 40%
 
Pretul gigacaloriei nu ii sperie pe bucuresteni pentru ca primaria suporta 40% din costul acesteia
 
Optimism la Regia termica a Capitalei (RADET): nota de plata pentru apa calda si caldura consumata de bucuresteni in luna noiembrie va fi cu 20 la suta mai mica decat anul trecut. Potrivit directorului general Virgil Ramba, ”la un apartament standard de trei camere locuit de trei persoane, factura la apa calda si caldura consumata in luna noiembrie va fi de 135 de lei noi. Anul trecut, pentru aceeasi luna, s-au platit facturi de 164 de lei, ceea ce inseamna o reducere cu 20 la suta. Scaderea facturilor s-a datorat atat vremii deosebit de calde, dar si economiilor facute de populatie”.
 
Pentru urmatoarele luni de iarna, directorul RADET estimeaza ca facturile la apa calda si caldura vor fi similare cu cele platite de bucuresteni anul trecut. Potrivit lui Virgil Ramba, in luna ianurie, la o garsoniera, factura la apa calda si caldura va fi in jur de 100 de lei, la un apartament de doua camere - 140 de lei, la unul cu trei camere - 180 de lei, iar la unul de patru camere - 230 de lei.
 
Garsoniera din Brasov – taxata cat trei camere in Capitala
 
Mentinerea facturilor la nivelul celor de anul trecut este posibila si datorita faptului ca scumpirea pretului la gigacalorie dar si a celui de distributie a agentului termic e suportata din bugetul municipalitatii. Nu acelasi lucru se intampla si in tara. La Cluj, pretul gigacaloriei s-a scumpit cu 14 la suta, iar pentru doua saptamani de caldura, pentru un apartament de trei camere s-au emis facturi si de 500 de lei. La Targoviste, Consiliul Local a decis sa scumpesca gigacaloria cu 40 la suta.
 
Locuitorii racordati la sistemul centralizat de termoficare vor fi nevoiti sa plateasca 200 de lei pe luna doar pentru caldura. La Brasov, pentru o garsoniera, caldura ajunge si la 180 de lei. Aici pretul unei gigacalorii este de 184 de lei. Facturi majorate vor plati si locuitorii din Targu Mures, cate 186 de lei pentru fiecare gigacalorie consumata, cei din Pitesti - cate 160 de lei de fiecare gigacalorie, sau cei din Iasi - 175 de lei de gigacalorie. La Iasi, gigacaloria nu s-a scumpit in acest an, insa, din cauza datoriilor populatiei si a numarului mare de debransati, centrala de termoficare inregistreaza pierderi lunare de milioane de lei.
 
Cea mai ieftina caldura – la Turnu Severin
 
Cele mai mici preturi la gigacalorie sunt in orasele Ploiesti si Drobeta-Turnu Severin. In aceste orase, Consiliile Locale n-au majorat pretul gicacaloriei iar locuitorii vor plati si in acest an cate 100 de lei si respectiv 108 lei. Persoanele cu venituri modeste vor primi si in aceasta iarna ajutoare pentru a-si plati facturile la caldura.
 
Astfel, familiilor care inregistreaza venituri nete pe membru de familie de pana la 155 de lei statul le va suporta 90 la suta din factura. Procentele de compensare scad in functie de transa de venituri, ajungand la 10 la suta pentru cei ce inregistreaza venituri de pana in 615 lei pe membru de familie.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Piata rezidentiala va stagna in primul trimestru din 2009 - 19 Martie 2009 Piata rezidentiala va stagna in primul trimestru din 2009 - 19 Martie 2009
Obligatiuni pentru credite mai ieftine Obligatiuni pentru credite mai ieftine
Gazprom scumpeste gazul Gazprom scumpeste gazul
Avalon Estate - 150 de arbori au fost plantati in zonele destinate spatiilor verzi Avalon Estate - 150 de arbori au fost plantati in zonele destinate spatiilor verzi
Altex se alatura programului „Rabla pentru electrocasnice”, lansat de Ministerul Mediului Altex se alatura programului „Rabla pentru electrocasnice”, lansat de Ministerul Mediului
Patronatele din constructii sustin scaderea TVA, si nu subventia selectiva Patronatele din constructii sustin scaderea TVA, si nu subventia selectiva

Vezi mai multe articole