Pahar cu apa proaspata

Imbunatatirea calitatii apei – avem nevoie de un purificator?

20 martie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Multi oameni preocupati de calitatea apei de la robinet apeleaza la sisteme de filtrare a apei pentru imbunatatirea gustului si proprietatilor. Insa chiar este necesara purificarea apei? Sa aflam in continuare.

Esti preocupat de calitatea apei din casa ta sau doar tanjesti dupa un gust mai bun al apei de la robinet in bucataria ta?
In primul rand, ia in considerare daca ai intr-adevar nevoie de un sistem de purificare a apei in casa ta. Unii oameni cumpara si folosesc numai apa imbuteliata, altii folosesc apa de la robinet. Medicii spun ca apa de la robinet contine fluor care protejeaza dintii, iar alte stiri recente afirma ca apa imbuteliata contine mai multe bacterii decat cea din urma. Pe cine sa mai credem?

Cu toate acestea, unele persoane au nevoie sa ia in considerare un sistem de purificare a apei pentru imbunatatirea calitatii apei in casele lor pentru motive de siguranta, de sanatate, inclusiv a celor care au:
• Un nivel ridicat de plumb in apa, asa cum este aratat printr-un test specific
• Un nivel ridicat de contaminanti (bacterii, virusuri, fungi si alte elemente periculoase - cum ar fi radonul in apa dintr-un put) in apa
• Un sistem imunitar compromis extrem, cum ar fi cei cu HIV sau oamenii care fac chimioterapie

Sistemele de purificare a apei pot ajuta la eliminarea contaminantilor care pot face rau sau afecteaza gustul. Sistemele de filtrare a apei sunt capabile sa elimine:
• Microbi, inclusiv virusuri, bacterii si paraziti, cum ar fi criptosporidium si giardia
• Plumb
• Radon
• Radiu
• Nitrati
• Arsenic
• Pesticide
• Produse secundare ale procesului de dezinfectie

Optiuni de filtrare a apei
Exista o serie de factori care trebuie luati in considerare atunci cand se decide achizitonarea unui sistem de filtrare a apei. Trebuie sa cautam un sistem de purificare a apei sau filtru care a fost certificat pentru a indeplini standardele de calitate a apei stabilite de institutia din Romania preocupata cu acest lucru – Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, precum si unul care satisface nevoile tale specifice. Nu orice sistem poate elimina orice contaminant. Daca esti preocupat strict de un anumit contaminant, cum ar fi bacterii sau radon, cauta sistemul de filtrare a apei care functioneaza cel mai bine la eliminarea acelui contaminant din alimentarea cu apa.
Un sistem de purificare a apei poate fi de tip Point of Use ( POU ), ceea ce inseamna ca filtreaza apa de la robineul la care este atasat, sau tip Point of Entry (POE), in care apa este filtrata la locul patrunderii in locuinta, purificand apa de la fiecare robinet. Sistemul poate include un filtru, o bucata de material care "captureaza" contaminantii, cum ar fi microbi si substante chimice din apa, sau  poate elimina sau distruge contaminantii intr-un alt mod.

                   Picatura apa

Optiunile de filtru tip Point of Entry includ:
• Dedurizatoare apa. Un sistem de dedurizare a apei utilizeaza un mecanism de schimb prin care corecteaza apa "dura". Apa de la robinet contine calciu si magneziu, care pot incarca apa foarte mult. Aceste filtre de apa utilizeaza ioni de sodiu sau de potasiu pentru a inlocui calciul si ionii de magneziu, ceea ce face ca apa sa fie mai sanatoasa.
• Aeratoare. Aceste dispozitive de filtrare a apei folosesc jeturi de aer pentru a elimina anumite substante chimice, cum ar fi radonul.
• Medii absorbante sau de filtrare a apei. Acestea sunt adesea sisteme de filtrare pe baza de carbon, care prind atat elementele solide, cat si lichidele in materialul filtrului.

Optiunile de filtru tip Point of Use includ:
• Distilatoare. Aceste dispozitive fierb apa si se indeparteaza astfel contaminantii din apa de baut. Acest proces de filtrare a apei elimina multe din mineralele existente in mod natural in apa si poate schimba gustul.
• Filtre prin osmoza inversa. Aceste dispozitive filtreaza apa printr-o membrana, folosind presiune care indeparteaza substantele chimice si microbii. Aceste sisteme folosesc foarte multa apa, dar ele elimina toti microbii care cauzeaza boli si o multime de alte substante chimice frecvent intalnite in apa. Sunt sisteme extrem de eficiente pentru purificarea apei.
• Dozator cu bidon de apa. Aceste echipamente vin echipate cu un filtru inlocuibil (de obicei, la 3 luni) care capteaza bacterii si alti contaminanti. Pur si simplu se asteapta pana cand se umple bidonul de deasupra dozatorului cu apa de la robinet, fiind folosite dupa aceea. Acestea sunt accesibile si usor de utilizat, imbunatatind, de asemenea, gustul apei de la robinet.

Alternative de filtrare a apei
Daca nu doresti sa achizitionezi un sistem de purificare a apei, exista si alte modalitati de a remedia unele (dar nu toate) probleme legate de apa potabila, fara un filtru de apa:
• La pornirea apei pentru prima data in cateva ore, porneste robinetul de apa rece si lasa-l sa functioneze timp de mai multe minute. Acest lucru ajuta la curatarea anumitor reziduuri sau impuritati ramase pe conducta.
• Fierbe apa intre 1 si 3 minute, apoi pune-o intr-o sticla curata si apoi in frigider. Acest lucru ar trebui sa omoare microbii, cum ar fi criptosporidium.
• Pune apa de la robinet intr-o sticla sau un alt recipient si apoi in frigider. Acest lucru poate ajuta la imbunatatirea gustului unei ape prea clorurate.

Daca esti preocupat de siguranta apei, poti lua masuri pentru a imbunatati calitatea apei si pentru a te asigura ca ceea ce bei este sigur pentru tine si familia ta. Odata ce iti dai seama de probleme si cum le poti aborda, poti gasi cel mai bun sistem pentru a imbunatati calitatea apei.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

C Puiu

29 iunie, 18:14

După îndelungi tatonări, mi-am montat un filtru de apă Filtru apă la bucatarie de care sunt foarte multumit. Simplu, elegant, raport preț / calitate excelent. Apa are gustul apei de izvor curat. Am testat apa, este OK, mai bună calitativ decât unul similar cu osmoză la care cantitatea de săruri bune din apă este limitată, aproape de apa distilată.

Alte articole

Pesticidele (Partea a II-a): Ce optiuni alternative avem? Pesticidele (Partea a II-a): Ce optiuni alternative avem?
Combaterea soarecilor si sobolanilor Combaterea soarecilor si sobolanilor
Cum sa protejam casa de animalul de companie Cum sa protejam casa de animalul de companie
Pregateste-te de invazia mustelor - Cum reapar si cum le poti extermina Pregateste-te de invazia mustelor - Cum reapar si cum le poti extermina
Planul casei si al familiei in cazul unui dezastru Planul casei si al familiei in cazul unui dezastru
Cum sa scapi de microbii din casa – sfaturi esentiale pentru tine si familia ta! Cum sa scapi de microbii din casa – sfaturi esentiale pentru tine si familia ta!

Vezi mai multe articole