Muzeul Militar National

Muzeul Militar National

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza


Muzeul Militar National

Fondat la 18 decembrie 1923, muzeul ocupa astazi un loc important in viata cultural-stiintifica a Romaniei numarandu-se, totodata, printre cele mai mari asezaminte de acest fel din lume. Avand o suprafata de 22150 mp, muzeul este pastratorul unui inestimabil patrimoniu istoric militar organizat pe 32 de colectii unice ca profil si sapte sectii.

Nu trebuie sa fii pasionat nici de arme, nici de istorie, pentru a te putea bucura si minuna totodata de ceea ce vei gasi in Muzeul Militar Central. In schimb, va trebui sa ai multa rabdare, pentru a putea parcurge cele 32 de colectii care insumeaza peste un milion si jumatate de piese, 700.000 de carti, periodice, harti si documente care-ti vor iesi in cale. In cladirile muzeului poti vedea aproape totul, de la banale prastii si arbalete, pana la rachete tactice si avioane de vanatoare.

Pentru prima data in istoria postbelica, un spatiu foarte larg a fost dedicat participarii armatei romane la Campania din Est. Publicului ii sunt prezentate fotografii, harti si obiecte care au apartinut celor ce s-au jertfit pentru eliberarea Basarabiei si Bucovinei de Nord sau in luptele purtate pe intinderile Uniunii Sovietice pana la Stalingrad si in Caucaz.

Un alt spatiu generos a fost alocat sfarsitului anului 1989. Sunt expuse, printre multe alte marturii ale teribilelor evenimente, pistolul care l-a omorat pe comandantul armatei, generalul Vasile Milea, si mantaua acestuia patata de sange si strapunsa de glontul ucigas in dreptul inimii. 

Parcul de tehnica militara din curtea interioara a muzeului, si el o raritate, se intinde pe o suprafata de peste 2000 mp. Din cele 150 de piese imprastiate aici, 44 sunt unicate mondiale, iar 70, doar nationale. Te poti plimba printre tot felul de piese de artilerie, tancuri, rachete, avioane, mine marine, pe care le si poti atinge, daca doresti. Colectiile de armament, decoratii, uniforme, drapele, atelaje si trasuri si sectia de aviatie prezinta, fiecare in parte, exponate incredibile.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Casa din fibra de carbon Casa din fibra de carbon
5 imagini inedite pe care sa le ai pe peretii locuintei 5 imagini inedite pe care sa le ai pe peretii locuintei
Lectia Catedralei Notre-Dame Lectia Catedralei Notre-Dame
Muzeul Theodor Aman Muzeul Theodor Aman
Parcul Herastrau Parcul Herastrau
http://www.misiuneacasa.ro/parteneri-de-incredere/arbori-arbusti-plante-decorative http://www.misiuneacasa.ro/parteneri-de-incredere/arbori-arbusti-plante-decorative

Vezi mai multe articole