Parchet masiv sau parchet stratificat?

13 noiembrie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cand alegem tipul de parchet cu care vom pardosi casa sau doar o anumita camera, in primul rand trebuie sa tinem seama de arhitectura casei, de stilul mobilei si al decoratiunilor care vor fi in armonie cu parchetul, de personalitatea noastra. O persoana sobra, care doreste sa-si mobilize casa in stil clasic, antic sau rustic, va alege cu siguranta parchetul masiv. Cineva mereu voios, iubitor de spatii mari si luminoase, care isi mobileaza casa mai degraba minimalist, desigur va allege parchetul stratificat. Desigur, bugetul alocat pardosirii casei joaca si el un rol extreme de important in alegerea parchetului, mai ales in cazul tinerilor sau familiilor aflate la amenajarea primei lor case.
 
parchet masiv sau parchet stratificat
Pretul unui metru patrat de parchet masiv porneste de la 90 lei si poate ajunge pana la 300 lei. In cazul unui parchet triplu stratificat, pretul unui metru patrat incepe de la 120 lei, o diferenta considerabila fata de cel masiv. Evident, preturile difera si cresc in functie de calitatea si culoarea lemnului.
 
Durata recunoscuta de viata a parchetului masiv este de 80 – 100 de ani. Exista o gama de produse atat de variata, placutele putand fi aranjate si imbinate astfel incat, practic, avem la dispozitie un numar nelimitat de combinatii, structuri si modele. Parchetul masiv este un izolator termic uniform, aduce un plus de valoare estetica si prezinta avantaje functionale multiple: pardoseala va fi racoroasa vara si calduroasa iarna, poate fi raschetat si lacuit de mai multe ori, astfel incat ii putem schimba nuanta dupa bunul plac, in functie de zugraveala si mobilierul camerei. Are dezavantajul ca, daca nu este bine uscat in momentul in care este montat, in timp va incepe sa se miste si sa scartaie. Intretinerea lui este costisitoare.
 
Parchetul stratificat cel mai raspandit si folosit este cel triplustratificat. Asa cum rezulta din denumire, are un strat superior – strat de uzura si contact, din lemn de esenta nobila; strat intermediar – de legatura si rigidizare mecanica, contine lemn de rasinoase; si un strat inferior – care face contactul cu infrastructura (ciment, sapa). Acesta are o durata de viata de cel putin 25 de ani, Are avantajul ca nu permite uscarea ulterioara a lemnului si formarea de spatii intre lamele, are stabilitate la dilatare – deformare. Poate fi folosit pentru incalzirea prin pardoseala.(in timp ce parchetul masiv nu are acest avantaj). Este usor de montat, in sistem clic, flotant pe folie cu grosime de 3 mm. La intervale mari de tip poate fi raschetat si relacuit cu lac transparent.
 
Parchet masiv sau parchet stratificat, fiecare tip de parchet are avantaje si dezavantaje, alegerea lui depinde de stilul nostru si al incaperii pe care o va infrumuseta.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

nicoleta

03 aprilie, 16:54

EU OPTEZ PENTRU PARCHETUL TRIPLU STRATIFICAT PENTRU PARDOSEALA CASEI NOASTRE, stilul fiind minimalist.
insa ce nuante se recomanda (ferestrele sunt wenge) ce esente (avem doi copii care si cand stau sar in sus) si ce dimensiuni (adica in functie de trafic. O dimensiune medie, ca doar nu o sa pun de 8mm in dormitor ca stat mai putin si de 12 in hol sau living, iar in camerele copiilor)?

Alte articole

Izolarea si montarea parchetului - Actiuni premergatoare Izolarea si montarea parchetului - Actiuni premergatoare
Faianta din casele noastre Faianta din casele noastre
Mocheta din nylon Mocheta din nylon
Aplicarea chitului de rosturi pentru gresie si faianta Aplicarea chitului de rosturi pentru gresie si faianta
Parchet laminat sau stratificat? Iata care sunt avantajele si dezavantajele Parchet laminat sau stratificat? Iata care sunt avantajele si dezavantajele
Alegerea parchetului Alegerea parchetului

Vezi mai multe articole