Geotehnic

Atunci cand iti construiesti o casa vrei sa mergi pe teren sigur si la propriu si la figurat. Un inceput bun este sa te asiguri ca pamantul pe care vrei sa ridici constructia nu iti rezerva surprize neplacute.

on

De ce put forat si nu fantana?

15 iunie, 2022

In actualul mod de dezvoltare al ansamblurilor rezidentiale aflate in jurul marilor localitati, necesitatea asigurarii utilitatilor este o prioritate. Din nefericire, ritmul de implementare al acestor proiecte este unul redus, iar majoritatea celor care au reusit sa achizitioneze sau sa construiasca o casa au investit atat in solutii pentru tratarea apei uzate (fose, statii de tratare individuale), dar mai ales in sursa de apa, prin realizarea de puturi de mica sau mare adancime. Fara apa nu se poate si, din aceasta cauza, este necesar sa cunoastem cateva elemente importante legate de realizarea unui put forat. De ce put forat si nu o fantana? Raspunsul este foarte simplu. O fantana are o adancime redusa, de cativa metri, si colecteaza apa de suprafata, de infiltratie. Mare parte dintre acestea…

mai mult >
on

Panza freatica pe dealuri

11 februarie, 2021

Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au exploatat bogatia naturala aflata in adancul pamantului, stransa in acvifere. In anumite regiuni, de campie, deal si munte, rocile sunt poroase si permit strangerea unor cantitati de apa impresionante. Apa din panza freatica, primul strat al acviferului, provine fie din acumularile pluviale, fie din izvoarele subterane. Fantanile si puturile continua sa fie principalele surse de apa pentru multe gospodarii din Romania. Apa din fantani este utilizata nu doar pentru udarea gradinilor, dar in multe gospodarii continua sa fie principala sursa de apa a locuitorilor. In randurile urmatoare ne-am propus sa discutam despre panza freatica din zonele deluroase, despre tipurile de acvifere existente in aceste zone, dar si despre modul in care sunt realizate…

mai mult >
on

Lucrarile de drenare: care este importanta lor si cum pot fi efectuate

19 iunie, 2018

In mod normal, dezvoltarea proiectelor imobiliare ar trebui realizata in functie de o suita intreaga de considerente. Dintre acestea, din pacate, pe ultimele locuri se afla cele ingineresti, in timp ce primele pozitii sunt ocupate de strategiile de marketing si de vanzari. Astfel, printre cele mai frecvente probleme ale terenului de fundare se remarca prezenta in exces a apei subterane, la un nivel mai ridicat decat cota minima a fundatiei ce va fi realizata. In aceasta situatie, geotehnicienii lucreaza indeaproape cu hidrogeologii pentru realizarea, intr-o faza premergatoare, a lucrarilor de drenare, menite sa asigure un mediu de lucru uscat. Ce este drenajul? Lucrarile de drenare/ epuisment constau in realizarea unui sistem de foraje prin care se pompeaza apa in exces din terenul de fundare.…

mai mult >
on

Prezentarea rezultatelor investigarii terenului de fundare

18 aprilie, 2018

Investigarea preliminara a terenului de fundare se finalizeaza, de regula, cu un aviz geotehnic preliminar, care va cuprinde, in masura in care vor fi putut fi obtinute in respectiva faza, diversele componente ale studiului. Este foarte important de retinut, insa, ca avizul geotehnic preliminar nu se poate substitui studiului geotehnic elaborat in cadrul cercetarii geotehnice pentru proiectare. Investigarea de proiectare Investigarea terenului de fundare se efectueaza pe baza unei teme intocmite de proiectantul constructiei si trebuie sa contina: precizarea zonei pentru care se realizeaza investigatia respectiva planul de ansamblu si pe sectiuni ale constructiilor proiectate, cu indicarea principalelor elemente structurale, a constructiilor invecinate, a conductelor si a instalatiilor proiectate,…

mai mult >
on

Amplasarea unei constructii in functie de punctele cardinale

08 ianuarie, 2016

Atunci cand stabilesti amplasarea unei constructii trebuie sa tii cont, printre altele, si de punctele cardinale, astfel incat sa ai parte de lumina solara. Orientarea fata de punctele cardinale se face in conformitate cu normele sanitare si tehnice pentru a fi indeplinite urmatoarelor cerinte: - Asigurarea insoririi si iluminatul natural; - Asigurarea perceperii vizuale a mediului ambiant din spatiile inchise; - Orientarea corecta a constructiilor conform cerintelor functionale; - Respectarea normelor de insorire , iluminat natural, vizibilitate si ventilatie; - Amplasarea constructiei astfel incat sa nu se umbreasca reciproc cu imobilele invecinate. Analizarea insoririi constructiei presupune realizarea unui studiu a partilor umbrite si insorite ale constructiei, perioada de insorire precum…

mai mult >