on

De ce este important sa curatam cosul de fum?

11 octombrie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Curatarea cosului de fum este o actiune importanta ce trebuie realizata cel putin o data pe an, inainte de inceperea sezonului rece. Conform Ordinul M.A.I. Nr. 163/2007 pentru aprobarea normelor generale de aparare impotriva incendiilor aceasta actiune este obligatorie si are ca principal scop inspectarea, intretinerea si curatarea cosului de fum, pentru asigurarea unei utilizari fara probleme a acestuia.

Cosul de fum reprezinta calea de evacuare a gazelor arse in focarul centralei, gaze care contin substante si compusi chimici daunatori sanatatii. Dintre acestea, monoxidul de carbon este cel mai toxic. Un cos de fum curat va asigura evacuarea corecta a gazelor arse astfel incat centrala termica sa functioneze corect si sa protejeze utilizatorii de riscul inhalarii gazelor arse, si nu numai. Pentru a evita tragediile cauzate de acumularea monoxidului de carbon in interiorul locuintelor dotate cu instalatii de ardere, este necesara efectuarea unor lucrari anuale de intretinere a acestor instalatii si, mai ales, a cosului de fum.

 

Putem curata cosul de fum singur sau sa trebuie sa apelam la cosari?

Daca pentru cosurile de fum clasice, zidite, este nevoie de serviciile unui cosar care va realiza toate lucrarile necesare pentru curatarea de funingine si depunerile de zgura, pentru cosul de fum al centralei termice pe gaz lucrurile sunt mult mai simple si mai usor de realizat in cadrul verificarilor tehnice. Indiferent de tipul cosului de fum, nu iti recomandam sa il cureti singur. Curatarea cosurilor de fum si a canalelor de racordare a camerelor de ardere pana in cosul de fum sunt servicii periodice, care trebuie prestate numai de catre personal calificat si autorizat in acest sens.

Cat este de necesara curatarea cosului de fum si la ce interval de timp?

Curatarea cosului de fum este o masura obligatorie si necesara pentru functionarea optima a instalatiei de ardere, dar si pentru prevenirea accidentelor. Cosul de fum nu se curata niciodata singur, el doar se murdareste, indiferent de materialul din care este realizat. Cosul de fum trebuie sa fie curatat si controlat cel putin o data pe an. Pentru carbune, se recomanda scurtarea perioadei la 6 luni.

De asemenea, este necesar sa se verifice ca nu cumva cosul de evacuare a gazelor arse (fum) sa fie intrerupt (gatuit) si ca nu cumva sa fie racordate si alte evacuari de la alte aparate, cu exceptia cazului in care acest lucru s-a realizat pentru a servi mai multi utilizatori, conform normelor in vigoare.

Este la fel de important sa verifici, in cazul racordarii la cosuri de fum deja existente, daca acestea sunt perfect curatate si sa nu prezinte resturi de zgura, deoarece eventuala desprindere a acestora ar putea obstructiona trecerea gazelor arse (a fumului) determinand situatii periculoase.

Iar in cazul racordarii la cosuri de fum neadecvate, este important sa se verifice daca acestea au fost intubate. La centralele in condensatie trebuie verificata si mentinerea pozitiei de inclinare a cosului de fum catre interior.

Daca operatiunile de verificare, reparare sau curatare a cosului de fum nu a fost realizate risti sa fii amendat. Hotararea de Guvern 537/2007 prevede amenzi cuprinse intre 500 si 1.000 lei.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Atentie la cuiburile de viespi Atentie la cuiburile de viespi
Curatarea perfecta a parchetului: Sfaturi si trucuri eficiente Curatarea perfecta a parchetului: Sfaturi si trucuri eficiente
Curatenia locuintei: cum poti tine praful sub control Curatenia locuintei: cum poti tine praful sub control
Dusul cu sauna – e un moft sau chiar ajuta in pastrarea sanatatii? Dusul cu sauna – e un moft sau chiar ajuta in pastrarea sanatatii?
Apara-te de invazia insectelor – 6 metode de preventie si combatere Apara-te de invazia insectelor – 6 metode de preventie si combatere
Gandacul marmorat maron – Cum scapam de daunatorul urat mirositor din casele noastre Gandacul marmorat maron – Cum scapam de daunatorul urat mirositor din casele noastre

Vezi mai multe articole